Een elektrische fiets aan- of uitzetten

Om gebruik te maken van een e-bike moet je deze eerst aanzetten. Meestal volstaat het om een schakelaar of knop op de accu in te drukken, of om het display op het stuur aan te zetten met een van de knoppen die daar op zitten. That’s it.

Om de elektrische fiets weer uit te zetten schakel je de accu uit, dan valt het display ook uit, of je houdt de power-knop op het display een aantal seconden ingedrukt.

Om precies te weten hoe jouw model elektrische fiets aan en uitgezet kan worden raadpleeg je de handleiding. Heb je die niet bij de hand, lees dan verder.

Elektrische fiets aanzetten

Kijk of je de accu aan kunt zetten

Veel, maar niet alle elektrische fietsen zet je aan door de batterij in te schakelen via een schakelaar op de accu zelf. Het kan zijn dat deze schakelaar verwerkt is in het slot en je hier dus een sleutel voor nodig hebt. De accu zit achter op de fiets, net onder de bagagedrager.

shimano batterij pack power knop

Het kan ook zijn dat de accu in het midden van de fiets in de stang verwerkt zit. Zie je geen knop om de accu mee aan te zetten? Dan is het wellicht niet nodig, ga door naar stap 2.

qwic e-bike met batterij in het midden op de stang

Zet het display aan

Lijkt het na stap 1 dat het display aanstaat? Mooi, dan kun je gaan fietsen. Zo niet: bij veel modellen zet je het hele systeem aan door de ‘on/off’ of ‘modus’ knop op het display kort of een paar seconden ingedrukt te houden. Probeer dit. Als het goed is staat de e-bike nu aan en kun je gaan fietsen met ondersteuning.

powerknop onder het display bij shimano

Werkt dit ook niet? Kijk dan nog eens goed naar de accupack uit stap 1, zit er aan de zijkant/achterkant of onderkant echt geen drukknop of schakelaar?

Elektrische fiets uitzetten

Schakel de accu weer uit

Als de e-bike is aangezet door de accu aan te zetten met een knop, kun je deze ook zo weer uitzetten. Je kunt bij veel modellen de accu ook helemaal verwijderen van de fiets

Zet het systeem uit met een knop op het bedieningspaneel aan het stuur

Als de elektrische fiets aan of uitgezet wordt via een aan-/uitknop op het display: houd deze dan een aantal seconden ingedrukt.

Moderne elektrische fietsen zoals die van Batavus Adiago of de Qwic Urban Series schakelen na 5 minuten vanzelf uit.

3 gedachten over “Een elektrische fiets aan- of uitzetten”

Een reactie plaatsen