Fietsendrager caravan: met deze dissel modellen vervoer je je e-bike(s) het beste

Ga je met de caravan op pad en wil je je elektrische fiets(en) meenemen? Dan is het vervoeren van je e-bikes op de dissel vaak de beste keuze. Ik leg je in dit artikel uit waarom, en bespreek de twee beste caravan fietsendrager dissel modellen van dit moment: de Thule Caravan Superb als grote favoriet, en de Enduro BC 260 als uitstekende tweede keuze.

De beste dissel caravan fietsendragers voor e-bikes samengevat:

1. Thule Caravan Superb

De beste fietsendrager voor op de dissel


Fietsendrager caravan Thule Caravan Superb

De Thule Caravan Superb is al jaren de meest verkochte caravan fietsendrager voor op de dissel in Nederland, en is de goedkoopste van de twee. Het allround gebruiksgemak van de Caravan Superb is bijzonder goed. Tel daar de duidelijke montage bij op, het stabiele kantelsysteem om bij de disselbak te kunnen én de mogelijkheid tot uitbreiden naar 3 e-bikes, en je hebt een zeer complete dissel fietsendrager.

bekijk op Amazon.nl
bekijk op Bol.com

2. Enduro BC 260

De beste alternatieve fietsendrager voor op de dissel


Fietsendrager caravan Enduro BC 260

De Enduro BC 260 is de absolute nummer 2. Deze disseldrager heeft een uniek schuifsysteem om bij de disselbak te kunnen. Voel jij meer voor een makkelijk schuifsysteem, in combinatie met een zeer robuuste fietsendrager voor 2 e-bikes? Dan is de Enduro BC 260 het overwegen waard. De fietsendrager is wel duurder in prijs dan de Thule Caravan Superb en krijgt daarom een goede tweede plek.

bekijk op Bol.com

Beide caravan fietsendragers zijn uitermate geschikt om standaard twee zwaardere elektrische fietsen mee te vervoeren, tot een maximum gewicht van 60 kg. Zoek je een alternatief? Let er dan altijd op dat de fietsendrager geschikt is om e-bikes met een zwaarder gewicht te kunnen vervoeren.

Ook moet de caravan beschikken over een dissel die qua afmeting geschikt is voor een fietsendrager, en zul je de maximaal toegestane kogeldruk op de trekhaak van je auto niet moeten overschrijden. Meer over de maximaal toegestane kogeldruk lees je hier.

Beste caravan fietsendrager voor op de dissel

Meer over caravan fietsendragers voor elektrische fietsen


Thule Caravan Superb fietsendrager review

Thule Caravan Superb fietsendrager

De Thule Caravan Superb is de meest complete caravan fietsendrager voor elektrische fietsen die op dit moment verkrijgbaar is op basis van prijs/kwaliteit. Dit is al jaren de best verkochte fietsendrager van Nederland.

De Superb weegt 9,7 kg en is geschikt om twee e-bikes te dragen tot een maximum gewicht van 60 kg.

Hij is voorzien van alle gemakken, zoals een zeer degelijk en robuust aluminium frame en hoogwaardige afstandsbeugels met sloten. Handig als je de e-bikes onbeheerd op de drager laat staan, maar ook voorkomt dit trillen en schuiven tijdens het rijden.

Kantelsysteem
De Thule Caravan Superb onderscheidt zich van een hele serie eerdere dissel fietsendragers doordat je ‘m naar voren kunt kantelen. Dit vind ik toch wel het grootste pluspunt te noemen en dé oplossing voor het probleem dat je anders niet bij de disselbak kunt.

Met deze handige ‘Tilt Stop’ kantelscharnier kun je altijd bij de disselbak, ook als de fietsen erop staan.

Thule Caravan Superb kantelbaar

Je kunt ‘m bovendien in twee standen kantelen. Met de ene stand kun je ‘m een stukje naar voren kantelen en bij met de tweede stand kun je ‘m helemaal plat naar voren leggen, als je deze ruimte nodig hebt om bij je disselbak te kunnen.

Dat kantelen werkt super eevoudig door de twee palletjes aan de onderkant open te zetten en vervolgens kun je ‘m langzaam naar voren kantelen.

Het kantelen zelf voelt soepel aan en kost vrijwel geen moeite. Wel merk je een beetje spanning op de fietsen zodra je ‘m helemaal naar voren klapt. Dit heb je met de Enduro BC 260 niet. Maar de fietsen moeten dit kunnen hebben.

Thule Caravan Superb tilt stop

Thule Caravan Superb wielgoten
De Superb heeft schuifbare wielgoten, zowel in de breedte als in de diepte. Daarmee zorg je makkelijk dat je fiets altijd goed op de wielgoten staat.

Een ander groot pluspunt van de Superb is dat er extra ruimte gelaten is voor een derde wielgoot. Ideaal dus als je later besluit nog een derde fiets te willen meenemen. Deze Thule Third Rail Kit is los aan te schaffen en heel eenvoudig te bevestigen.

Hoe je de derde wielgoot bevestigd en hoe eenvoudig de Thule Caravan Superb in gebruik is, zie je in de video hieronder:

Thule Caravan Superb montage
Dan de montage. Het montageproces is met de bijgeleverde handleiding van Thule erg goed te doen. Ik vind de handleiding van Thule duidelijker dan die van Enduro voor het bevestigen van de drager op het chassis.

De drager wordt met vier U-beugels bevestigd aan het chassis. Om het onderstel goed vast te draaien op de dissel heb je een moersleutel nodig. Verder is het vooral een kwestie van wat bouten en schroeven vastdraaien (met bijgeleverd inbussleuteltje) en zorgen dat ie qua afstand precies goed op de dissel staat. Met een afkortzaagje kun je de U-beugels naderhand inkorten.

Het bovenrek dient ook vastgedraaid worden met twee bouten, en eigenlijk spreekt alles gewoon redelijk voor zich. Het monteren duurt alles bij elkaar ongeveer een half uur.

Heb je een disselkap en wil je die laten zitten? Dat kan met de Superb. Wel heb je dan een boormachine nodig om bevestigingsgaten in de disselkap te boren.

Prijs/kwaliteit
Het gebruiksgemak van de Thule Caravan Superb is heel fijn. Ik kom hier dan ook verder bijna alleen maar positieve reviews over tegen.

De Superb is goed geprijsd voor de kwaliteit die je krijgt, en is zeker niet de duurste (afhankelijk van waar je ‘m koopt). Je krijgt naar mijn mening en die van vele tevreden gebruikers een hoop waar voor je geld.

Ook een versie voor kortere dissels beschikbaar
Naast de standaarduitvoering is de Thule Caravan Superb er ook in een ‘short’ versie, voor kortere dissels.

De Thule Caravan Superb short heeft een afmeting van 58 h x 130 l x 49 b. De breedte van 49 cm is daarmee iets smaller dan de breedte van 57 cm van de standaarduitvoering en past daarmee ook op kortere dissels.

In twee kleuren beschikbaar
Vind je de look en feel van je fietsendrager extra belangrijk? Dan is het goed om te weten dat de Thule Caravan Superb ook beschikbaar is in een zwarte ‘luxe’ uitvoering. Ook is deze zwarte uitvoering verkrijgbaar als ‘short’ versie.

De Thule Caravan Superb XT black is qua functionaliteit exact hetzelfde als de aluminium kleurige standaard versie. Maar afhankelijk van waar je ‘m koopt is deze uitvoering wel een stuk duurder in de aanschaf. Aan jou of je dat het waard vindt.

Verschil met de Thule Caravan Smart
Thule heeft ook een ander model dat sterk op de Caravan Superb lijkt: de Thule Caravan Smart. Wat is nou het verschil? Dat zit ‘m in het gewicht.

De Thule Caravan smart weegt 8,9 kg en is dus ietsje lichter dan de Caravan Superb. Daarnaast kan de Smart tot maximaal 50 kg aan gewicht dragen. Dit kan genoeg zijn als je bijvoorbeeld één e-bike en een gewone fiets mee wil nemen. Beide modellen hebben het kantelsysteem.

In basisprijs verschillen de twee nauwelijks. De Smart is bij veel webshops een paar euro goedkoper. Met een goede aanbieding tref je de Superb soms goedkoper, een andere keer is de Smart voordeliger.

Pluspunten Thule Caravan Superb

  • Soepel kantelsysteem
  • Kunt altijd bij de disselbak
  • Uit te breiden voor 3 e-bikes
  • Duidelijke montage
  • Framebevestiging met slot
  • In twee kleuren beschikbaar
  • Met bijgeleverde spanband

Minpunten Thule Caravan Superb

  • Kantelsysteem kan iets spanning op de e-bikes geven
  • Kantelsysteem kan iets zwaarder voelen dan het schuifsysteem

Enduro BC 260 fietsendrager review

Enduro BC 260 fietsendrager

Het beste alternatief voor de Thule Caravan Superb is wat mij betreft de Enduro BC 260. Dit model heeft eigenlijk dezelfde gemakken als de Thule Caravan Superb, maar heeft als toppunt een schuifsysteem in plaats van een kantelsysteem.

De Enduro BC 260 is met 10 kg net een fractie zwaarder dan de Thule Caravan Superb en is ook geschikt voor twee e-bikes tot een maximum gewicht van 60kg.

Uniek schuifsysteem
Enduro kwam een paar jaar geleden als eerste met schuifsysteem op de markt als alternatief op het Thule kantelsysteem. Het grote voordeel van dit schuifsysteem is, dat het geen enkele spanning op de fietsen geeft, wat met de Thule Caravan Superb wel het geval kan zijn. Dit vergroot het gebruiksgemak nog meer.

Het schuiven zelf gaat namelijk superlicht. Je hoeft hiervoor alleen maar de 2 palletjes aan weerszijden van de drager omhoog te trekken en je kunt de drager rustig naar je toe trekken zodat je bij de disselbak kunt.

Wanneer je het rek (met de fietsen erop) weer naar binnen schuift, hoor je een ‘klik’ en schieten de palletjes weer naar beneden en zit de drager meteen vergrendeld. Aan veiligheid heeft Enduro hiermee dus ook gedacht.

Enduro BC 260 schuifsysteem

Compleet afgewerkte wielgoten
Een ander sterk punt van de BC 260 is de schuifbare wielgoten. Deze kun je net als bij de Thule Caravan Superb weer inschuiven zodra er geen e-bikes op de drager staan. Dit doe je eenvoudig zonder extra gereedschap met de draaiknopjes onder de wielgoten. Dit heeft als voordeel dat je er minder makkelijker tegenaan loopt als je om de dissel heen loopt.

Bovendien zijn de V-vormige wielgoten van de BC 260 met 60 mm (gemeten vanaf het bovenste deel) extra breed gemaakt, en dus geschikt voor stevige e-bike banden.

Bepaalde speed pedelecs met dikkere banden passen meestal ook. De wielgoten staan 20 cm uit elkaar, net iets meer dan het gemiddelde, maar minder ver bij de Thule Caravan Superb (wanneer je geen derde wielgoot gebruikt).

Net als op de Thule Caravan Superb zet je de banden van de e-bikes voor de stevigheid vast met de ratelstraps.

Ook geschikt voor kortere dissels
Het mooie van de Enduro BC 260 is dat deze ook op kortere dissels zou moeten passen. Waar Thule aparte formaten heeft voor verschillende afmetingen dissels, is de BC 260 ook geschikt voor kortere dissels.

Wel een kanttekening daarbij: Ik ben in reviews tegengekomen dat de disselbakklep bij een korte dissel toch erg dicht tegen de drager aankwam, terwijl de drager goed geplaatst was.

De vraag is dus of het schuiffsysteem van Enduro wel altijd de beste oplossing is voor een korte dissel, of toch beter het kantelsysteem van de Thule Caravan Short. Het voordeel van het kantelsysteem is namelijk dat deze helemaal naar voren geklapt kan worden, en zo iets meer vrije ruimte geeft dan het schuifsysteem van Enduro.

Optioneel kantelsysteem beschikbaar
Goed om te weten is dat voor de Enduro BC 260 nu ook een los kantelsysteem te koop is. Hiermee kun je de drager óók kantelbaar maken, zoals de Thule Caravan Superb. Je kunt ‘m dan kantelen wanneer de drager zowel in- als uitgeschoven is, wat het een multifunctionele drager maakt. Voor kortere dissels kan dit dus de oplossing zijn. Een nadeel is dan dat je deze accessoire voor zo’n € 60,- nog los erbij moet kopen.

Enduro BC 260 montage
De Enduro BC 260 is qua montage vergelijkbaar met de Thule Caravan Superb. Je zou dit in een halfuur ongeveer moeten kunnen doen met de handleiding. Wel vind ik de handleiding, zoals ik al eerder zei, iets minder duidelijk dan die van de Thule Caravan Superb als het gaat om de afbeeldingen en de hoeveelheid tekst per stap. Hierdoor kost het monteren mogelijk iets meer werk.

Ook deze drager monteer je met 4 U-beugels, moeren en bouten op het chassis. Bij dit model heb je dus ook een moersleutel nodig en een afkortzaagje om de U-beugels in te korten aan het einde. De Enduro BC 260 is ook te bevestigen met een disselkap.

Wat anders is dan bij de Thule Caravan Superb montage is dat je voor de definitieve borging aan het chassis een boormachine nodig hebt, wat iets meer voeten in de aarde heeft. Ook goed om te weten is dat dit model iets hoger op het chassis staat. Dat is iets om rekening mee te houden met het tillen van de e-bikes.

Heb je problemen om de e-bikes op de drager te krijgen? Dan kun je de oprijgoot van Enduro als accessoire erbij kopen. Hiermee rijd je heel eenvoudig de fietsen omhoog in de wielgoot.

Meer uitleg over het gebruiksgemak van de Enduro BC 260 zie je in onderstaande video:

Prijs/kwaliteit
Tot slot is het gebruiksgemak van de Enduro BC 260 groot. Misschien nog wel beter dan de Thule Caravan Superb wat ik opmaak uit de gebruiksreviews. Over deze drager kom ik ook bijna alleen maar positieve reviews tegen, op het monteren hier en daar na.

Wel is de Enduro BC 260 wat aan de dure kant, maar het ligt er ook waar je ‘m koopt. Wil je deze altijd kunnen gebruiken op korte dissels, dan betaal je dus nog extra voor het optionele kantelstuk. Dit legt extra druk op de prijs. Al met al krijg je naar mijn mening en die van vele tevreden gebruikers een hoge kwaliteit disseldrager voor je geld.

Pluspunten Enduro BC 260

  • Uniek licht schuifsysteem
  • Je kunt altijd bij de disselbak
  • Stevige sloten op de framebevestiging
  • Met bijgeleverde spanband
  • Schuifbare wielgoten
  • Extra brede wielgoten voor e-bikes
  • Ook kantelbaar te maken met optioneel kantelsysteem

Minpunten Enduro BC 260

  • Duurder in aanschaf
  • Minder duidelijke montage handleiding
  • Iets zwaarder in gewicht

bekijk op Bol.com


Hoe heb ik beoordeeld?

Ik heb specifiek gekeken naar fietsendragers voor op de dissel, omdat dit in veel gevallen de beste keuze is als je met de caravan op pad gaat. Daarnaast heb ik de topmoddellen geselecteerd op hun maximale draaggewicht, omdat ik merk dat velen het belangrijk vinden dat je er in ieder geval twee e-bikes mee kunt vervoeren.

Verder heb ik fietsendragers met elkaar vergeleken op basis van gebruiksreviews, veiligheid, bouwkwaliteit, gebruiksgemak en prijs.


Waarom kun je je e-bikes het beste op de dissel vervoeren?

Meestal is een dissel fietsendrager de beste optie om je e-bikes te vervoeren, als je de keuze hebt. Dit heeft alles te maken met de wegligging en de verdeling van het gewicht op de caravan. Rijden met elektrische fietsen op de dissel geeft een stabielere wegligging dan met e-bikes achterop de caravan.

Bovendien is e-bikes in de caravan vervoeren simpelweg niet altijd mogelijk vanwege andere spullen in de caravan die mee moeten en het maximaal te beladen gewicht. Een groot voordeel is bovendien dat je met een kantelbare of uitschuifbare disseldrager overal nog bij kan, en de toegang tot de disselbak niet belemmerd hoeft te worden.

Let er wel op dat het gewicht met een dissel fietsendrager helemaal vooraan ligt, en dit de kogeldruk aanzienlijk verhoogt wanneer je zwaardere e-bikes vervoert. Zorg er dus voor dat je nooit meer dan de maximaal toegestane kogeldruk van jouw auto overschrijdt. Is dat wel zo? Kijk dan of je eventueel de disselbak leger kan maken en wat gewicht kan verplaatsen naar het midden.

Voordelen dissel fietsendrager:

  • Geen slingergevaar
  • Stabielere wegligging dan de e-bikes achterop
  • Je kunt altijd bij de disselbak met een kantelbare disseldrager
  • Redelijk eenvoudig te monteren
  • Je hoeft niet zachter te rijden vanwege de stabiele wegligging

Is een fietsendrager op de dissel niet mogelijk? Dan heb je nog twee opties:

  1. Een fietsendrager voor achterop de caravan
  2. De e-bikes in de caravan meenemen

Fietsendrager voor achterop de caravan
Het vervoeren van één of meerdere zwaardere elektrische fietsen achterop je caravan is doorgaans niet ‘beste’ optie. Door je e-bikes achterop te plaatsen verandert de gewichtsverdeling van de caravan enorm naar achteren. Dit verlengt als het ware je caravan en dat heeft de meeste impact op de wegligging.

Met zwaardere e-bikes achterop de caravan vergroot dit de kans op slingeren. Je zult er dan voor moeten zorgen dat je ook meer gewicht voorin krijgt, zonder de maximale belasting van de caravan te overschrijden.

Heb je geen andere keuze, omdat de dissel te klein is, of in de caravan geen plek is voor je fietsen? Dan pas raad ik je aan te kiezen voor een fietsendrager achterop de caravan. Hiervoor gebruik je een speciale fietsendrager voor op de achterwand.

Fietsen meenemen in de caravan
Het meest wenselijke is om je elektrische fiets(en) in het midden van de caravan te vervoeren. Het voordeel hiervan is dat de gewichtsverdeling direct boven de as van de caravan ligt, wat het meest ideaal is voor de gewichtsverdeling.

Zorg wel dat de e-bikes heel goed vast staan als je ze staand meeneemt in de caravan, zodat ze niet kunnen omvallen of schuiven. Hiermee kun je namelijk flink je interieur beschadigen. Je zou daarvoor een speciaal fietsenrek voor in de caravan kunnen aanschaffen, die gemaakt zijn op de breedte van het gangboord.

Dat is dan ook meteen een nadeel van het vervoeren van je fietsen in de caravan: de kans bestaat dat je hiermee het binnenwerk van je caravan beschadigd, met het er in en uithalen van de fietsen, maar ook als de fietsen gaan verschuiven tijdens het rijden.

Een ander nadeel van deze manier van vervoeren is dat je je gangboord niet in kan als er fietsen in staan. Deze zul je er dan eerst weer uit moeten halen. Niet ideaal als je onderweg even in je caravan moet zijn, of een pauze wil nemen.

Ook zul je rekening moeten houden met dat je niet meer dan 75% van het gewicht van de beladen auto overschrijdt met e-bikes in de caravan. Je wil dat de auto zwaarder weegt dan de caravan voor de ideale wegligging. Daarom is e-bikes in de caravan ook niet altijd mogelijk, en een disseldrager de beste oplossing.


Welke fietsendrager voor op de dissel?

Dissel fietsendragers zijn er in 3 soorten:

  1. Standaard fietsendrager: Je kan niet bij disselbak als de fietsendrager op de dissel staat, wat een nadeel is van deze soort. Deze variant is wel het goedkoopste. De beste keuze als je een budget caravan fietsendrager zoekt, en de fietsendrager alleen op de dissel wil laten zitten tijdens het vervoeren, of niet bij de disselbak hoeft te zijn.

  2. Kantelbare fietsendrager: Met deze variant kun je gemakkelijk bij de disselbak zonder de drager en fietsen eraf te moeten halen. Deze variant raad ik persoonlijk aan vanwege het gemak en omdat deze minder duur is dan de schuifbare variant.

  3. Schuifbare fietsendrager: Ook met deze variant kun je ten alle tijde bij de disselbak. Het schuiven is een lichtere handeling dan kantelen en zorgt voor de minste spanning op de e-bikes zelf. Wel is deze wat duurder dan een kantelbare fietsendrager.


Hoe lang moet de dissel zijn voor een fietsendrager?

Bij je keuze voor een dissel fietsendrager speelt de lengte van de dissel mee. Op bijna iedere dissel van een moderne caravan kan tegenwoordig wel een fietsendrager. Maar waar je op moet letten is de diepte van de dissel. Deze moet minimaal 40 cm zijn, gemeten vanaf de disselbak tot aan de handrem.

Lengte tot aan de auto
Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen de fietsendrager en de auto. Waarom? Wanneer je (scherpe) bochten maakt met de auto, mogen de fietsendrager en de auto elkaar niet raken. Hiervoor is een minimale afstand van 85 cm nodig vanaf het uiteinde van de fietsendrager tot de auto. Meet dit daarom van tevoren altijd even op, zodat je weet dat je goed zit.


Let op de maximale kogeldruk op de trekhaak

Wil je een fietsendrager op de dissel, dan is het belangrijk dat je ook let op de maximaal toegestane kogeldruk van de trekhaak. Om gevaarlijke situaties tijdens het rijden te voorkomen, is het belangrijk dat je de maximaal toegestane kogeldruk niet overschrijdt. Wat de maximaal toegestane kogeldruk is van jouw auto staat op de trekhaak of in de autopapieren.

Caravan niet te zwaar beladen
Dit betekent ook dat je caravan zelf niet teveel mag wegen wanneer je ook een disseldrager wil gebruiken voor je e-bikes. Je wilt zoveel mogelijk gewicht vrij hebben voor de disseldrager van +- 10 kg + max 60 kg aan fietsgewicht.

Let dus extra goed op de gewichtsverdeling in de caravan met een disseldrager, en probeer zware spullen bij voorkeur in de auto te vervoeren.

Gebruik een kogeldrukmeter
Met een caravan en hoop spullen waaronder zware e-bikes, raad ik je aan om je kogeldruk even te meten. Zo weet je zeker dat je verantwoord de weg op gaat. Kies dan bij voorkeur een digitale kogeldrukmeter boven een analoge variant. Deze zijn toch wat preciezer.

Persoonlijk kan ik je de Reich TLC digitale kogeldrukmeter aanraden. Zelf heb ik ‘m niet gebruikt, maar in mijn omgeving wordt deze sterk aangeraden.


Trekhaak hulpstuk voor op de dissel

Heb je al een fietsendrager voor op de trekhaak van je auto? Dan is het natuurlijk zonde als je nog een aparte fietsendrager voor op de caravan moet aanschaffen. Gelukkig hoeft dat niet met een trekhaak hulpstuk voor op de dissel.

Met dit hulpstuk kun je de fietsendrager die je normaal op de trekhaak van je auto gebruikt, ook op de dissel zetten. Handig!

Zelf kan ik je deze twee trekhaak hulpstukken sterk aanraden:

  1. Het universele APT disseldrager trekhaak hulptstuk, bij Amazon.nl voor ongeveer € 60,-
  2. Het universele LAS disseldrager trekhaak hulptstuk bij Amazon.nl, voor ongeveer € 80,-. Deze variant kan tot maximaal 60 kg dragen.

Trekhaakhulpstuk fietsendrager dissel

Trekhaak fietsendrager of caravan fietsendrager?
Heb je nog geen fietsendrager voor op de auto en ben je aan het oriënteren op een caravan fietsendrager? Dan is dit natuurlijk wel iets om om mee te nemen in je aankoopbesluit.

Met een dissel trekhaak hulpstuk kun je de fietsendrager óók op de trekhaak van je auto gebruiken wanneer je niet met de caravan op pad gaat.

Wil jij weten welke e-bike fietsendragers voor op de trekhaak van de auto momenteel het beste zijn? Lees dan eens het beste fietsendrager voor e-bikes artikel met onze uitgebreide reviews en tips.

Caravan dissel fietsendrager opbergen
Ook is het goed om even na te denken over of je de fietsendrager na elke trip met de caravan wil gaan de-monteren en opbergen. Want caravan fietsendragers voor op de dissel zijn – in tegenstelling tot trekhaak fietsendragers niet opvouwbaar. Je kunt de hoofdstang vaak losmaken van het onderstel (in ieder geval bij de Thule Caravan Superb en de Enduro BC 260) en in principe heb je dan 2 losse delen om op te bergen.


Heb je nou weinig opbergruimte? Dan is het goed om te weten dat de beste fietsendragers voor elektrische fietsen die op de trekhaak kunnen, wél opvouwbaar zijn tot een handig formaat. Je zou dus kunnen overwegen om een trekhaak fietsendrager aan te schaffen en deze met behulp van een trekhaak hulpstuk op de dissel te monteren. Zo heb je meteen een fietsendrager die je ook zonder de caravan kunt gebruiken.

Conclusie

Je hebt inmiddels ruime keuze uit caravan fietsendragers die specifiek geschikt zijn voor zwaardere elektrische fietsen. Met een fietsendrager voor op de dissel kies je vaak voor de beste gewichtsverdeling en minste slingergevaar met je caravan.

Welk model kun je het beste kiezen? Ik raad je de kantelbare Thule Caravan Superb aan als je een zeer kwalitief en degelijke drager zoekt voor de beste prijs. Dit model is niet voor niets al jaren de beste verkochte dissel fietsendrager van Nederland.

Wil je het hoogste gebruiksgemak, en is de prijs is iets minder belangrijk? Dan raad ik de Enduro BC 260 aan. Deze robuuste fietsendrager heeft een super handig schuifsysteem dat voor sommigen nog net wat makkelijker werkt dan kantelen. Dit model is vrij eenvoudig te monteren.

Wat je keuze ook wordt: veel plezier en rijgenot met je fietsendrager!


De beste keuzes samengevat

1. Thule Caravan Superb

De beste fietsendrager voor op de dissel


Fietsendrager caravan Thule Caravan Superb

De Thule Caravan Superb is al jaren de meest verkochte caravan fietsendrager voor op de dissel in Nederland, en is de goedkoopste van de twee. Het allround gebruiksgemak van de Caravan Superb is bijzonder goed. Tel daar de duidelijke montage bij op, het stabiele kantelsysteem om bij de disselbak te kunnen én de mogelijkheid tot uitbreiden naar 3 e-bikes, en je hebt een zeer complete dissel fietsendrager.

bekijk op Amazon.nl
bekijk op Bol.com

2. Enduro BC 260

De beste alternatieve fietsendrager voor op de dissel


Fietsendrager caravan Enduro BC 260

De Enduro BC 260 is de absolute nummer 2. Deze disseldrager heeft een uniek schuifsysteem om bij de disselbak te kunnen. Voel jij meer voor een makkelijk schuifsysteem, in combinatie met een zeer robuuste fietsendrager voor 2 e-bikes? Dan is de Enduro BC 260 het overwegen waard. De fietsendrager is wel duurder in prijs dan de Thule Caravan Superb en krijgt daarom een goede tweede plek.

bekijk op Bol.com

Een reactie plaatsen