De beste speed pedelec helm van 2023

Met snelheden tot 25 km/h is het dragen van goede hoofdbescherming op je e-bike geen slecht idee. Op een speed pedelec, die tot 45 km/h gaat, is het dragen van een helm zelfs verplicht. Hiervoor zijn speciale speed pedelec-helmen op de markt.

Maar welke helm is nu aan te raden? Ik bespreek de alround beste speed pedelec-helmen van 2023: de Abus Pedelec 2.0 ACE en de Agu Urban Pedelec. Ook ga ik in op een andere modellen en hoe die in specifieke gevallen misschien een beter keuze voor je zijn. Daarnaast leg ik je uit waar je op moet letten als je een helm voor op een speed pedelec uitzoekt.

Zo kun jij een afgewogen keuze maken en ga je veilig de weg op.


De beste helm keuzes samengevat

1. Abus Pedelec 2.0 ACE

De beste speed pedelec helm


Abus Pedelec 2.0 ACE

De Abus Pedelec 2.0 ACE scoort bovengemiddeld goed op veiligheid en comfort en is voorzien van nuttige extra’s zoals een opklapbaar vizier, actieve verlichting en slimme ventilatie.

Deze zeer compleet uitgeruste helm komt van alle e-bike helmen het beste naar voren in prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksgemak.

Bekijk op Bol.com
Bekijk op Amazon.nl

2. Agu Urban pedelec

De budgettopper speed pedelec helm


Agu Urban Pedelec

Het goedkopere alternatief voor de Abus Pedelec 2.0 ACE is de Agu Urban Pedelec. Deze e-bike helm heeft net iets minder functies dan de Abus, maar blinkt wel uit in gebruiksgemak, heeft een makkelijk in te stellen pasvorm en goede ventilatie. Het grote verschil is het prijskaartje.

Bekijk op Bol.com
Bekijk op Amazon


Inhoud

Beste speed pedelec helm uitgelicht

Review van de Abus Pedelec 2.0 ACE
Review van de Agu Urban Pedelec

Overige speed pedelec helm topmodellen

Abus Pedelec 2.0
Abus Pedelec+
BBB BHE-56 Indra
Abus Hyban+
Cratoni SmartRide

Meer over speed pedelec helmen

Hoe heb ik beoordeeld?
Is het dragen van een fietshelm verplicht op je e-bike?
Waarin verschilt een speed pedelec helm van andere fietshelmen?
Welke maat speed pedelec helm moet ik hebben?
Wat zijn de beste speed pedelec helm merken?


Abus Pedelec 2.0 ACE review

Abus Pedelec 2.0 ACE
De Abus Pedelec 2.0 ACE is één van de meest complete en rijk uitgeruste e-bike helmen met een zeer hoog comfort, en luxe gehalte. Vanwege de prijs/kwaliteit verhouding is dit naar mijn mening de beste koop van dit moment.

Er zijn helmen met nog méér (unieke) eigenschappen, zoals de Cratoni Smartride, maar die zijn meteen ook een stuk duurder en niet voor iedereen weggelegd. De Abus pedelec 2.0 ACE is wat dat betreft een compromisloze helm die voorzien is van alle gemakken en veiligheidsnormen die je van een e-bike helm mag verwachten. En wat mij betreft daarom de beste keuze voor de meeste mensen.

Pluspunten Abus Pedelec 2.0 ACE

 • Voldoet aan de strenge NTA 8776 veiligheidsnorm
 • Extra lage slaap- en nekbescherming
 • Groot afneembaar vizier tegen wind, regen en insecten
 • Afneembare, wasbare en gevoerde oorkappen tegen wind en regen
 • LED-achterlicht (USB-oplaadbaar) met 180°C zichtbaarheid
 • Reflectiestickers aan de achterkant om beter op te vallen
 • Geïntegreerde regenhoes (met reflectie)

Minpunten Abus Pedelec 2.0 ACE

 • Niet de goedkoopste
 • Viezier kan beslaan bij kou
 • Kinbandje kan losser raken tijdens fietsen
 • Qua gewicht niet de lichtste helm

Optimale hoofdbescherming en draagcomfort met de Abus pedelec 2.0 ACE

Exta veel veiligheid en valmbescherming

De Abus pedelec 2.0 ACE valt lager op de slapen en in de nek dan veel andere e-bike helmen. Dit biedt méér bescherming op de kwetsbaarste delen van je hoofd, namelijk je slapen en je achterhoofd. Met deze robuuste e-bike helm stap je met een veilig gevoel op je fiets, doordat je hoofd goed is ingepakt. Wat dat betreft voelt deze helm meer aan als een integraalhelm dan een fietshelm, wat een prettig idee is.

Lichtgewicht helm met verstelbare pasvorm

Ook heeft deze helm een bijzonder hoog draagcomfort vanwege de sterke, maar lichtgewicht ‘in-mold’ binnenvoering (waarbij de binnenste schuimlaag is versmolten aan de harde buitenkant voor meer stevigheid) die aan de strenge veiligheidseisen van e-bike helmen voldoet. Met deze helm voelt het niet aan alsof je iets zwaars op je hoofd hebt, ook al weegt dit model met zijn 430 gram iets meer dan andere helmen. Je kunt je hoofd dus soepel blijven bewegen.

Bovendien stel je de Abus pedelec 2.0 ACE eenvoudig naar de ideale pasvorm voor jouw hoofd af, met het makkelijk bedienbare ‘Zoom Ace Urban’ verstelsysteem. Daarmee maak je de helm met een handig verstelwiel achterop perfect passend voor jouw hoofd. Abus heeft met dit model ook gedacht aan paardenstaartdragers. Zo is dit model ‘ponytail compatibale’, door de iets grotere uitsparing in de nek.

Hoofdventilatiesysteem

Met het grote aantal ventilatiegaten: 4 luchtingangen en 9 luchtuigangen zorgt de Abus pedelec 2.0 ACE bovendien voor veel verkoeling van je hoofd tijdens het fietsen. Het ventilatiesysteem creëert een ideaal hoofdklimaat, waarmee de kans op een zweethoofd nihil is.

Omdat de één het sneller warm heeft dan een ander, heeft Abus nagedacht over de mogelijkheid om de binnenvoering te wassen. Vooral in de zomer kan dat handig zijn, als de binnenkant van de helm een beetje ‘muf’ kan gaan ruiken.

Magnetische kinstrap

De Abus pedelec 2.0 ACE klik je vast onder je kin met behulp van een verstelbare kinstrap. Deze is makkelijk los en vast te maken met de handige fidlock magnetische riemgesp. Je hebt ‘m in een mum van tijd vastgeklikt.

Ik heb wel vernomen uit beoordelingen van gebruikers dat het wel eens voor komt dat de kinstrap wat losser raakt tijdens het fietsen nadat je ‘m hebt ingesteld. Daardoor kan het zijn dat je het bandje weer even strakker moet aantrekken. Van zomaar losschieten is geen sprake.

Geïntegreerde vliegennet en regenhoes

Fijn en vrij uniek aan deze helm is dat er een geïntegreerd insectennet in de binnenvoering van de helm zit. Dit voorkomt dat je insecten in je haar meeneemt via de ventilatiegaten.

Begint het onverhoopt te regenen? Dan klik je met één hand vanuit de achterkant van de helm de geïntegreerde regenhoes los, die je vervolgens eenvoudig aan het vizier vastmaakt met twee haakjes. De regenhoes zit strak om de helm heen en heeft een uitsparing rondom het LED-achterlicht. De regenhoes zelf is voorzien van reflectiestippen. Je zichtbaarheid voor je medeweggebruikers wordt dus niet belemmerd door de regenhoes. Daar heeft Abus overna gedacht.

Een klein nadeel is dat wanneer je het vizier met de regenhoes eraan vast omlaag wilt doen, er een kiertje zit aan de bovenrand van het vizier volgens enkele gebruikers. Daardoor is het mogelijk dat er wat water langs je voorhoofd druppelt. Desalniettemin voorkom je met de regenhoes wel een compleet natte helm, en een nat hoofd via de ventilatiegaten. Toch geen overbodige eigenschap als je in een flinke regenbui terecht komt en graag droog aan wilt komen (op je werk).

Afneembare oorkappen

Tijdens het fietsen op een speed pedelec kan de wind aardig langs je oren suizen. Om het windgeruis en de kou aan je oren tijdens het fietsen te verminderen, kun je de bijgeleverde oorkappen bevestigen. Daarmee zit de Abus pedelec 2.0 ACE nog compacter om je hoofd, heb je minder last van gesuis en blijven je oren lekker warm tijdens het fietsen.

De oorkappen absorberen niet het verkeersgeluid waardoor je nog steeds goed kunt horen wat er om je heen gebeurt.

Vergrootte zichtbaarheid met de Abus pedelec 2.0 ACE

Goed zien en gezien worden is iets waar Abus met deze helm goed over heeft nagedacht. De Abus pedelec 2.0 ACE is voorzien van een opklapbaar vizier. Daarmee ervaar je aanzienlijk minder tot geen last van wind, regen of insecten in je ogen tijdens het fietsen. Iets wat op een speed pedelec nogal hinderlijk kan zijn.

Het fijne aan dit model is dat je dus geen moeite hoeft te doen om het vizier eerst vooraf te monteren, of te demonteren voordat je op de fiets stapt. Je klapt het tijdens het fietsen simpelweg omhoog of omlaag naar wens, lekker makkelijk.

LED-achterverlichting en reflectiestickers

Rijd je ook in de schemering of in het donker op je speed pedelec? Met de Abus pedelec 2.0 ACE val je bijzonder goed op voor je medeweggebruikers. Zo is de helm aan de achterkant voorzien van een USB-C oplaadbaar LED-achterlicht met 180 graden zicht, en aan de zijkanten achterop aan weerszijden zitten twee reflectiestickers.

Deze combinatie vergroot je zichtbaarheid in het donker aanzienlijk voor ander verkeer. Zelfs met de regenhoes in gebruik. Wel fijn om te bedenken dat je goed gezien wordt auto’s op de rijbaan tijdens een donkere regenachtige winteravond. De Abus pedelec 2.0 ACE is ook nog verkrijgbaar in een reflectieve gele kleur als je nog eens extra wilt opvallen.

achterkant Abus pedelec 2.0 ACE
Abus Pedelec 2.0 ACE met regenhoesingang, LED-achterlicht en reflectiestickers

Kortom: Abus heeft met de Abus pedelec 2.0 ACE aan alle noodzakelijke eigenschappen gedacht, zou je kunnen zeggen. En overtreft andere speed pedelec helmen in draagcomfort en veiligheid. De Abus pedelec 2.0 ACE is niet de goedkooptste, maar wel de meest complete en compromisloze optie in zijn prijsklasse. En wat mij betreft daarom op dit moment de beste keuze voor de meeste speed pedelec-rijders


Agu Urban Pedelec review

Agu Urban Pedelec

Voor de Abus pedelec 2.0 ACE betaal je op dit moment rond de 160 euro. Ben je op zoek naar een degelijke, veilige en comfortabele e-bike helm voor minder? Dan is de Agu Urban Pedelec voor een prijs rond de 99 euro, op dit moment een heel goed alternatief.

Ik heb hierbij bewust gezocht naar een goedkoper speed pedelec-helm met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Deze ‘budgettopper’ heeft alleen de broodnodige eigenschappen en geen (voor sommigen) overbodige luxe en toebehoren die de prijs opdrijven. Waar deze helm geen concessies op doet zijn veiligheid en draagcomfort.

Pluspunten Agu Urban Pedelec

 • Voldoet aan de strenge NTA-8776 norm
 • Direct Dial instelsysteem voor de juiste pasvorm
 • Magnetisch afneembaar vizier, tegen insecten, wind en regen
 • Magnetische afneembare zonneklep
 • Hoog ventilatie gehalte voor verkoeling
 • Zit hoger op het voorhoofd waardoor je niet tegen de rand aankijkt
 • Lichtgewicht in-mold helm (285 gram)

Minpunten Agu Urban Pedelec

 • Heeft geen insectengaas, regenhoes en actieve verlichting
 • Magneetjes van het vizier vallen soms niet goed op hun plek
 • Vizier is niet opklapbaar

Agu Urban pedelec draagcomfort en veiligheid

Deze lichte, maar sterke ‘in-mold’ helm heeft net als de Abus pedelec 2.0 ACE een hoog gebruiksgemak. Hij oogt wat eenvoudig in de uitwerking, maar het is een robuuste helm die doet wat een helm moet doen, namelijk op een comfortabele manier hoofdbescherming bieden.

Aan de vorm van de Agu Urban pedelec kun je zien dat deze helm wat minder laag op het voorhoofd zit, waardoor je niet gauw tegen de rand van de helm aankijkt. Dat is prettig voor het zicht. De Agu Urban pedelec is eveneens een een lichtgewicht e-bike helm, die je niet belemmert om je hoofd soepel te blijven bewegen en tegelijkertijd de hoogste bescherming biedt bij een onverhoopte valpartij. Wil je echt zo goed mogelijk opvallen? Dan is de Agu Urban pedelec ook in fluoriserend geel verkrijgbaar. De helm zelf heeft geen refelctoren of lampjes.

Agu Urban pedelec pasvorm en gebruiksgemak

Met Agu’s eigen unieke Direct Dial Systeem kun je deze e-bike helm perfect laten aansluiten om je hoofd met de verstelbare binnenring, zonder dat de helm gaat schuiven.

Toch kan het zijn dat de helm gaat schuiven wanneer je niet de juiste pasvorm aanneemt heb ik uit gebruikersbeoordelingen vernomen. Belangrijk bij deze helm is dus echt om de goede maat kiezen. De urban pedelec van Agu maak je eenvoudig onder je kin vast met de verstelbare kinstrap.

Ventilatiegaten en verkoeling

Met de 10 flinke ventilatiegaten, zorgt deze helm voor meer dan genoeg verkoeling tijdens het fietsen. De ventilatie van deze helm werkt bijzonder goed blijkt ook uit veel reviews van anderen. Ik heb zelfs meerdere malen gelezen dat het erg koel kan worden aan het hoofd, en een fietsmuts soms geen overbodige luxe is (met name in de koudere maanden). Voor een zweethoofd hoef je met de Agu Urban pedelec niet bang voor te zijn.

Magnetisch afneembaar vizier

Bijgeleverd zit een magnetisch afneembaar vizier. Deze klikt zichzelf eenvoudig vast in magneetopeningen. Makkelijk zat. Dit vizier vergroot de passieve veiligheid op je speed pedelec omdat het voorkomt dat je traanogen krijgt door bijvoorbeeld wind of dat er insecten in je ogen komen, wat zelfs gevaarlijk kan zijn.

Een nadeel van dit magnetische vizier is dat je hem niet op of af kan doen tijdens het fietsen, in tegenstelling tot een inklapbaar vizier. Maar, vanwege het magnetische kliksysteem heb je ‘m in een paar seconden geplaatst, of opgeruimd. Je moet alleen wel even van je fiets stappen.

Ben je een brildrager, dan is het ook even opletten of het vizier goed aansluit over je bril. Vaak is het geen probleem, maar ik ben enkele reviews tegengekomen waaruit blijkt dat het toch niet altijd helemaal goed past.

Agu Urban pedelec magnetisch afneembaar vizier
Agu Urban pedelec magnetisch afneembaar vizier

Kortom: De Agu Urban pedelec is een simpele maar degelijke speed pedelec helm zonder fratsen, maar juist met de pure noodzakelijkheden zoals veiligeheid, comfort en gebruiksgemakt goed op orde. Dat maakt deze helm wat mij bedtreft dé beste keuze in het lagere prijssegment: rond de 99 euro.


Overige speed pedelec helmen

De volgende speed pedelec helmen zijn ook topsegment helmen waarmee je een prima e-bike helm op je hoofd hebt. Toch zijn de Abus pedelec 2.0 ACE en de Agu Urban pedelec in de meeste gevallen een betere keuze.

Ik bespreek deze andere topmodellen wel even, zodat je écht een afgewogen keuze kunt maken en je misschien toch beter af bent met één van de volgende helmen.

Abus Pedelec 2.0

De Abus Pedelec 2.0 onderscheidt zich van andere e-bike helmen door zijn eigenschappen voor allround gebruik. Met een aantal extra’s, waar Abus e-bike helmen om bekend staan, tegen een zeer schappelijke prijs.

Abus Pedelec 2.0

De Abus pedelec 2.0 lijkt in de basis veel op de Abus pedelec 2.0, maar is minder een ‘racemodel’ waarbij je helemaal zit ingepakt, zoals de 2.0 ACE. Dit maakt de Abus pedelec 2.0 heel geschikt als je ook veel recreatief wil rijden met mooi weer, of soms wat sportievere ritten wil maken in combinatie met zijn superlichte gewicht van 350 gram. De Abus pedelec 2.0 is eigenlijk een prima allround speed pedelec helm, zou je kunnen zeggen.

Ook dit model van Abus valt extra laag op de slapen en in de nek voor optimale bescherming van het hoofd. Net als de Abus pedelec 2.0 ACE is deze helm ook voorzien van een LED-achterlicht en een geïntegreerde regenhoes met reflectie voor extra zichtbaarheid in donkere en regenachtige omstandigheden. Een minpunt is dat je geen optie hebt om een vizier te monteren als je dat zou willen, zoals wel kan bij de Agu Urban pedelec. Dit kan een gemis zijn bij lange afstanden langs bijvoorbeeld open velden, waar je extra te maken hebt met insecten en weersinvloeden.

De Abus pedelec 2.0 is wat mij betreft een prima helm voor een grote groep recreatieve speed pedelec rijders, ook wat betreft de prijs. Moet je in alle weersomstandigheden op je speed pedelec kunnen stappen en fiets je ook regelmatig lange afstanden, dan zou ik eerder voor een helm met vizier gaan.


Abus Pedelec+

De Abus pedelec+ onderscheidt zich ten opzichte van andere e-bike helmen door zijn lichte gewicht en gestroomlijnde pasvorm. Met slechts 350 gram is dit één van de lichtste helmen, uitermate geschikt voor sportieve ritten. Bijvoorbeeld op een elektrische mountainbike.

Abus Pedelec+

Ben je op zoek naar een e-bike helm voor met name sportieve ritten? Dan is de Abus pedelec + een interessante keuze. Deze gestroomlijnde helm laat de wind goed langs de helm glijden, waardoor je de minste weerstand ondervindt tijdens het fietsen. Ook deze helm van Abus weegt minder dan 350 gram, en is daarom uitermate geschikt voor de meer sportief gebruik. De Abus Pedelec + heeft daarnaast ook een regenhoes die je makkelijk over je helm kunt trekken, waardoor je geen nat hoofd krijgt.

Handig is verder dat dit model ook een LED-achterlamp heeft, maar er ik heb meermaals gelezen in beoordelingen over deze helm dat de batterij van deze LED-lamp vrij snel leeg gaat. Een ander kritisch punt met de Abus Pedelec+ is dat je niet de mogelijkheid hebt om een vizier te bevestigen, zoals met de Agu Urban pedelec wel het geval is. Nu hoeft dat niet perse een probleem te zijn als je de helm vooral wil aanschaffen voor sportieve ritten.

De Abus pedelec+ is met name een superlichte en comfortabele helm voor in het voorjaar en in de zomer. Fiets je vaker in allerlei weersomstandigheden en ook lange afstanden, dan is deze helm iets minder geschikt zonder vizier. Ik zou je dan aanraden een helm met vizier te kiezen, zoals de Abus pedelec 2.0 ACE. Daarbij heb je ook de voordelen zoals een regenhoes en LED-verlichting, maar ook een vizier die je al dan niet kan gebruiken.


BBB BHE-56 Indra

De BBB BHE-56 Indra onderscheidt zich in vergelijking met andere e-bike helmen door de dubbele ‘in-mold’ constructie voor extra veiligheid bij een valpartij, of andere impact. Veel andere e-bike helmen hebben een enkele ‘in-mold’ laag.

BBB BHE-56 Indra

Dit model is vorig jaar op de markt gebracht, begin 2021. De helm ziet er door zijn ‘schaalvorm’ anders uit dan veel andere e-bike helmen en kan daarom een interessante keuze zijn als je stijl ook belangrijk vindt. Van andere helmen wordt wel eens gezegd dat ze er een beetje ‘lomp’ uit kunnen zien. De BBB BHE-56 Indra heeft een stijlvolle en geheel eigen look.

Door de dubbele in-mold constructie heeft dit model twee schuimlagen in plaats van één die versmolten zijn aan de buitenschaal van de helm. Dat maakt deze helm nog iets sterker bij een valpartij of andere impact van buitenaf. Gezegd wordt dat deze helm tot 40% sterker is door deze constructie dan ‘normale’ fietsenhelmen. Dit is in mijn ogen niet helemaal een eerlijke vergelijking. Maar ten opzichte van andere e-bike helmen geeft een dubbele in-mold constructie ook extra bescherming aan het hoofd.

Verder is deze helm in vergelijking met de Agu Urban en de Abus pedelec 2.0 ACE een stukje lichter. Een ander pluspunt van de BBB BHE-56 Indra is dat je net als bij de Abus helmen de binnenvoering los kan halen, zodat je deze kunt wassen.

De BBB BHE-56 Indra een stijlvolle en degelijke helm en heeft alles wat een helm nodig heeft als je kijkt naar directe veiligheid. En dat voor een betaalbare prijs. Toch mist naar mijn mening deze helm net de extra’s die bijvoorbeeld de Abus pedelec 2.0 ACE wel heeft, met juist het oog op passieve veiligheid. Een minpunt is dat je niet de mogelijk hebt een vizier te bevestigen, iets wat juist voor speed pedelec rijders die hard gaan zeker aan te bevelen is. Wil je wel een vizier, dan kun je de speciale ‘Faceshield’ editie aanschaffen, die meteen weer een heel stuk duurder is. Voor ‘iets’ meer geld dan de BBB BHE-56 Indra zijn er talloze andere helmen bij welke het aspect van een vizier wel is meegenomen.


Abus Hyban+

De Abus Hyban+ onderscheidt zich in vergelijking met andere speed pedelec helmen vooral door het extra grote in hoogte verstelbare (en klapbare) vizier. Dit vizier valt lager dan veel andere vizieren waardoor het meer wind, regen en insecten tegenhoudt.

Abus Hyban+

De Abus Hyban+ stamt uit 2015, maar ondanks dat het een wat ouder model is, behoort deze zeker tot de tophelmen voor e-bikes. Het grote vizier is een absoluut pluspunt en het meest onderscheidende. Al zorgt de grotere oppervlakte ook voor iets meer weerstand tijdens het fietsen (al zul je hier in de praktijk niet veel van merken). Omdat het vizier in hoogte te verstellen is, is dit model bij uitstek geschikt voor brildragers. Met maar liefst 13 lucht in – en uitgangen is het hoofdklimaat met de Abus Hyban+ zeer aangenaam. Net als de andere Abus helmen, is de binnenvoering van de Hyban+ wasbaar.

Wanneer je graag goed ingepakt zit bij weer en wind, is de Abus Hyban+ een interessante keuze, omdat ook dit model van Abus een geintegreerde regenhoes heeft in de helm. Ook is de Hyban+ voorzien van een LED-achterlicht.

De Abus Hyban+ is met zijn 420 gram niet de lichtste e-bike helm, en zwaarder dan enkele andere helmen die ik bespreek. Ben je meer van het sportieve rijden? Dan heb je misschien liever een wat lichtere helm, rond de 350 gram. Voor fietsen in de stad, met veel verkeer om je heen kan het juist een prettig gevoel zijn. Al met al een prima helm van Abus. En omdat de Hyban+ een wat ouder model is, is de prijs ook gunstig. Je koopt een kwalitatief goede helm die absoluut niet onderdoet voor andere tophelmen, ook al is het een wat ouder model.


Cratoni SmartRide

De Cratoni Smartride onderscheidt zich in vergelijking met andere e-bike helmen als de eerste en enige ‘smart’ e-bike helm met talloze connectiviteit functionaliteiten, waaronder een crashfunctie.

Cratoni Smartride

De Cratoni Smartride is een uniek concept en opent nieuwe deuren binnen de markt van speed pedelec helmen. De Cratoni Smartride zal niet voor iedere snelle e-bike rijder weggelegd zijn. Allereerst vanwege de prijs, die op dit moment zo’n 345 euro bedraagt. Maar ook omdat dit model is voorzien van allerlei technische ‘foefjes’ waar je als doorsnee fietser misschien lang niet altijd gebruik van zal maken.

Ben je daarentegen juist een fan van ‘slimme’ technologie, dan kan dit precies zijn wat je zoekt. Waarin is de Cratoni Smartride uniek? Baanbrekend zijn de ingebouwde ‘crashfunctie’, de afstandsbediening voor aan het stuur waarmee je de helm bedient en de bijbehorende Cratoni App.

Deze functies zijn vernieuwend met de Cartoni Smartride:

 • SOS-crashfunctie detectiesysteem
 • Bluetooth speaker voor het luisteren naar muziek en telefoongesprekken
 • Bijbehorende Cratoni App om onder andere trainingsgegevens bij te houden
 • Richtingaanwijzers
 • Ingebouwde microfoon waarmee je kunt bellen en de walkie talkie functie kunt gebruiken
 • Afstandsbediending aan het stuur

De Cratoni ‘smartride’ helm heeft letterlijk alles erop en eraan. Voor de één een uitkomst, voor de ander overbodig kan ik me zo voorstellen. Je betaalt er in ieder geval voor en dat maakt deze helm niet geschikt voor iedereen. Daarnaast is deze helm wat aan de zwaardere kant met 420 gram, in vergelijking met andere modellen, zoals de Abus pedelec+.

De video hieronder laat je in het kort zien wat alle voordelen van de Cratoni Smartride zijn.


Waar heb ik naar gekeken bij het selecteren van de beste speed pedelec helm?

Vanwege de normeringseisen die aan de speed pedelec helmen worden gesteld, vallen normale fietsenhelmen direct af. Ik ben daarom op zoek gegaan naar helm die voldoen aan de NTA-8776 normering voor speed pedelecs.

Ik heb deze specifiek gecertificeerde speed pedelec helmen met elkaar vergeleken op veiligheid, prijs, kwaliteit en gebruiksgemak. Ik heb me daarbij ook laten leiden door beoordelingen van gebruikers. Wat is hun ervaring met een bepaald model helm? Wat zijn positieve aspecten, en waar voldoet de helm juist niet aan de verwachtingen?

Ik heb een aantal merken buiten beschouwing gelaten, en heb me meer gericht op een aantal merken die specifiek op het gebied van e-bike helmen een hoog aanzien hebben en beter bekend zijn. Je kunt hier meer lezen over deze e-bike helm merken.

Is het dragen van een fietshelm verplicht op je e-bike?

Stap je op een speed pedelec dan is het dragen van een helm verplicht. Niet iedere helm is toegestaan. Vanwege hogere veiligheidseisen is het dragen van een bromfietshelm (keurmerk ECE 22.05), of een speciale e-bike fietshelm (NTA 8776 certificering) toegestaan.

Nu zie jij jezelf waarschijnlijk niet fietsen met een brommerhelm op. Ik heb ze in ieder geval nog nooit gezien. Het is niet alleen een gek gezicht, het is ook niet bepaald praktisch. Een brommerhelm weeg nogal wat, en is behoorlijk warm.

Daarom zijn er speciaal ontwikkelde speed pedelec helmen, die vergelijkbaar zijn met gewone fietshelmen – licht van gewicht en prakitsch – maar die aan de extra veiligheidnormen voldoen volgens het bromfietsregelement.

Een speed pedelec helm met NTA 8776 certificering is verplicht

Een gecertificeerde e-bike fietshelm herken je aan een keurmerk. De stengere normeringseisen die zijn opgesteld door het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) zijn vastgelegd in het keurmerk: NTA 8776. Dit keurmerk kun je altijd vinden aan de binnenzijde van de helm. Zo weet je of je te maken hebt met het juiste type helm.

Wil je een totaaloverzicht van alle goedgekeurde speed pedelec helmen? Of is het je onduidelijk of een bepaalde helm aan de kwalificatie van het NTA 8776 keurmerk voldoet? Je kunt het eenvoudig zelf even checken met met behulp van de certificatietool van NEN. Deze tool geeft je een actueel overzicht van alle goedgekeurde NTA 8776 helmen van dit moment.

NEN certificatie speed pedelec helm
NEN certificatieoverzicht goedgekeurde NTA 8776 helmen

Waarin verschilt een speed pedelec helm van andere fietshelmen?

Voordelen speed pedelec helm:

 • Lichter dan een integraalhelm (300 tot 900 gram ipv 1200 tot 1400 gram)
 • Meer ventilatie, minder snel een zweethoofd
 • Extra protectie op kwetsbare delen van het hoofd: de slapen en het achterhoofd

Een speed pedelec helm lijkt in veel gevallen op andere fietshelmen, maar is ontworpen op hogere valsnelheden. De speciaal gecertificeerde speed pedelec helm moet voldoen aan twee normeringseisen die een grotere valbescherming waarborgen dan een gewone fietshelm. De speed pedelec helm beschermt een groter deel van het hoofd en biedt méér versteviging op de meest kwetsbare delen van het hoofd.

Een speed pedelec helm moet aan de volgende twee normeringeisen voldoen:

 1. De speed pedelec helm moet extra bescherming bieden op de slapen;
 2. En de helm moet het achterhoofd extra beschermen

Wat kenmerkt een speed pedelec helm?

 • De fietshelm biedt betere bescherming van de slapen
 • Bij je slapen is je bot dunner en liggen de bloedvaten meer aan de oppervlakte. Extra bescherming van deze delen van je hoofd is met hogere fiets snelheid belangrijk.

 • Je nek is beter beschermt omdat de helm lager valt
 • In je nek lopen belangrijke aderen en zenuwen. Deze worden beter beschermt door een lager vallende helm in de nek.

 • Een klap op het hoofd wordt beter opgevangen en verdeeld over de gehele helm
 • De speed pedelec helm is gemaakt van dikker schuim, met een enkele- of dubbele in-mold contrstructie. Dit vangt een klap op het hoofd beter op bij hoge snelheid.

 • Een ingebouwde vizier beschermt ook je ogen
 • Een speed pedelec helm met vizier voorkomt traanogen op de fiets vanwege de wind, maar houdt ook insecten weg uit je ogen.

 • Kleinere ventilatiegaten
 • Speed pedelec helmen hebben kleinere ventilatiegaten dan gewone fietshelmen, zonder in te leveren op verkoeling van het hoofd. Zo is er meer ruimte voor schuim, wat het hoofd extra beschermt.

  speed pedelec helm verplicht
  Speed pedelec helm met ventilatiegaten en achterlicht

  Waar kun je een speed pedelec fietshelm op uitkiezen?

 • Met of zonder vizier
 • Om veel wind, regen en insecten tegen te houden (met name op hoge snelheid)

 • Met of zonder ingebouwde verlichting
 • Achterlicht, maar ook knipperlichten, om je zichtbaarheid te vergroten

 • Veel of weinig ventilatie
 • De ene e-bike helm biedt een beter hoofdklimaat dan andere helmen

 • Geïntegreerde regenhoes
 • Handig als je je speed pedelec het hele jaar gebruikt en vooral voor woon-werkverkeer waarbij je met droog haar op je werk aan wil komen

 • Met of zonder reflectoren
 • Extra passieve veiligheid wanneer je ook regelmatig in het donker op je e-bike fietst

 • Technologische snufjes
 • Bluetooth oortelefoons om muziek te luisteren en te bellen, of een S.O.S-functie

  Welke maat speed pedelec helm moet ik hebben?

  Welke maat speed pedelec helm voor jou geschikt is, ligt aan de omtrek van je hoofd. Meet deze daarom goed op. Hoe doe je dat? Gebruik een meetlint en meet je hoofdomtrek op ongeveer 2 centimeter boven je wenkbrauwen op. Het aantal centimeters van je omtrek is gelijk aan de helmmaat.

  Het verschilt wel sterk per merk e-bike helm welke helmmaten beschikbaar zijn. Zo zijn er merken die tot maat L gaan, andere merken hebben ook XL. Het verschilt ook per merk binnen welke maat jouw hoofdomtrek valt. Sommige merken werken met gecombineerde maten: S/M en M/L, andere merken hebben juist losse maten. Maar over algemeen kun je uitgaan van de volgende maattabel bij jouw hoofdomtrek.

  HoofdomtrekMaat helm
  52 – 56 cm Maat S
  52 - 57 cmMaat M
  56 - 62 cmMaat L

  Hoe controleer of een e-bike helm goed zit?

  Het belangrijkste is dat de fietshelm echt goed aansluit op jouw hoofd. Dat wil zeggen dat hij niet moet niet kunnen schuiven op je hoofd, ook niet als je de verstelriempjes of draaiknop losser hebt. Let er ook op dat de helm niet gaat knellen. Voel dus even goed met passen.

  Een makkelijke manier om te testen of de fietshelm écht goed zit is door op je speed pedelec te gaan zitten en de houding aan te nemen die je hebt op de fiets. Dat betekent dat je iets voorovergebogen zit, en met je hoofd licht naar achteren gekanteld om vooruit te kunnen kijken. Valt de helm helemaal goed in deze positie? Dan heb je de juiste maat speed pedelec helm.

  *Heb je een fietshelm met vizier gekocht, en ben je een brildrager? Pas de helm dan ook met het vizier naar beneden en je bril op en kijk of dit goed valt.

  Online bestellen

  Het voordeel van online bestellen is dat je wettelijk het recht hebt om het product binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden te retourneren. Dit is handig als je een paar helmen thuis zittend op je speed pedelec wilt passen, of als je hoofdomtrek bijvoorbeeld net op de grens ligt van maat M en L.

  Een helmmuts of fietsmuts onder je helm

  Ik lees wel eens dat speed pedelec rijders door de goede ventilatie van een e-bike helm, in combinatie met de hoge snelheid en lagere temperaturen soms last ervaren van een koud hoofd. Is dat bij jou ook het geval, dan kun je dat goed verhelpen door onder je e-bike helm een helmmuts of fietsmuts te dragen. Dit is een goede manier om je hoofd warm te houden, aangezien je via je hoofd veel warmte verliest.

  Een helmmuts is niet alleen winddicht en isolerend, een bijkomende voordeel van zo’n speciale muts is dat deze niet je hele gezicht bedekt, zoals bij een bivakmuts. Ook zijn er speciale fietsmutsen waarmee je een fietsbril kunt dragen. In een dergelijke fietsmuts zit een uitsparing voor de pootjes van je bril.

  ‘Ponytail compatible’

  Draag je je haar meestal in een paardenstaart? Er zijn fietsmutsen met een uitsparing in de achterkant voor een vlecht of paardenstaart.

  Draag je een fietsmuts onder je helm en/of draag je je haar meestal in een paardenstaart? Pas de helm dan ook met een paardenstaart en fietsmuts. Maak een paardenstaart laag in je nek, en voel of dit goed zit. Een aantal speed pedelec helmen is zelf ook ‘ponytail compatbible’, zoals de Abus pedelec 2.0. ACE.

  Wat zijn de beste speed pedelec helm merken?

  Er zijn inmiddels tal van (fietshelm) merken die een speciale lijn hebben ontworpen voor speed pedelecs. Drie speed pedelec helm merken hebben inmiddels een stevige positie op het gebied van speed pedelec helmen. Dat zijn Abus, Agu en Cratoni. Ze voldoen allemaal aan het NTA 8776 keurmerk en zijn dus geschikt voor speed pedelecs.

  Over Abus

  Abus is een Duits merk, en van origine (sinds 1924) een bedrijf dat zich richt op veiligheidssystemen in brede zin voor de zakelijke markt en particulieren. Daarbij kun je denken aan huis- en pandbeveiliging, zoals camerabewaking en sloten. Abus is zich de laatste jaren ook gaan richten op veiligheid voor onderweg, met fietssloten en fietshelmen, waaronder e-bike helmen.

  Abus heeft veiligheid, hoge kwaliteit van materialen en moderne productieprocessen hoog in de het vaandel staan en dat zie je terug in de meeste van hun e-bike helmen. Zo hebben veel Abus modellen standaard een LED-achterlicht en zijn ze allemaal voorzien van een wasbare binnen voering. Abus heeft een behoorlijk assortiment aan e-bike helmen en voor elk type fietser een passende e-bike helm.

  Over Agu

  Agu is een Nederlands merk dat zich sinds de oprichting in 1966 richt op alles wat met fietsen te maken heeft. Van fietskleding, tot fietsaccessoires. Voor professionals en recreanten. Kwalitatieve hoofdbescherming hoort behoort daar ook toe.

  Agu e-bike helmen zijn kenmerkend doordat ze allemaal een EPS-schokabsorberende schaal hebben, en wat simpeler zijn qua uitvoering en stijl. Maar daar is de prijs dan ook naar. Want Agu e-bike helmen zijn wat goedkoper dan bijvoorbeeld Abus e-bike helmen. Dit kan interessant zijn als je een kwalitatief goede helm wil, maar daar niet een flinke smak voor wil neerleggen.

  Over Cratoni

  Een ander Duits topmerk onder e-bike helmen is Cratoni. Dit merk dat is opgericht in 1985 richt zich specifiek op hoofdbescherming bij sporten, zo ook fietsen. Cratoni heeft op dit moment als enige speed pedelec helmen op de markt gebracht met zogenaamde ‘smart systemen’. Een extra aanvulling van allerlei functies voor diegenen die fan zijn van ‘smart technology’, en hier ook de voordelen van zien in een helm. Cratoni is daarmee een hele nieuwe weg ingeslagen voor de helm van de toekomst.

  Cratoni heeft een breed scala aan e-bike helmen. Van simpele uitvoeringen een tot aan echte smart helmen. Ben je vooral van de sportieve fietsritten? Dan heeft Cratoni een minder passend aanbod, omdat Cartoni voornamelijk urban helmen maakt.


  Conclusie

  Je hebt inmiddels behoorlijk wat keuze als het gaat om e-bike helmen. Toch springt een aantal modellen er met kop en schouders bovenuit.

  Wil je de beste speed pedelec helm van 2023? Koop dan naar mijn mening een Abus pedelec 2.0 ACE. Deze speed pedelec helm is uitgerust naar de hoogste veiligheidsnormen en biedt talloze extra passieve veiligheidsfuncties. Deze helm is daarom ideaal om in alle weersomstandigheden mee te fietsen, en in zowel licht en donkere omstandigheden. Dit model biedt een bovengemiddeld hoog draagcomfort, met name wanneer je graag op de maximale snelheid fietst.

  Geef je liever minder geld uit een goede e-bike helm? Dan raad ik je de Agu Urban pedelec aan. Deze e-bike helm mist een aantal van de uitgebreide passieve veiligheidseisen die de Abus pedelec 2.0 Ace wel heeft. Maar daar is de prijs ook naar. Als je vooral overdag fietst, verder weinig toeters en bellen nodig hebt aan je helm, en vooral een hoog draagcomfort belangrijk vindt, dan is dit model een slimme en kwalitatief goede keuze.

  Welke speed pedelec helm je uiteindelijk ook kiest, ik wens je veel rijplezier en vele veilige ritten met je nieuwe helm!


  De beste helm keuzes samengevat

  1. Abus Pedelec 2.0 ACE

  De beste speed pedelec helm


  Abus Pedelec 2.0 ACE

  De Abus Pedelec 2.0 ACE scoort bovengemiddeld goed op veiligheid en comfort en is voorzien van nuttige extra’s zoals een opklapbaar vizier, actieve verlichting en slimme ventilatie.

  Deze zeer compleet uitgeruste helm komt van alle e-bike helmen het beste naar voren in prijs-kwaliteitverhouding en gebruiksgemak.

  Bekijk op Bol.com
  Bekijk op Amazon.nl

  2. Agu Urban pedelec

  De budgettopper speed pedelec helm


  Agu Urban Pedelec

  Het goedkopere alternatief voor de Abus Pedelec 2.0 ACE is de Agu Urban Pedelec. Deze e-bike helm heeft net iets minder functies dan de Abus, maar blinkt wel uit in gebruiksgemak, heeft een makkelijk in te stellen pasvorm en goede ventilatie. Het grote verschil is het prijskaartje.

  Bekijk op Bol.com
  Bekijk op Amazon

  Een reactie plaatsen