Het beste fietsstoeltje voor voorop een elektrische fiets in 2023

Met behulp van een fietsstoeltje voor voorop je e-bike vervoer je je kind op een praktische en veilige manier. Maar welk voorzitje is nou de beste keuze, en waarom? Ik heb het uitgezocht.

Het beste voorzitje van dit moment is wat mij betreft de Yepp Mini, gevolgd door de Polisport Bubbly Mini Plus als goede budgetoptie.

Veel fietsstoeltjes zijn kwalitatief goed
Het goede nieuws bij het uitzoeken van een kinderzitje voor voorop je elektrische fiets, is dat je veel keuze hebt uit kwalitatief goede fietsstoeltjes. Je zult je daarom niet snel een buil vallen aan je aankoop, welk fietsstoeltje het ook wordt.

Waar je vooral op wil letten zijn de details waarmee de fietstoeltjes zich onderscheiden, de prijs, en of de montage-opties geschikt zijn voor jouw e-bike. Dat laatste kan nogal een speurtocht zijn. Maar daar help ik je bij!

Hoe ik heb beoordeeld
Ik heb alle populaire fietsstoeltjes van dit moment naast elkaar gelegd en vergeleken op comfort, veiligheid, gebruiksgemak en bouwkwaliteit. Ik heb hierbij ook rekening gehouden met de online verkrijgbaarheid, wat per model nogal verschilt.


De beste kinderzitjes voor voorop de elektrische fiets

1. Yepp Mini

Het beste voorzitje voor de elektrische fiets


Beste voorzitje Yepp Mini

De Yepp Mini van Thule is al jaren enorm populair. En niet voor niets. Dit voorzitje heeft een compact, duurzaam en elegant ontwerp. De Yepp Mini is goed verstelbaar, veilig en comfortabel. Hij doet het op de meeste punten net iets beter dan andere kinderzitjes. Daarnaast is dit stoeltje eigenlijk altijd goed online verkrijgbaar in veel kleuren, en met een ruim aanbod aan accessoires.

bekijk op Bol.com

2. Polisport Bubbly Mini Plus

Het budgettopper voorzitje


Beste budget voorzitje Polisport Bubbly mini+

De Bubbly Mini Plus van Polisport is een echte budgettopper. Dit is prima e-bike kinderstoeltje voor een zachte prijs. Qua ontwerp en kenmerken doet de Bubbly Mini Plus wel net iets onder voor de Yepp Mini, maar het scheelt zeker niet veel. De overweging waard dus, zeker als je op de kleintjes wilt letten.

bekijk op Bol.com


Inhoud

Beste voorzitje voor de elektrische fiets

Meer over fietsstoeltjes op e-bikes


Reviews van de beste voorzitjes voor de elektrische fiets

Yepp mini review

Yepp mini

De Yepp Mini komt als beste kinderzitje uit mijn beoordeling, voor voorop een elektrische fiets. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het compacte, elegante ontwerp en het comfort in combinatie met veiligheid voor het kindje.

Comfort en veiligheid

De vorm van de Yepp Mini doet denken aan een kuipstoelje in een raceauto. Je kind ligt ietwat achterover en zakt weg in het zitje. Dit zit niet alleen lekkerder voor het kind, maar is ook een stuk veiliger. Je kind wordt door deze houding namelijk niet makkelijk uit het stoeltje geslingerd.

Ik heb gemerkt dat veel mensen de Yepp Mini prettig vinden omdat het relatieve compacte ontwerp meer ruimte laat bij de knieën voor jou als fietser. Zeker als je geen elektrische moederfiets hebt kan dit het verschil maken tussen comfortabel en niet comfortabel fietsen. Hiermee is dus ook goed gelet op het comfort voor jou als fietser.

De vijfpuntsgordel zorgt daarnaast voor extra veiligheid door het kind goed in de stoel te houden. Tel daar nog de handgreep bij op en je hebt een zeer compleet zitje waarbij veiligheid en comfort perfect op elkaar aansluiten.

Slimme materiaal keuze

De compacte, elegante vorm en het rubberachtige materiaal van de Yepp Mini zorgen er verder voor dat schokken en trillingen erg goed worden opgevangen, in verhouding tot de meeste andere kinderzitjes. Het ietwat zachte ‘rubberachtige’ kunststof waaruit het hele zitje is gemaakt, maakt een extra kussen voor comfort overbodig.

Makkelijk schoon te maken

Doordat de Yepp Mini qua constructie één geheel is, is deze makkelijk schoon te maken en blijft er geen regenwater in staan. Ook hartstikke handig.

Inclusief slot

Nog een onderscheidend punt van de Yepp Mini is het feit dat er een slot op het stoeltje zit. Met dit slot zorg je ervoor dat je alleen met een sleutel het stoelje van de fiets kan halen. Wel een fijn idee als je jouw e-bike ergens een tijdje onbeheerd achterlaat met het kinderzitje er op.

Randzaken die meetellen voor hoge beoordeling

Los van het ontwerp van de Yepp Mini zelf zijn er ook een aantal randzaken waar ik over te spreken ben.

Ten eerste is dit stoeltje al jaren erg populair en daarom, goed online verkrijgbaar in allerlei kleuren. Ook is er een ruim aanbod aan accessoires, zoals een extra frame-adapter, een windscherm of een slaaprol.

Voor de bestuurder is het fijn dat de Yepp Mini maar 3,5 kg weegt. Dit is erg licht vergeleken met andere kinderzitjes. Bij een voorzitje is een laag gewicht erg belangrijk omdat het altijd een beetje onwennig kan blijven om te fietsen met iets zwaars aan je fietsstuur. Ook los van het stuur is het lage gewicht prettig voor het meenemen en opbergen van het zitje.

Oplossing voor de schouderbandjes

Het enige concrete probleem dat ik met de Yepp Mini ben tegengekomen zijn berichten van andere gebruikers zie zeggen dat de schouderbandjes wel eens afglijden als deze niet strak genoeg zijn afgesteld. Dit komt voor bij kinderen die iets langer zijn, en daardoor met hun schouders uitsteken boven het bevestigingspunt van de gordel aan de bovenkant van de stoel.

Gelukkig heeft Thule hier een los verkrijgbare clip accessoire voor gemaakt, die de bandjes bij elkaar houdt.

Hoe je de Yepp Mini monteert zie je in onderstaande video:

Pluspunten Yepp mini

 • Comfortabel door kuipstoelvorm, vijfpuntsgordel en handgreep
 • Degelijke bouwkwaliteit en makkelijk schoon te houden door simpel design
 • Groeit makkelijk mee met het kind door uitgebreide verstelbaarheid
 • Met slot, dus wordt niet makkelijk gestolen
 • Veel opties qua kleuren, accessoires en breed verkrijgbaar
 • Compact design: fijn voor fietsers met langere benen
 • Lichtgewicht met maar 3.5 kg: erg prettig voor aan het stuur
 • Goede ventilage

Minpunten Yepp mini

 • Ietwat beperkt in montage-opties
 • Prijs aan de hoge kant in dit segment
 • Schouderbandjes kunnen afzakken

bekijk op Bol.com


Polisport Bubbly Mini Plus review

Polisport Bubbly mini+

Scherpe prijs

De Polisport Bubbly Mini Plus is een prima voorzitje voor een scherpe prijs. Op moment van schrijven is dit kinderzitje online voor ongeveer 50 euro aan te schaffen, afhankelijk van welke uitvoering je kiest.

Dat is flink goedkoper dan de bijna 80 euro die je bijvoorbeeld voor de Yepp Mini betaalt. Maar ondanks de lagere prijs doet dit zitje op de meeste fronten niet onder voor de concurrentie.

Goed verstelbaar

De Polisport Bubbly Mini+ is prettig in gebruik omdat dit model makkelijk af te stellen is op de lengte van je kind. Je maakt de voetsteunen langer en korter, afhankelijk van de beenlengte van je kind.

Ook de driepuntsgordel kun je zó verstellen dat het goed aansluit bij de schouderhoogte van je kind. Het slotje van de driepuntsgordel is door het kind zelf niet open te maken omdat je op drie plekken tegelijk moet drukken. Ook kun je het stoeltje als geheel naar voren en naar achteren verstellen, zodat je kindje meer ruimte heeft tot aan het stuur, of jij als bestuurder meer ruimte hebt bij je knieën.

Makkelijk te monteren

Qua montage is de Polisport Bubbly Mini+ méér dan compleet. Er worden namelijk twee verschillende stuuradapters meegeleverd. Eén daarvan (B-adapter) past op frames die maar 1 cm ruimte hebben op de stuurkolom.

Het zitje is eenvoudig te assembleren met de meegeleverde onderdelen en het imbusseleuteltje. Als je eenmaal de adapter op de stuurkolom hebt bevestigd klik je het stoelje daar als geheel in, en er na gebruik weer uit.

Geen slot

Een nadeel van dit stoeltje is dat er geen slot op zit, dus de kans op diefstal is aanwezig. Wees daarop berust wanneer je voor langere tijd je fiets met fietsstoelje ergens parkeert. Er zijn speciale sloten voor fietsstoeltjes op de markt voor minder dan 20 euro. Die zou je natuurlijk los kunnen aanschaffen.

Prima comfort

Verder is over het comfort voor het kind bij de Polisport Bubbly Mini Plus goed nagedacht. Het zitje vormt een groot afgesloten geheel, en is voorzien van een waterafstotend zitkussen. De bandjes om de shouderstraps voorkomen irritatie door schuren. Wel zo prettig.

Hoe je de Polisport Bubbly Mini Plus monteert zie je in onderstaande video:

Pluspunten Polisport Bubbly Mini Plus

 • Prijs: dit kinderzitje is echt tientjes goedkoper dan z’n concurrenten
 • Verstelbare voetsteunen
 • Verstelbare driepuntsgordel
 • Zitje is in z’n geheel naar voren en naar achteren te verstellen
 • Comfortabel waterafstotend kussentje
 • Twee verschillende montage adapters meegeleverd: waarvan één voor frames met maar 1 cm montage ruimte
 • Past op een ovale stuurstang

Minpunten Polisport Bubbly Mini Plus

 • Wat groter dan de meeste voorzitjes
 • Past niet op (hele) brede frames
 • Geen slot op het stoeltje
 • Geen handgreep voor het kind

bekijk op Bol.com


Waar heb ik naar gekeken bij het selecteren van de beste kinderzitjes?

Vanwege de strenge veiligheidseisen die aan fietsstoeltjes worden gesteld, ben ik op zoek gegaan naar kinderzitjes die voldoen aan de EN 14344 normering.

Ik heb deze specifiek gecertificeerde kinderzitjes met elkaar vergeleken op veiligheid, prijs,(bouw)kwaliteit, gebruiksgemak en beschikbaarheid. Daarbij heb ik diverse testoordelen van kinderzitjes geraadpleegd, en ook heb ik me laten leiden door beoordelingen van gebruikers. Wat is hun ervaring met een bepaald type kinderzitje? Wat vinden zij positieve aspecten, en waar voldoet een stoeltje juist niet aan de verwachtingen?

Type fietsstoeltje kiezen

Je kunt je kind meenemen op de e-bike met behulp van een voorzitje of achterzitje. Maar wanneer kies je welke? Dat is enerzijds natuurlijk een persoonlijke keuze. Maar het hangt in belangrijke mate ook af van de leeftijd en gewicht van je kind wat is toegestaan. En wat mogelijk is qua bevestiging op jouw e-bike.

Voorzitje: tot 15 kg (6 á 9 maanden tot 3 jaar)

Zodra je kindje oud genoeg is mag je het meenemen in een voorzitje. Dit is meestal vanaf een maand of 6 tot 9. Het vereiste bij een voorzitje is: je kind moet zelfstandig rechtop kunnen zitten.

Je kunt je kind meenemen in een voorzitje tot deze ongeveer 3 jaar is. In ieder geval tot een gewicht van maximaal 15 kilo. Daarna wordt het te zwaar voor een voorzitje, en kun je over gaan op een achterzitje.

Voorzitjes worden aangegeven met klasse C15.

Eerder over naar een achterzitje
Je kunt je kind ook al eerder in een achterzitje vervoeren. Want de leeftijd waarop je een kind nog in een voorzitje mag vervoeren, overlapt met de leeftijd waarop het ook al in een achterzitje mee mag.

Groeit jouw kleine erg hard en wordt het al snel te zwaar om je kind voorop de fiets mee te nemen? Dan is het slim over te stappen op een achterzitje met Klasse A15. Dit kan vanaf 9 maanden.

Voordelen voorzitje:

 • Het fietst gezelliger met je kind voorop
 • Je hebt meer plek om bagage mee te nemen achterop

Nadelen voorzitje:

 • Het stuurt zwaarder
 • Je fiets minder stabiel met extra gewicht voorop
 • Je kind in het fietsstoeltje tillen gaat minder makkelijk (behalve bij een moederfiets)

Achterzitje: tot 22 kg (vanaf 1 jaar tot 6 jaar)

Als je zoon of dochter te groot wordt en méér dan 15 kilo weegt, is een achterzitje de juiste keuze. Achterzitjes zijn geschikt voor een gewicht tot maximaal 22 kilo. Dat is meestal bij een leeftijd van bijna 6 jaar.

Voor een achterzitje heb je de keuze uit twee klassen:

 1. Klasse A15: van 9 tot 15 kilo
 2. Klasse A22: van 15 tot 22 kilo

Een klasse A15 acherzitje is voor wanneer er al een tweede kindje mee moet voorop de fiets.

Voordelen achterzitje:

 • Het stuurt prettiger en soepeler
 • Je kind is achter je rug beter beschermd tegen wind en regen
 • Je hebt meer ruimte voor je knieën bij het maken van (scherpe) bochten
 • Je kunt je kind makkelijk in het fietsstoeltje tillen

Nadelen achterzitje:

 • Je hebt geen zicht op je kind
 • Je kind kan minder goed om zich heen kijken
 • Je hebt geen of minder ruimte voor fietstassen achterop
 • Bij een herenfiets kan het lastiger opstappen zijn

Benieuwd naar welke achterzitjes het beste scoren? Dat lees in je dit artikel over de beste fietsstoeltjes voor achterop de e-bike.


Kinderzitje bevestigen

Een kinderzitje op je elektrische fiets te monteren heeft iets meer voeten in de aarde in vergelijking met een gewone fiets. Want er zijn specifiek een paar dingen waar je even moet letten voordat je weet of een kinderzitje zal passen op jouw fiets. Het monteren zelf heb je vaak zó gedaan, met de handleiding of de instructievideo erbij.

Voorzitje monteren

Een voorzitje monteer je altijd aan de stuurpen.

Waar hangt je stuur?
Belangrijk voor het bevestigen van een voorzitje is dat het stuur ‘achter’ de stuurpen hangt, voor de veiligheid. Een mountainbike is daarom niet geschikt om dat hierbij het stuur ‘voor’ de stuurpen hangt.

Veiligheid fietsstoeltjes

Bij het kiezen van een fietsstoeltje voor voorop draait het natuurlijk naast comfort en gebruiksgemak om veiligheid. Je wilt met een goed gevoel op stap kunnen gaan, en zo min mogelijk risico lopen met je kind. Waar moet je op letten?

Keurmerk fietsstoeltjes

Alle fietsstoeltjes moeten voldoen aan de veiligheidsnorm EN 14344. Hiermee zijn ze streng gecontroleerd op een heel aantal veiligheidspunten, zodat jij met een veilig gevoel je kind kunt vervoeren.

Je vindt de veiligheidsnorm altijd in de vorm van een sticker op het stoeltje, of het staat in het stoeltje gedrukt. Ontbreekt het keurmerk? Kies dan het zekere voor het onzekere en ga voor een ander stoeltje.

Maar ook al heb je een kinderzitje aangeschaft met dit keurmerk, test het altijd uitvoerig uit op veiligheid, samen met je kind. Die moet er tenslotte in zitten. Kijk daarbij goed naar de volgende punten.

Online bestellen en testen
Het voordeel van online bestellen is dat je makkelijk meerdere fietsstoeltjes tegelijk kunt testen met je kind. Je hebt wettelijk het recht om de stoeltjes zonder opgaaf van redenen binnen 14 dagen terug te sturen. Handig, want zo heb je rustig de mogelijkheid om een aantal zitjes te proberen en te kijken of er één voor je bij zit.

Gordel

De gordel is een heel belangrijk punt van het kinderzitje. Je kindje mag niet in staat zijn de gordel zelf open te maken. Dit is één van de veiligheidseisen van het EN 14344 keurmerk. Kijk daarom of er een drie- of vijfpuntsgordel aanwezig is. Test ook of de gordel niet te strak zit, of begint te knellen, of snijden, bijvoorbeeld langs de nek.

4 extra veiligheidstips bij het meenemen van je kind in een fietsstoeltje

Om de veiligheid van je kind te waarborgen met een kinderzitje heb ik nog 6 tips.

1. Zorg voor een goede standaard

Een dubbele standaard is het meest stevig en verdeelt het gewicht van je fiets. Zo kun je zonder zorgen je kind in en uit het fietsstoeltje tillen.

2. Houd altijd het maximale draaggewicht aan

Plaats geen kind dat zwaarder is dan het maximale draaggewicht in het voorzitje. Is je kind te oud en te groot geworden voor een voorzitje? Zet je kindje dan in een achterzitje uit veiligheidsoogpunt. Sturen met een te groot en te zwaar kind voorop is gevaarlijk.

3. Een windscherm kan handig zijn

In het geval je een voorzitje neemt, raad ik een windscherm aan. Zeker als je regelmatig gaat fietsen met je kleine. Het is niet verplicht, maar wel verstandig. Een windscherm vergroot niet alleen het rijplezier voor je zoon of dochter, het biedt ook veiligheid. Zo houdt het wind en regen tegen, en dingen als opvliegende steentjes.

4. Neem stuurblokkering voor meer controle

Overweeg je een voorzitje op je elektrische fiets? Dan kan het helpen om ook stuurblokkering te bevestigen. Dit is een handig apparaatje dat je om je stuurpen bevestigt, dat voorkomt dat je al te sterke stuurbewegingen naar links of rechts.

Dit is vooral aan te raden als je merkt dat je het minder soepel vindt fietsen met een voorzitje, en de macht over het stuur wil behouden in de bochten.

Twee extra veiligheidstips

1. Maak niet meteen hele lange fietstochten als je kindje nog klein is. Hooguit een uur. De nek- en rugspieren van hele kleine kinderen kunnen dit nog niet aan. Je wilt wel dat je kindje rechtop kan blijven zitten in een voorzitje. Ook is dit niet goed voor de doorbloeding.

2. Let op wanneer je over hobbels en drempels gaat met een kinderzitje. De fietsstoeltjes deinen mee en trillen. Sterke trillingen kun je onder andere verminderen door te kijken naar je bandenspanning: pomp je banden iets zachter op. Ook kun je een kussentje in het zitje leggen.


Elektrische moederfiets speciaal voor kinderzitjes

Ben je naast een kinderzitje ook aan het oriënteren op een elektrische fiets? Dan is een elektrische moederfiets (die natuurlijk ook gewoon voor vaders is) iets om te overwegen.

Deze is er speciaal op gemaakt is om kinderen mee te vervoeren. Een elektrische moederfiets is extra stevig, en biedt je méér ruimte dan een gewone elektrische fiets. Zo heb je het gemak van trapondersteuning, en een extra robuuste fiets.

Wat zijn in het kort de voordelen van een elektrische moederfiets ten opzichte van een gewone elektrische fiets?

 • De ruimte tussen zadel en stuur is groter, waardoor je makkelijker instapt
 • Er zit een stevige dubbele standaard onder
 • Het voorwiel heeft een stuurslot, zodat je kind in het voorzitje zetten makkelijker is
 • Het bagagrek is geschikt is extra stevig en geschikt voor montage van vrijwel alle zitjes
 • Deze fiets heeft dikkere banden
 • Dit model is uitgerust met een extra stevig frame en stevige spaken

Conclusie

Je hebt inmiddels behoorlijke keuze in fietsstoeltjes die geschikt zijn voor voorop elektrische fietsen. De kwaliteit van deze stoeltjes ligt bij veel modellen dicht bij elkaar. Toch zijn er twee die beter scoren dan veel van de andere modellen die ik heb bekeken.

Beste voorzitje: Yepp Mini
Wil je simpelweg het beste kinderzitje voor voorop de elektrische fiets? Koop dan een Yepp Mini. Dit fietsstoeltje is kwalitatief er goed afgewerkt, betrouwbaar en zeer comfortabel voor je kleine.

Beste budgettopper voorzitje: Polisport Bubbly Mini
Wil je graag een goedkopere ‘topper’? Dan raad ik je de Polisport Bubbly Mini Plus aan. Die is vergelijkbaar met de Yepp mini in kwaliteit, maar aanzienlijk goedkoper.

Welk fietsstoeltje je ook kiest: veel plezier en rijgenot met je kleine!

De beste voorzitjes voor de elektrische fiets samengevat:

1. Yepp Mini

Het beste voorzitje voor de elektrische fiets


Beste voorzitje Yepp Mini

De Yepp Mini van Thule is al jaren enorm populair. En niet voor niets. Dit voorzitje heeft een compact, duurzaam en elegant ontwerp. De Yepp Mini is goed verstelbaar, veilig en comfortabel. Hij doet het op de meeste punten net iets beter dan andere kinderzitjes. Daarnaast is dit stoeltje eigenlijk altijd goed online verkrijgbaar in veel kleuren, en met een ruim aanbod aan accessoires.

bekijk op Bol.com

2. Polisport Bubbly Mini Plus

Het budgettopper voorzitje


Beste budget voorzitje Polisport Bubbly mini+

De Bubbly Mini Plus van Polisport is een echte budgettopper. Dit is prima e-bike kinderstoeltje voor een zachte prijs. Qua ontwerp en kenmerken doet de Bubbly Mini Plus wel net iets onder voor de Yepp Mini, maar het scheelt zeker niet veel. De overweging waard dus, zeker als je op de kleintjes wilt letten.

bekijk op Bol.com

Een reactie plaatsen