Je elektrische fiets verzekeren: hoe zit dat?

Geen fiets fietst zo heerlijk als een elektrische fiets. Mensen die éénmaal een e-bike gewend zijn, zullen niet snel meer overstappen op een fiets zonder elektrische ondersteuning.

Maar wat als je – door diefstal of schade – plotseling zonder komt te zitten? Of wat als je pech hebt onderweg? Of wat als jij schade veroorzaakt bij een ander met jouw elektrische fiets?

Goed nieuws! Je kunt je prima verzekeren tegen vervelende e-bike-ongemakken. Een elektrische fietsverzekering wordt namelijk door verschillende verzekeringsmaatschappijen aangeboden. Er is genoeg keuze en het loont om de onderlinge verzekeringen te vergelijken op hun voorwaarden en prijs, en zo te kijken wat het best bij jouw situatie past.

Om je op weg te helpen hebben wij de belangrijkste zaken uitgezocht. Na het lezen van dit artikel kun jij een weloverwogen keuze maken en weet je waar je op moet letten deze verzekering afsluit voor je e-bike.

Waarom zou je een elektrische fiets verzekeren?

Helaas, 1 op de 10 nieuwe e-bikes wordt gestolen. En met een gemiddelde prijs van rond de 1.800 euro, is het best een strop als dit je overkomt.

Ook als je bij een valpartij schadekosten oploopt aan je fiets, liggen die vaak hoger dan bij een gewone fiets. Want de elektronische onderdelen zoals de motor, fietscomputer of accu zijn relatief gevoelig voor schade. Maar denk ook aan schade aan deze onderdelen door regen. De elektronica op je e-bike is namelijk niet waterdicht.

Het dekken van dit risico op onvoorziene kosten is de hoofdreden om je e-bike te verzekeren.

Wist je dat: je een elektrische fiets kunt verzekeren wanneer deze tot 25 km per uur trapondersteuning verleent. Je hebt ook fietsen die tot 45 km per uur ondersteuning bieden (de high speed e-bikes of speed pedelecs), maar die worden sinds 2017 officieel gezien als een bromfiets en daar moet bromfietsverzekeringspolis voor worden afgesloten. Kies dus de juiste!

Tweedehands elektrische fiets verzekeren

Het is niet alleen verstandig om je gloednieuwe e-bike te verzekeren tegen onvoorziene kosten, maar in veel gevallen ook je tweedehands elektrische fiets. Voor een tweedehands e-bike betaal je toch ook al gauw nog honderden euro’s, zo niet méér. Dat is wat anders dan een tweedehands fiets van een paar tientjes. Daarvan kun je je afvragen of de moeite loont.

Bij de meeste fietsverzekeringen kun je gewoon je tweedehands elektrische fiets laten verzekeren. Check wel altijd even goed de poliswaarden, wat je wel en niet vergoedt krijgt bij schade en diefstal in het geval van een tweedehands e-bike.

Waar kun je je precies tegen verzekeren?

De verzekering voor elektrische fietsen wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen globaal in twee vormen aangeboden:

  • Een polis die alleen diefstal dekt (basis- of standaardverzekering)
  • Een uitgebreidere variant: tegen zowel diefstal en schade (complete dekking)

Bij een aantal maatschappijen kun je ook aanvullende dekking krijgen tegen andere risico’s. Bij andere maatschappijen vallen deze risico’s onder de complete polis. Denk hierbij aan:

De polisvoorwaarden kunnen verschillen. Let hier dus op voordat je een verzekering afsluit en je doet er wijs aan om niet alleen de dekkingen maar ook de voorwaarden goed te vergelijken.

De WA-verzekering moet nog wel even extra worden aangestipt… Verzekeraars hebben bepaald dat de elektrische fiets onder de dekking valt van de AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren).

Voor schade aan een ander, die jij – per ongeluk – op je e-fiets veroorzaakt, hoef je dus geen aparte WA verzekering af te sluiten.

Polisvoorwaarden e-bike verzekering

Houd er rekening mee dat er altijd wel voorwaarden aan verzekeringspolissen zijn verbonden.

Zo moet je als je fiets gestolen is, twee sets sleutels kunnen overleggen waarvan één set sleutels gebruikssporen moet vertonen.

Mocht je een sleutel kwijt zijn, laat dan zo snel mogelijk bij de fabrikant een vervangende sleutel bijmaken. En vergeet niet om die extra sleutel aan te melden bij de verzekeraar. Deze handelingen bij verlies van een fietssleutel worden vaak als voorwaarde gesteld. Doe je dit niet, dan kun je voor een onaangename verrassing komen te staan als je een schadeclaim indient. Je krijgt dan namelijk niets vergoed.

Ook ben je verplicht om een ART-goedgekeurd slot met twee sterren op je fiets te hebben. Lees hier meer over diefstalpreventie en ART-sloten.

Een andere typische fietsverzekeringsvoorwaarde is dat er geen dekking geldt wanneer blijkt dat de fiets gebruikt is voor een snelheidswedstrijd of voor professionele doeleinden (bijvoorbeeld een koeriersdienst of bezorgdienst). Uiteraard kun je een elektrische fiets verzekeren voor deze situaties, maar niet in een standaard polis.

Standaard situaties die uitgesloten zijn van dekking door de verzekering:

  • Ernstige conflicten (molest)
  • Fraude
  • Terrorisme
  • Niet nakomen van voorwaarden
  • Wanneer blijkt dat de bestuurder onder invloed van alcohol of drugs was
  • Er sprake is van ernstige nalatigheid door de verzekerde

Accuslijtage wordt niet vergoed

Inmiddels is gebleken dat de accu van een elektrische fiets het meeste vergankelijke onderdeel is. Accu’s worden steeds beter, maar het blijft een feit dat de batterij het snelst slijtende onderdeel dat soms al na een paar jaar aan vervanging toe is.

Deze slijtage wordt niet verzekerd. Defecten kunnen wel binnen de dekking vallen en schadekosten die ontstaan door een situatie die binnen de verzekeringsdekking valt, zijn uiteraard ook verzekerd.

Sommige verzekeringen hanteren een afschrijving van 0,75% tot 1,5% per maand, vanaf het moment dat de fiets nieuw aangeschaft werd. Overigens, als de fiets is gestolen, dan geldt deze afschrijving niet. Andere verzekeringsmaatschappijen kennen een eigen risico van 25 euro.

Meer details over de levensduur van je fietsaccu lees je hier.

Pechhulp is optioneel

Bij de meeste verzekeraars van e-bikes is het mogelijk om pechhulp af te sluiten. Altijd handig natuurlijk.

Aan de pechhulp zijn voorwaarden verbonden. Zo zijn er verzekeringen waarbij geen hulp wordt verleend als je binnen een straal van 1 km bij je huis vandaan bent. Wanneer je bent gestrand omdat de accu onvoldoende opgeladen was, kan de verzekering dit ook uitsluiten voor pechhulp. Het is immers je eigen schuld. De definitie van “pech” wordt namelijk als volgt gehanteerd: een mechanisch gebrek waardoor je met de fiets niet verder kunt fietsen

Let op bij het afsluiten van pechhulp: Sommige elektrische fietsfabrikanten bieden een jaar gratis pechhulp aan bij aanschaf van een nieuwe fiets. Het zou zonde zijn je hier dubbel voor te verzekeren.

Kosten van verzekering voor elektrische fiets

Op zich vallen de kosten van de verzekeringspolissen mee, maar ze kunnen erg uitéénlopen.

Een elektrische fiets is voor een bedrag vanaf € 3,51 per maand te verzekeren. Bij € 3,51 per maand, krijg je de eerste drie jaar 100% vergoed als hij wordt gestolen en als je op Texel woont. Woon je in een grote stad dan kost diezelfde polis bij dezelfde verzekeringsmaatschappij (Allianz) € 3,88 per maand.

Wil je een complete dekking, dan betaal je daar resp. € 4,30 of € 5,29. De prijs van de verzekering is dus onder andere gebaseerd op je woonplaats. Dat is niet raar want het risico dat een fiets gestolen wordt verschilt ook enorm per regio.

Verder zijn de aanschafprijs, je leeftijd en de eventuele accessoires die je mee wilt verzekeren ook factoren in de uiteindelijke verzekeringskosten. Bij de genoemde bedragen is uitgegaan van een aanschafprijs van 1.800 euro, een bestuurder van 21 jaar en geen accessoires.

Er worden ook fietsservice-abonnementen aangeboden. De prijs voor een dergelijke service kan oplopen tot bijna 20 euro per maand. Daarnaast heeft de consumentenbond ook goed onderzoek verricht op het gebied van elektrische fietsverzekeringen.

Preventie en tips

Het feit dat fietsen met trapondersteuning veel worden ontvreemd heeft geleid tot de campagne: ‘stop fietsdiefstal’. Op deze site vind je nuttige preventietips.

Wat er niet op staat, is dat je tegenwoordig ook je fiets kunt uitbreiden met een GPS tracker. Dit handige apparaatje bouw je in op de fiets. Via een app op je telefoon kun je dan altijd je fiets terugvinden. Bij sommige nieuwe modellen wordt een GPS chip, standaard gemonteerd.

Denk je er over om je fiets met trapondersteuning te laten verzekeren? Laat je goed informeren en lees de reviews van diverse verzekeraars.

Tot slot… vele veilige kilometers (zonder pech, ongelukken of andere vervelende situaties) gewenst!

Een reactie plaatsen