Kan een elektrische fiets tegen regen?

In Nederland en Belgie valt er nog wel eens een bui. En we weten: water en elektrische aparaten gaan niet goed samen. Dus hoe zit dat met je elektrische fiets?

Een e-bike moet toch tegen een buitje kunnen?

Je zou zeggen dat elektrische fietsen zo zijn ontworpen dat ze tegen een regenbui kunnen. Dat is ook zo: De Europese richtlijn voor elektrische fietsen (EN 15194) verplicht fabrikanten om e-bikes zo te maken dat ze tegen water kunnen. Alleen beloven fabrikanten vervolgens vaak niet expliciet dat hun fietsen echt waterdicht zijn.

Waarschijnlijk laten ze het woord ‘waterdicht’ achterwege omdat ze niet 100% kunnen garanderen dat er geen waterschade op kan treden door een heftige bui of langdurige blootstelling aan vocht.

Fietsmerk Sparta geeft aan dat hun e-bikes prima tegen regen kunnen, maar… zet je e-bike voor de zekerheid toch vooral binnen (website Sparta).

Cortina laat weten:

“De Ecomo fiets voldoet aan de EPAC EN 15194 norm voor fietsen met elektrische trapondersteuning. De bescherming tegen water/regen is een onderdeel van deze norm.” (Cortina Ecomo handleiding).

Wat is waterdichtheid eigenlijk?

Elektrische aparaten kunnen op via een standaardmethode beoordeeld worden op hoe waterbestendig ze zijn. De zogenaamde IP code (International Protection code) wordt toegewezen aan een aparaat afhankelijk van hoe goed deze allerlei vormen van blootstelling aan water en stof doorstaat. Deze standaard wordt ook gebruikt om aan te geven hoe waterbestendig of waterdicht bijvoorbeeld een mobiele telefoon of een horloge is.

De IP-code maakt grofweg onderscheid in echte waterdichtheid: blijft prima werken tot vrij diep onderwater. En watervast of spatwaterdicht.

Spatwaterdicht. Wat betekent dat?

Maar goed, elektrische fietsen zijn dus spatwaterdicht of watervast. En niet echt waterdicht. Maar wat houdt dat in?

Spatwaterdicht betekent dat er geen water van buiten het aparaat (in dit geval de fietsaccu, display of motor) in kan als dit water er op valt. De fabrikant gebruikt bijvoorbeeld rubberen strips en kit om naden en kieren gelosten te houden voor water.

Maar toch, er kan water in spatwaterdichte aparaten komen! Als water onder druk staat, bijvoorbeeld door onderdompeling.

Ook is het voor te stellen dat bij temperatuursschommelingen het materiaal van de accu krimpt of uitzet de beschermde naden toch iets wijken, waardoor er water doorsijpelt. Een ijskoude winterse bui kan dan zomaar het einde van je accu betekenen.

Wat zijn de watergevoelige onderdelen van een elektrische fiets?

Accu: Als er water in de accu van je elektrische fiets komt, kan deze kortsluiten. De batterij loopt dan heel snel leeg en kan permanent beschadigd raken. Er moet dan wel eerst water in de kunstofbehuizing komen die spatwaterdicht is. De contactpunten (waar de accu aangesloten zit aan de fiets) vereisen wel wat aandacht. Als die veel in contact komen met water kan daar corosie optreden.

Motor: De moter is het tweede gevoelige onderdeel. Naast dat het beschadigd kan raken doordat er vocht bij de elektronica komt, kan er door regenwater ook mechanische slijtage optreden. Afhankelijk van het type motor is deze ook spatwaterdicht gemaakt.

Display: Het derde gevoelige onderdeel is het display. Met name displays die losgekoppeld kunnen worden kunnen door heftige regen vochtig worden en kapot gaan. Het is sowieso raadzaam om deze van je fiets te halen, maar doe dit zeker bij regen.

Water tast niet alleen elektronica aan

Hoewel de elektronische onderdelen van je e-bike het meest kwetsbaar zijn voor (regen)water en van de ene op de andere dag defect kunnen raken door kortsluiting, vormt water ook een gevaar voor de mechanische onderdelen van een fiets.

Net als bij een normale fiets zorgt water in combinatie met lucht ervoor dat bijvoorbeeld het frame, de spaken, tandwielen en ketting kunnen gaan roesten. Regenwater spoelt ook de smeerolie weg, waardoor draaiende en verende componenten stroever bewegen en sneller slijten. Deze waterschade ontwikkelt zich gelukkig traag en is prima te voorkomen met regelmatig onderhoud.

Wat kan ik doen om waterschade aan mijn e-bike te voorkomen?

De voor de hand liggende tip is natuurlijk om je elektrische fiets altijd beschut te stallen. Heb je een schuur of afdakje? Zet dan je e-bike altijd droog weg. Maar dit kan niet altijd. Als je op pad bent en je kunt je fiets enkel in een niet overdekte stalling kwijt, dan moet je maar hopen dat het droog blijft.

Waterdichte beschermhoes voor een elektrische fiets

Gelukkig is de kans klein dat er direct prblemen optreden als je je e-bike is een keertje buiten in de regen laat staan. Mocht je dit echter vaker moeten doen. Dan kan het zin hebben om een waterdichte beschermhoes aan te schaffen die alle elektronische onderdelen afdekt.

Let er dus op dat de beschermhoes:
1. Waterdicht is
2. De accu en de motor afdekt

Ik kan deze twee hoezen sterk aanraden:

  1. VK Fietshoes/Fietspyjama – bij bol.com, ongeveer 15 euro
  2. METZ fietshoes van DS cover – bij bol.com ongeveer 35 euro

Beschermhoeselektrische fiets

Pas op bij het schoonmaken

Ook bij het schoonmaken van je e-bike moet je oppassen met water.

“Vermijd de hogedrukspuit en zorg ervoor dat er geen water achterblijft op onderdelen.”(Sparta)

Water onder hoge druk kan door de spatwaterscherming van gevoelige onderdelen komen en deze beschadigen. Let ook op dat er geen water in de verende voorvork, of gelagerde onderdelen komt.

Hoe zit het met garantie en waterschade?

Eén of twee jaar garantie is voor de meeste elektrische fietsfabrikanten de standaard. Als je je accu het binnen zeer korte tijd begeeft, zeg na een jaar, neem dan eerst contact op met verkoper. In veel gevallen regelt de verkoper het defect verder af of verwijst je door naar de fabrikant. Mocht de verkoper of fabrikant vervolgens moeilijk doen omdat het (door water veroorzaakte) defect volgens hun niet binnen de garantie valt: lees dan dan eens dit artikel van de consumentenbond.

Conclusie

Elektrische fietsen kunnen tegen een beetje regen, en gaan niet zomaar kapot als ze nat worden. Ze voldoen aan de Europese richtlijnen die waterbestendigheid afdwingen. Maar echt harde garanties hiervoor krijg je niet, want volledig waterdicht (volgens de intenationale IP-norm) zijn de elektrische onderdelen niet. Overigens verkort met name langdurige blootstelling aan regen en wind de levenduur van je e-bike.

Zet je elektrische fiets daarom zoveel mogelijk droog weg en gebruik eventueel een waterdichte beschermhoes, niet alleen om kortsluiting te voorkomen juist ook tegen roest en slijtage.

Maar maak je ook niet teveel zorgen als je e-bike eens een keer nat wordt door een bui, ze kunnen er tegen.

Een reactie plaatsen