Hoe maak je een elektrische fiets schoon?

Door een elektrische fiets goed te onderhouden verleng je de levensduur. Niet iedereen heeft de kennis en kunde om reparaties uit te voeren, maar iets wat je wel zelf kunt doen is de e-bike regelmatig schoonmaken. Hiermee voorkom je dat stof en vuil in de gevoelige onderdelen van de fiets komen en die beschadigen.

Daarnaast blijft de fiets er voor langere tijd goed uitzien als je hem regelmatig afsopt. En zeg nou zelf, het is gewoon fijn om op een glimmende fiets te rijden.

Snel naar:

Voordat je je e-bike schoonmaakt…

Voordat je losgaat en je e-bike te grazen neemt met de hogedrukreiniger (niet doen!) lees je in dit artikel wat je nodig nodig hebt om je e-bike schoon te maken en hoe je het beste te werk kunt gaan. En dus ook wat je vooral niet moet doen.

Ga je voor een snelle schoonmaakbeurt? Of wil je ook je de ketting ontvetten en opnieuw oliën? De ketting schoonmaken en oliën is eigenlijk pas nodig als deze een piepend of krakend geluid maakt.

Dit heb je nodig om je elektrische fiets schoon te maken

  1. Een zachte borstel
    Je hebt een borstel met zachte haren nodig om het frame vuilvrij te maken. Het is belangrijk dat je geen borstel gebruikt met harde haren gebruikt om beschadigingen aan de lak en kunststof onderdelen te voorkomen.

  2. Een spons of washandschoen
    De spons gebruik je om de fiets te wassen met het zeepwater. Hiervoor kun je ook prima een keukensponsje gebruiken. Ideaal is een washandschoen, daarmee kun je goed bij alle hoekjes en gaatjes.

  3. Een emmer lauwwarm water met zeep of fietsreiniger
    Gebruik water met afwasmiddel of speciale fietsreiniger. Dat helpt om het vuil goed los te krijgen. Ik raad deze mileuvriendelijke fietsenreiniger aan maar je kunt hiervoor ook afwasmiddel gebruiken.

    Helemaal ideaal is deze complete schoonmaakset voor fietsen, hier zit namelijk ook een borstel en een spons bij.

    Gebruik geen heet water, hierdoor kunnen onderdelen verkleuren

    Gebruik geen schuurmiddel of aggressieve oplosmiddelen omdat je daarmee je e-bike kan beschadigen. Dit is ook echt niet nodig.

  4. Een droge doek
    Na het wassen droog je de fiets weer af. Hier kun je bijvoorbeeld een oude theedoek voor gebruiken.

  5. Kettingreiniger (optioneel)
    Als je ook de fietsketting wil schoonmaken en opnieuw wilt smeren, zorg dan dat je speciale kettingreiniger in huis hebt. Dit weekt het vuil en oude olie in de ketting los. Je hebt dit niet nodig als je de ketting niet opnieuw wilt smeren.

    Naast de vloeistof om de fietsketting te reinigen kun je hier ook een handig apparaatje voor gebruiken. Dit maakt het klusje aanzienlijk makkelijker dan met een doek.

  6. Kettingsmeermiddel (optioneel)
    Als je de ketting reinigt heb je ook smeermiddel nodig om de ketting opnieuw in te vetten. In het Nederlandse klimaat kun je het beste smeermiddel gebruiken dat goed tegen regenwater kan, zogenaamde wet lube. Er is ook dry lube. Aan dry lube blijft minder vuil zitten maar het spoelt sneller weg bij nat weer dus minder praktisch bij elektrische fietsen voor alledaags gebruikt.

  7. Beschermende fiets wax (optioneel)
    Na het wassen van de e-bike kun je deze beschermen met een laagje wax of sealant. Dit is heel gebruikelijk bij wielrenfietsen, maar is ook een goed idee als je zuinig bent op je elektrische fiets. Deze beschermlaag stoot vuil af en voorkomt corrosie. Hier kun je bijvoorbeeld siliconenspray of sealant voor gebruiken.

Zo maak je een elektrische fiets snel schoon

  1. Haal de accu uit je e-bike
    De accu kun je het beste even apart afnemen met een vochtige doek. Zo kun je beter bij alle vuiligheid en voorkom je (de kleine kans) dat er water in de accu lekt. Hier lees je meer over waterschade bij elektrische fietsen.

  2. Veeg grove stukken vuil weg
    Doe dit met de zachte borstel. Vooral rond de spatborden en onder de trapas zitten vaak ophopingen van modder en gruis. Als je deze met een droge borstel wegveegt scheelt dat met poetswerk en wordt het zometeen geen modderige boel als je met het water aan de slag gaat.

  3. Poets met de spons en het zeepwater de fiets helemaal schoon
    Werk hierbij van boven naar beneden zodat er geen vuil op plekken komt die je al hebt schoongemaakt. Met de spons kun je bij de lastige plekken. Zorg dat je goed poetst rond de hoeken in het frame en de verschillende moeren en bouten waar het vuil zich ophoopt. Maar blijf weg van eventuele remblokken, remschijven en de wielnaven omdat je daar niet het vet wilt wegwassen. De vettige olie is essentieel om slijtage van deze onderdelen tegen te gaan.

    e-ebike display
    Probeer niet teveel water op het display en de accubehuizing te gebruiken.

  4. Spoel de fiets vervolgens helemaal af met lauw water
    Gebruik voor het afspoelen schoon water uit de emmer of gieter. Of pak de tuinslang erbij. Maar doe dit nooit met een hogedrukspuit! Daarmee kun je de elektrische fiets flink beschadigen. De harde straal spuit namelijk smeerolie weg uit de wielnaven, dringt door in de elektronica en veroorzaakt roest en defecten.

  5. Droog de e-bike tot slot goed af met een schone en droge doek
    Zeker wanneer het koud is zal het water op de fiets niet snel verdampen. Daarom is het verstandig om hem even af te drogen om corrosie te voorkomen. Zeker als je de fiets eventueel nog in de wax wil zetten moet je alles goed afdrogen.

    In onderstaande video worden de meeste stappen die hierboven zijn benoemd nog een keer duidelijke uitgelegd:

Extra onderhoud bij een grote schoonmaakbeurt

De fietsketting van je e-bike smeren kun je zelf doen. Maar het is niet met iedere elektrische fiets een even makkelijk klusje, omdat het is afhankelijk is van of je een dichte- of open kettingkast hebt.

De kettingkast bij een derailleur versnellingssysteem
Bij een versnellingssysteem met derailleur heb je geen kettingkast. Daardoor kun je redelijk makkelijk bij de fietsketting,en deze zelf onderhouden.

De kettingskast bij een naafversnellingssysteem
Met een naafversnellingssysteem zit er een kettingkast om de ketting. Om bij de fietsketting te kunnen zul je de kettingkast eerst los moeten maken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar als je hiermee niet zo handig bent is het verstandiger om de vakspecialist de ketting te laten smeren, indien nodig. Doe je het fietsketting onderhoud zelf? Ga dan als volgt te werk.

De fietsketting zelf schoonmaken doe je zo:

  1. Neem de fietsketting af met een droge doek
    Hiermee verwijder je veel van het vuil dat zich heeft opgehoopt op en tussen de schakels. Makkelijk is om met de doek de fietsketting onderaan vast te houden en met de pedalen achteruit te trappen. Zo trek je de ketting door de doek.

    Bij een derailleur-schakelsysteem: vergeet de tandwielen van de derailleur niet. Je kunt met de doek tussen de tandwielen de cassette flossen. Als de tandwielen erg vies blijven is de fietsketting binnen no-time ook weer vies.

  2. Ontvet de ketting met kettingontvetter
    Als de fietsketting vrij is van vuil, spuit je de ontvetter royaal over de ketting en de tandwielen. Dit zorgt ervoor dat de olie in de schakels van de kettings loslaat en zometeen makkelijk wegstroomt. Laat de ontvetter even in de fietsketting trekken in de fietsketting zoals staat aangegeven op de verpakking van de ontvetter.

    Zoals eerder in de lijst met benodigdheden genoemd: Je kunt voor dit klusje dus ook een special kettingreiniger apparaatje gebruiken. Dit helpt enorm om sneller te werk te gaan en komt goed met de borstels tussen de schakels.

    Pas op dat je de ontvetter niet op of in de buurt van de wielnaven spuit. Je wil niet dat de lagers in de wielen ontvet worden!

  3. Verwijder de ontvetter en het resterende vuil met lauwwarm water met zeep
    Nu haal je alle ontvetter en de olie die het heeft losgemaakt weg door de ketting schoon te maken met lauwwarm water en zeep. Doe dit grondig. Want als er ontvetter achterblijft wordt het moeilijk om de ketting opnieuw te smeren.

  4. Smeer de fietsketting in met kettingolie
    Tijd om de ketting opnieuw te smeren. Hiermee ga je vergelijkbaar te werk als bij het schoonmaken van de fietsketting. Namelijk achteruit trappen met een hand.

    Houdt het flesje wet lube (of dry lube) tegen de bovenkant van de fietsketting aan. Onderaan tussen de derailleur en de trapas.

    Doe eerst de linkerkant van de schakels, dan de rechterkant.

    Laat zachtjes wat olie vrijkomen met een hand terwijl je met je andere hand de ketting achteruit laat gaan met de trapper. Je mag royaal olie gebruiken, want het overtollige haal je zometeen weer weg.

    Laat de kettingolie even intrekken.

  5. Haal overtollige olie weg met een schone droge oude doek
    De laatste stap is om overtollige olie weer van de fietsketting af te vegen met een droge schone doek. Bijvoorbeeld een oude theedoek.

    Het is belangrijk dat je de olie aan de buitenkant van de fietsketting wegveegt anders blijft hier straks weer allemaal vuil aan zitten. Alleen de schakels in de ketting hoeven vettig te blijven.

Je elektrische fiets beschermen met wax

  1. Zet je elektrische fiets in de was.
    Na het wassen en drogen van je e-bike kun je hem extra beschermen met een laagje silicone wax of sealant. Dit is niet noodzakelijk maar het zorgt er wel voor dat je elektrische fiets er langer mooi uit blijft zien na de wasbeurt en bovendien beschermt het tegen vuil en corrosie.
Pas op dat je de wax of sealant niet in de buurt van remblokken, velgen of remschijven spuit. Het is namelijk een beetje vettig en zorgt ervoor dat je handremmen tijdelijk minder goed werken.

Hoe vaak kan ik het beste mijn elektrische fiets schoonmaken?

Simpelweg: als je elektrische fiets vies is, maak hem dan schoon. Des te eerder je vuiligheid weghaalt, des te minder heeft het de kans om onderdelen van je fiets aan te tasten.

Nu zal een elektrische stadsfiets waar je af-en-toe een ritje mee naar de supermarkt maakt zal niet snel vies worden. Daarbij is één keer per jaar wassen waarschijnlijk voldoende.

Regelmatiger schoonmaken bij toerfietsen en sporten

Maar rijdt je bijvoorbeeld op een elektrische toerfiets regelmatig door het bos, dan kun je beter na elke rit je fiets even afnemen met water. Je zal ook zien dat er stof over de hele fiets komt te zitten. Ook de ketting zul je ook af en toe moeten reinigen en smeren. Maar dit kun je ook door de fietsenmaker laten doen.

Rijd je tot slot op een elektrische mountainbike en wil je die goed onderhouden? Zet hem dan na een rit niet vies weg maar maak de fiets eerst goed schoon. Dan heb je er veel langer plezier van.

elektrische fiets schoonmaken infographic

Een reactie plaatsen