Het beste fietsstoeltje voor achterop de elektrische fiets in 2023

Wil jij je kind op een praktische, comfortabele en veilige manier achterop de e-bike meenemen? Welk achterzitje kun je dan het beste kiezen? Ik heb uitgezocht wat de 2 beste modellen van dit moment zijn die specifiek geschikt zijn voor elektrische fietsen.

Het beste achterzitje voor op de e-bike is de Yepp Maxi met de Bobike ONE Maxi als sterke tweede, vanwege de lagere prijs.

Veel achterzitjes zijn van goede kwaliteit
Eigenlijk kun je met uitzoeken van wat het beste achterzitje is, je niet echt meer een buil vallen. Want veel achterzitjes zijn tegenwoordig kwalitatief goede fietsstoeltjes. Welk achterzitje het ook wordt, in de basis zul je met niet al te veel moeite een goed achterzitje kunnen vinden.

Waar je vooral op wil letten zijn de details waarmee de fietstoeltjes zich onderscheiden, de prijs, en of de montage-opties geschikt zijn voor jouw e-bike. Dat laatste kan nogal een speurtocht zijn. Maar daar help ik je bij!

De beste kinderzitjes voor achterop de elektrische fiets

1. Yepp Maxi

Het beste achterzitje voor de elektrische fiets


Beste achterzitje Yepp Maxi

De Yepp Maxi van Thule behoort al vele jaren tot de beste achterzitjes. Dit model scoort bovengemiddeld goed op comfort, materiaal en veiligheid. Ook ziet de Yepp Maxi er nog eens stijlvol uit, is supersnel te bevestigen én te verstellen. Voor de prijs koop je een hoge kwaliteit achterzitje, dat bijna altijd wel op voorraad is.

bekijk op Bol.com

2. Bobike ONE Maxi

Het budgettopper achterzitje


Beste budget achterzitje Bobike ONE Maxi

Het beste achterzitje voor een écht scherpe prijs is de Bobike ONE Maxi. Al tijden is dit een grote favoriet onder de achterzitjes, tot grote tevredenheid van vele papa’s en mama’s. De Bobike ONE Maxi oogt zeer degelijk en compleet, en voldoet eigenlijk aan alles wat je van een betrouwbaar en kwalitatief kinderzitje mag verwachten. Ook de beschikbaarheid (van de 9 kleuren) is doorgaans goed.

bekijk op Bol.com

Beste achterzitje voor de elektrische fiets

Meer over achterzitjes voor op e-bikes


Reviews van de beste achterzitjes voor de elektrische fiets

Yepp maxi review

Yepp maxi

Plezierig materiaal en toffe look

De Yepp Maxi heeft volgens de vele gebruikers een elegante uitstraling, door de ‘catchy’ kleuren die je kunt kiezen. Het zitje valt goed op met de vele toffe kleuren. Absoluut een stoeltje waar je (kind) mee gezien wil worden dus.

Comfortabele zitting

Het valt me op dat veel ouders met veel plezier met hun kind in de Yepp Maxi rijden vanwege het hoge zitcomfort. Kinderen zouden vaak zelf tegen hun ouder zeggen dat ze het zachte schuimmateriaal zo lekker vinden zitten. Dat is natuurlijk de beste feedback die je kunt krijgen als ouder, want dat maakt vele fietstochten met je kind mogelijk!

Ook de hoge rugleuning wordt als een absoluut pluspunt genoemd. Zo zit je kindje goed rechtop. Wel kan het zijn dat als jouw zoon of dochter vaak slaapt tijdens het fietsen, dit niet het beste achterzitje is om je kind rechtop te houden. Zeker als je kindje al wat ouder en groter is, zou je dit goed kunnen merken met fietsen als je kind wat in elkaar gezakt naar voren, of opzij hangt.

Ik denk zelf dat dit met meer achterzitjes het geval zal zijn. Of dit echt een nadeel is, zou ik niet dus niet willen zeggen.

Super makkelijk te monteren

De Yepp Maxi krijgt heel veel lovende beoordelingen om de makkelijke montage met de easy-fit adapter. In een mum van tijd heb je de Yepp Maxi op je e-bike bevestigd, en ‘m er net zo snel weer afgehaald. Ideaal dus als het stoeltje vaak bij een ander op de fiets gezet moet worden.

Prettig gewicht

Het gewicht van de Yepp Maxi bevalt velen ook goed. Hoewel het zitje 5 kg weegt, voelt de Yepp Maxi voor veel gebruikers niet zwaar aan – volgens sommigen juist verrassend licht. Dat maakt de Yepp Maxi dus vrij handzaam.

Ook tijdens het fietsen zou je niet het gevoel moeten hebben dat er iets zwaars achterop je fiets leunt, en vinden velen de Yepp Maxi verrassend stabiel fietsen. Met je kindje erin zou de Yepp Maxi niet te veel moeten wiebelen op een oneven ondergrond, en de schokken goed moeten opvangen.

Alles makkelijk verstelbaar

Om de veiligheid van je zoon of dochter goed te waarborgen is het belangrijk dat je het achterzitje goed kunt verstellen. Met de Yepp Maxi is dat geen enkel probleem.

De 5-punts magnetische veiligheidsgordel en voetbakken zijn eenvoudig te verstellen, op de pasvorm van jouw kind. De voetbakken en -riemen kun je zelfs met één hand verstellen, zodat je je andere hand veilig aan de fiets of kunt houden. Ook hier is dus overnagedacht.

Oplossing voor het op slot zetten

Eén van de weinige nadelen die ik ben tegengekomen van de Yepp Maxi is dat sommige ouders moeite hebben met het slotje waarmee je het zitje op de fiets kunt vastzetten. Deze zou niet altijd even goed werken.

Zo hebben sommigen last van een scheef slot bij de montage, of moeite om het sleuteltje er in of uit te krijgen. Daarbij moet wel gezegd worden dat dit probleem vaak wel te verhelpen is door het stoeltje wat strakker of losser te monteren. Goed om te weten dus!

Geen standaard easy-fit adapter meegeleverd

Een ander nadeel is dat de easy-fit adapter (nog) niet standaard bij de Yepp Maxi wordt geleverd. Dit is een keuze van de fabrikant. Misschien heb je nog een easy-fit adapter van een vorig zitje. Anders is de easy-fit adapter los te koop voor zo’n 25 euro op het moment van schrijven.

Deze kosten moet je dus nog wel bij de kosten van het het zitje optellen, op dit moment zo’n 100 euro (afhankelijk van de kleur en uitvoering).

Overige zaken die meetellen voor de hoge beoordeling

Naast het goed functioneren en doordachte ontwerp van de Yepp Maxi zelf is er ook een aantal randzaken waar ik extra enthousiast over ben.

Online verkrijgbaarheid is goed

Ten eerste is dit stoeltje al jaren erg populair en daarom goed online verkrijgbaar in allerlei kleuren.

Je bent goed zichtbaar

Ook de goede reflector op de achterkant van de rugleuning speelt mee. Dit maakt het mogelijk om ook in de schemering of het donker te fietsen, waarbij je goed zichtbaar bent.

Veilige gordel

De magnetische 5-puntsgordel is voorzien van comfortabele brede riemen die je kindje echt niet zelf open kan krijgen. Veiligheid staat dus absoluut voorop bij de Yepp Maxi.

Makkelijk schoon te maken

Verder is het schoonmaken van de Yepp Maxi een fluitje van een cent. Het comfortabele materiaal waarmee de binnenzitting is gemaakt, is waterafstotend en snel droog te vegen met een doek. Heeft je e-bike dus buiten gestaan terwijl het net heeft geregend en wil jij gaan fietsen met je kind? Dan maakt je het achterzitje snel klaar voor vertrek.

Staat je fiets vaker in de regen en heb je geen zin om ‘m elke keer te moeten drogen? Dan kun je ook overwegen om een speciale Yepp Maxi regenhoes aan te schaffen (met opbergzakje).

Opvolger: Yepp Maxi Nexxt

Inmiddels is er een opvolger van de Yepp Maxi op de markt – de Yepp Maxi Nexxt – die als belangrijk verschil een sterkere vering/schokdemper heeft. Ook aan het zitcomfort zijn enkele (kleine) verbeteringen doorgevoerd.

Ik heb bewust de Yepp Maxi als beste uitgeroepen en niet de Yepp Maxi Nexxt, omdat ik persoonlijk de vernieuwingen maar klein vindt, tegen een toch wat groot prijsverschil.

Onderstaande video laat zien hoe je Yepp Maxi bevestigt met bagagedragerbevestiging

Onderstaande video laat zien hoe je Yepp Maxi bevestigt met framebevestiging

Yepp maxi

 • Vijfpuntsgordel
 • Snel en makkelijk te monteren
 • Goed geventileerd design
 • Regenbestendig en makkelijk schoon te houden
 • Stevig en duurzaam ontwerp
 • Zacht door rubberachtig (EVA) materiaal
 • Gevoerde schouderstraps
 • Goed geventileerd
 • Hoge rugsteun, fijn voor langere kinderen
 • Twee verschillende versies: easy fit óf framestang
 • Quick release systeem
 • Duidelijke reflectoren
 • Te vergrendelen met slot

Minpunten Yepp maxi

 • Schouder straps kunnen afzakken bij langere kinderen
 • Framebevestiging en bagagedragerbevestiging zijn niet uitwisselbaar
 • Easy Fit adapter moet je los aanschaffen
 • Easy Fit adapter verhoogt het zwaarte punt iets
 • Slot kan wat lastig te bedienen zijn

bekijk op Bol.com


Bobike ONE maxi review

Bobike ONE maxi

De Bobike ONE Maxi is een absolute aanwinst als achterzitje op je elektrische fiets. Het is één van de meest robuuste, makkelijk te monteren en scherpgeprijsde kinderzitjes als je kijkt naar de kwaliteit.

Op het moment van schrijven betaal je zo’n 70 euro voor dit stoeltje. Dat is ruim 20 euro minder dan de Yepp Maxi (afhankelijk van de kleur). In grote lijnen is de kwaliteit zeker vergelijkbaar, al heeft de Yepp Maxi nét wat meer in huis.

Comfort

De Bobike ONE Maxi heeft een extra hoog ontwerp in vergelijking met veel andere achterzitjes, waardoor je kindje goed rechtop zit. Fiets je met een kind dat wel eens in slaap sukkelt? Dan helt alleen het hoofdje van je kind iets naar voren in de driepuntsgordel. Verder blijft je kind goed rechtop zitten. Het lichaamsomsloten ontwerp draagt daaraan bij. Een pluspunt als je graag wat langere tochten maken met je kindje.

Ontwerp en materiaal

Qua ontwerp ziet de ONE Maxi er robuust en zeer degelijk uit, en is gemaakt van kunststof. Alleen het kussen in het zitje is van EVA (rubberachtig) materiaal. Daarop blijft geen water liggen en het is makkelijk schoon te maken. Handig als je ook van plan bent te fietsen in de regen.

Dat de ONE Maxi overwegend van plastic is gemaakt merk je wel terug in de mate waarin schokken en trillingen worden geabsorbeerd. Dit is iets minder met de ONE Maxi dan bijvoorbeeld met de Yepp Maxi, die in z’n geheel van EVA-materiaal is gemaakt.

Veiligheid

De dichte en makkelijk verstelbare voetbakken maken de ONE Maxi extra veilig. Dit voorkomt dat je kindje met de voeten tussen de spaken kan komen. Iets waar je je met de ONE Maxi absoluut geen zorgen over hoeft te maken.

Voetbandjes

Met de voetbandjes blijven de voeten van je kindje goed op hun plaats en het verstellen van de voetbakken is letterlijk ‘kinderlijk’ eenvoudig. Daar heb je geen gereedschap bij nodig, en werkt heel simpel met twee hendeltjes aan de achterkant van de voetbakken. De voetbakken kun je hiermee in een handomdraai omhoog of omlaag verstellen, op de groei van je kind.

Verstelbare driepuntsgordel

De Bobike ONE Maxi is verder voorzien van een comfortabele en makkelijk verstelbare driepuntsgordel die (zoals het hoort) niet open te krijgen is door slimme kindervingertjes. Wel is ie vrij makkelijk open te klikken wanneer je je kind in en uit het zitje wil halen, zonder gepriegel of dat daarvoor kracht nodig is.

Zichtbaar in het donker

De grote reflector achterop zorgt er bovendien voor dat je ook in schemering, of in het donker goed gezien wordt met je kind. Wel zo’n fijn idee.

Makkelijke Qlick & Go montage

Ben je niet de enige die je kind moet vervoeren? Dan is het Qlick & Go montage systeem perfect voor als het stoeltje nogal eens moet wisselen van fiets. Het is werkelijk heel simpel, en er op gemaakt om het zitje snel en makkelijk op je e-bike te kunnen zetten, en eraf te kunnen halen.

Bijgeleverd bagagedrager of zadelpen montagesysteem

Standaard bijgeleverd bij de Bobike ONE Maxi is het bagagedrager montagesysteem, gemaakt voor bagagedragers die breder zijn, zoals elektrische moederfietsen.

Heb je geen bagagedrager? Dan kun je ook de speciale variant met Bobike ONE Maxi zadelpen montage kiezen, waarmee je het zitje aan je zadelbuis kunt monteren. Ook de zadelpenmontage heb je zo gepiept. In de video hieronder zie je dat werkt.

Geen handgreep

Een nadeel aan de Bobike ONE Maxi is dat dit model geen handgreep in de rugleuning heeft, wat de Yepp Maxi wel heeft. Dit maakt het minder makkelijk om het zitje op te pakken of van de fiets af te tillen met één hand.

De ONE Maxi weegt 5 kg, wat voor sommigen wat misschien wat aan de zware kant kan zijn. Een handgreep om het stoeltje goed beet te pakken, kan dan een gemis zijn. De Yepp Maxi, die ook 5 kg weegt, voelt in ieder geval handzaam aan.

Kwetsbaarheden:

Hoewel de Bobike ONE Maxi door de meesten als een ‘superstoeltje’ wordt ervaren, heb ik natuurlijk ook gekeken of er problemen of kwetsbaarheden zijn.

Kwetsbaar slotje

Zo kwam ik erachter dat het bijgeleverde cijferslotje door sommigen niet als echt gebruiksvriendelijk wordt ervaren, vanwege het tegelijkertijd moeten insteken van de kabel en het instellen van je driecijferige code. Dit gaat niet altijd zo soepel.

Ook heb ik gelezen dat het bijgeleverde slotje het op den duur wel eens heeft begeven, en van mindere kwaliteit is. Zelf een ander slotje er op zetten is helaas niet mogelijk. Dit kan vervelend zijn als je nogal eens je e-bike een tijdje ergens (uit het zicht) moet parkeren.

Kwetsbare behuizing

Een ander ‘zwak’ punt vinden sommigen toch wel de behuizing van het zitje. Deze is grotendeels gemaakt van kunststof en daardoor wat kwetsbaarder dan niet-plastic stoeltjes, zoals de Yepp Maxi. Ik heb vernomen dat bij sommigen die hun fiets hebben laten vallen met het kinderzitje achterop, daar schade aan overhielden van lichte krassen tot zelfs speling in het montage-systeem. Dat laatste is natuurlijk een beetje link.

Onderstaande video laat zien hoe je Bobike ONE Maxi bevestigt met bagagedragerbevestiging

Onderstaande video laat zien hoe je Bobike ONE Maxi bevestigt met framebevestiging

Pluspunten Bobike ONE maxi

 • Hoog en lichaamsomsluitend ontwerp
 • Driepuntsgordel
 • Super eenvoudig Click & Go montage systeem
 • Inclusief Click & Go bagagedrager montage systeem
 • Waterafstotend en schokabsorberend kussen van EVA materiaal
 • Comfortabele zachte en verstelbare schouderriempjes
 • Voetsteunen makkelijk te verstellen (zonder tool)
 • Verkrijgbaar in 9 kleuren
 • Grote reflector in de rugleuning
 • Past ook op e-bikes aan de zadelpen (met aparte montagebeugel)
 • Dichte voetsteunbakken

Minpunten Bobike ONE maxi

 • Weinig ventilatie door dicht zitje
 • Plastic componenten kwetsbaarder bij vallen of stoten
 • Bijgeleverd slotje is minder gebruiksvriendelijk
 • Zadelpen montage systeem moet je los aanschaffen

bekijk op Bol.com


Hier heb ik naar gekeken bij het selecteren van de beste kinderzitjes

Vanwege de strenge veiligheidseisen die aan fietsstoeltjes worden gesteld, ben ik op zoek gegaan naar achterzitjes die voldoen aan de EN 14344 normering.

Deze specifiek gecertificeerde achterzitjes heb ik met elkaar vergeleken op veiligheid, prijs,(bouw)kwaliteit, gebruiksgemak en beschikbaarheid.

Ook heb ik diverse testoordelen van achterzitjes geraadpleegd, en heb ik me laten leiden door beoordelingen van gebruikers. Wat is hun ervaring met een bepaald type achterzitje? Wat vinden zij positief, en op welk vlak voldoet hun achterzitje juist niet aan de verwachtingen?

Achterzitje monteren

Een achterzitje kun je op twee manieren monteren: op je bagagedrager of aan het frame.

1. Met bagagedragerbevestiging

Bij een kinderzitje met bagagedragerbevestiging bevestig je het zitje met behulp van speciale klemmetjes aan je bagagedrager. Overweeg je deze optie? Let dan op het volgende:

 • Op welke plek zit de fietsaccu?
 • Hoe breed is je bagagedrager?

De plek van je fietsaccu

Bij de meeste elektrische fietsen zit de accu in de bagagedrager. Wil je een kinderzitje monteren op je bagagedrager? Dat hoeft het niet per se een probleem te zijn als de accu in de bagagedrager zit.

De meeste kinderzitjes voor achterop – in ieder geval alle beste kinderzitjes voor elektrische fietsen die wij geselecteerd hebben – hebben een bevestigingsblok onder het stoeltje. Daarmee kun je met de speciale klemmetjes het zitje monteren op de bagagedrager met accu.

Zit de accu op jouw fiets in het middenframe? Dan is het sowieso geen probleem om een achterzitje op je bagagedrager te monteren. Maar wil je een zitje monteren met framebevestiging? Dan kan dat alleen als er geen accu tussen het frame en het achterwiel zit.

De breedte van je bagagedrager

Belangrijk is de breedte van je bagagedrager. De standaardafmeting voor bagagedragers op elektrische fietsen is 17,5 cm. Daar passen alle kinderzitjes voor achterop op.

Heb jij nou een e-bike met een bredere bagagedrager tot maximaal 18,5 cm? Dan zijn er speciale uitbreidingen te koop voor sommige stoeltjes waarmee het mogelijk is deze op de bredere bagagedrager te monteren. Dat kan met:

 • Bobike Maxi Go
 • Qibbel Air

2. Met framebevestiging

Bij een kinderzitje met framebevestiging monteer je het kinderzitje aan je zadelbuis. Wil je gebruik maken van framebevestiging, dan is het volgende van belang:

 • Zit er genoeg ruimte zit er tussen je zadel en bagagedrager?
 • Lopen er kabels langs je zadelbuis?

Heb je geen bagagedrager? Bijvoorbeeld omdat je een mountainbike hebt? Dan is framebevestiging de aangewezen optie.

Ruimte tussen je zadel en bagagedrager

Om een achterzitje aan je zadelbuis te monteren, moet er voldoende ruimte zitten tussen je zadel en het bagagerek. Houd hierbij rekening met ongeveer 4 cm. die nodig is om de bevestiging te monteren.

Heb jij dus je zadel heel lang staan, net boven je bagagedrager? Dan heb je kans dat dit niet past. Dit kan ook het geval zijn met een klein frame.

ruimte tussen zadel en bagagedrager
Voor een achterzitje is voldoende ruimte nodig tussen je zadel en bagagedrager

Bekabeling zadelbuis

Bij de meeste elektrische fietsen met de accu in de bagagedrager, loopt de bekabeling vanuit de accu via het frame langs de zadelpen. Dit kan problemen geven voor het bevestigen van een achterzitje met framebevestiging, omdat dit precies de plek is waar framebevestiging moet komen te hangen. Zitten op jouw e-bike kabels in de weg? Dan kun je beter kiezen voor een achterzitje met bagagedrager bevestiging.

Is twee achterzitjes ook een optie?

Misschien heb je ze wel eens voorbij zien fietsen: een ouder op een fiets met dubbele achterzitjes. Dit kan wanneer je een verlengde bagagedrager op je e-bike hebt.

Maar is het ook verstandig? Waar je rekening mee moet houden bij dubbele achterzitjes is dat het zwaartepunt van je e-bike erg naar achteren komt te liggen. Wanneer je kinderen al wat zwaarder zijn kan de fiets daardoor gaan steigeren. Je zult dus extra controle houden moeten voorop. Dat is niet altijd even makkelijk en betrouwbaar. Een beetje tricky dus.

Ook is deze constructie erg belastend voor je bagagedrager, frame en spaken. We zouden er daarom mee oppassen. Zoek je naar een oplossing om twee kinderen tegelijk te vervoeren, bijvoorbeeld omdat je een tweeling hebt, en er niet één voorop de fiets kan? Dan is een elektrische bakfiets eigenlijk al snel een beter idee.


Voetsteunen

Kinderzitjes tot 5 jaar hebben allemaal voetenbakken, voor extra voetbescherming. Deze voetbakken hebben een dichte zijkant, aan de kant van het wiel. Dit voorkomt dat de voeten van je kind tussen de spaken kan komen.

Controleer ook daadwerkelijk of de voeten van je zoon of dochter goed in deze voetenbakken zitten. Je kind mag de voetenbakriempjes niet zelf open kunnen maken, volgens de veiligheidsnorm.

kinderzitje met voetsteunen
Een Polisport achterzitje met dichte voetenbakken

Spaakbescherming

Is jouw kind 6 jaar en al wat groter? En past/mag het niet meer in een kinderzitje met voetbakken? Zorg dan zelf voor goede spaakbescherming. Ieder jaar gebeuren er nog altijd serieuze ongelukken met kinderen die met hun voeten tussen de spaken komen en daardoor op de EHBO belanden. Hier moet je niet aan denken natuurlijk.

Heeft jouw kinderzitje geen voetbakken, zorg dan dat je speciale spaakbescherming plaatst. Dit zijn schotten gemaakt van gehard plastic, die alternatieve voetbescherming bieden. Je kunt ze zelf op de juiste hoogte plaatsen, afhankelijk van de beenlengte van je kind.

Let op: een jasbeschermer is niet voldoende als spaakbescherming. Hier trapt je kind zo doorheen. Neem dus geen onnodig risico.

De beste achterzitjes voor de elektrische fiets samengevat:

Ben je op zoek naar het beste achterzitje voor op de elektrische fiets? Dan is mijn advies de Yepp Maxi. Al jaren het topmodel vanwege de goede kwaliteit, comfort en materiaal.

Zoek je een achterzitje tegen een scherpere prijs? Dan raad ik je zeker de Bobike ONE Maxi aan. Vergelijkbaar in kwaliteit en comfort, maar gewoon beter geprijsd.

1. Yepp Maxi

Het beste achterzitje voor de elektrische fiets


Beste achterzitje Yepp Maxi

De Yepp Maxi van Thule behoort al vele jaren tot de beste achterzitjes. Dit model scoort bovengemiddeld goed op comfort, materiaal en veiligheid. Ook ziet de Yepp Maxi er nog eens stijlvol uit, is supersnel te bevestigen én te verstellen. Voor de prijs koop je een hoge kwaliteit achterzitje, dat bijna altijd wel op voorraad is.

bekijk op Bol.com

2. Bobike ONE Maxi

Het budgettopper achterzitje


Beste budget achterzitje Bobike ONE Maxi

Het beste achterzitje voor een écht scherpe prijs is de Bobike ONE Maxi. Al tijden is dit een grote favoriet onder de achterzitjes, tot grote tevredenheid van vele papa’s en mama’s. De Bobike ONE Maxi oogt zeer degelijk en compleet, en voldoet eigenlijk aan alles wat je van een betrouwbaar en kwalitatief kinderzitje mag verwachten. Ook de beschikbaarheid (van de 9 kleuren) is goed.

bekijk op Bol.com

Is er tot slot (volgende) een kleine op komst? Of wil gewoon meer weten over kinderzitjes voor voorop de e-bike? Lees dan dit artikel over de beste fietsstoeltjes voor voorop de e-bike.

Veel fietsplezier met je kleine!

Een reactie plaatsen