De beste fietsendrager voor elektrische fietsen 2023

Om je elektrische fiets(en) mee te nemen met de auto heb je een extra sterke fietsendrager voor op de trekhaak nodig. De beste fietsendrager voor elektrische fietsen is op dit moment de Thule EasyFold XT 2 933.

Zoek je een goedkoper alternatief, zonder teveel concessies te doen op kwaliteit en functionaliteit, ga dan voor de ProUser Diamant.


De beste keuzes samengevat

1. Thule EasyFold XT 2 933

De beste fietsendrager voor elektrische fietsen


Thule EasyFold XT 2 beste fietsendrager

De EasyFold XT 2 933 scoort bijzonder goed op alle vlakken. Deze fietsendrager springt boven alle concurrenten uit door het totaalplaatje van ultiem gebruiksgemak, Scandinavische bouwkwaliteit en de aandacht voor detail in de afwerking.

Bekijk op Bol.com
Bekijk op Amazon.nl

2. ProUser Diamant

De budgettopper elektrischefietsendrager


Pro User Diamant beste budget fietsendrager

De ProUser Diamant blinkt al jaren uit in prijs/kwaliteit-verhouding. Deze fietsendrager is een goedkoper alternatief voor de Thule Easyfold XT 2 933. De ProUser Diamant heeft alle belangrijke gemakken die de Thule EasyFold XT 2 933 ook heeft, maar voor een flink lagere prijs.

Bekijk op Bol.com

Let op: Elektrische fietsen zijn zwaarder dan normale fietsen. Een fietsendrager voor elektrische fietsen moet sterk genoeg zijn om dat extra gewicht te kunnen dragen. Veel fietsendragers zijn daarom niet geschikt om elektrische fietsen mee te vervoeren en zouden bezwijken onder het gewicht.

Ook moet de auto beschikken over een trekhaak en moet de maximale kogeldruk van de trekhaak hoog genoeg zijn. Meer over de trekhaak en kogeldruk


Inhoud

Beste fietsendrager voor de elektrische fiets

Review van de Thule EasyFold XT 2 933
Review van de ProUser Diamant

Overige fietsendragers

Yakima FoldClick 2
Uebler i21
Hapro Atlas 2
Bosal Tourer
XLC Azura Xtra
Twinny Load E-Wing

Achtergrond

Hoe heb ik beoordeeld?
Trekhaak en kogeldruk


Thule EasyFold XT 2 933 review

Thule EasyFold XT 2 fietsendrager

De EasyFold XT 2 933 is de meest complete fietsendrager voor elektrische fietsen die op dit moment verkrijgbaar is. Hij is voorzien van alle gemakken zoals een kantelscharnier, opvouwfunctie, sloten en wieltjes. Het installatieproces is supersimpel en de bouwkwaliteit is superieur. De EasyFold XT 2 933 is aan de prijzige kant met 750, maar je krijgt een hoop waar voor je geld als je regelmatig je e-bike(s) wil meenemen.

Ontworpen met het oog op elektrische fietsen
Thule heeft de EasyFold XT 2 933 ontworpen met elektrische fietsen in het achterhoofd. Met deze fietsendrager kun je zorgeloos zware elektrische fietsen vervoeren. Met een maximaal draaggewicht van 60 kg vervoer je twee fietsen tot 30 kg. Meer dan genoeg voor elektrische fietsen, die gemiddeld 22,3 kg wegen zonder accu.

Pluspunten Thule EasyFold XT 2 933

  • Voelt robuust en stevig aan
  • Uiterst eenvoudig, zonder gereedschap te bevestigen
  • Hoog laadvermogen: maar liefts 60 kg (tot 30kg per e-bike)
  • Superieur gebruiksgemak (wieltjes, kantelbaar, opvouwbaar, verstelbaar en draagbaar)
  • Zowel de fietsen als de drager kunnen op slot
  • Beschermd fietsen tegen beschadigingen
  • Geschikt voor dikke banden (mountain bikes)

Minpunten Thule EasyFold XT 2 933

  • Platform zelf is wat zwaar (17.9 kg)
  • Accessoires alleen apart verkrijgbaar: Zoals zevenpolige stekker, opberghoes en oprijgoot
  • Niet goedkoop

Thule EasyFold XT 2 933 monteren op de trekhaak

Nou, monteren kan ik het niet eens noemen. Thule heeft dit echt heel eenvoudig gemaakt:

  1. Je tilt de (opgevouwen) drager boven de trekhaak en laat hem er op zakken
  2. Vervolgens draai je aan de rechterkant aan de bevestigingsknop, om hem strakker om de kogel te stellen
  3. Trek daarna de vergrendelingshendel naar beneden. Die kun je ook gelijk met de sleutel op slot zetten, zodat niemand de drager van de trekhaak kan tillen
  4. Steek dan je 13-pins stekker naast de trekhaak in de auto
  5. Heb je een 7-pins- en geen 13-pins-aansluiting op je auto? Een 13-naar-7-pins verloopstuk is apart verkrijgbaar.
  6. Vervolgens klap je beide draagkleppen met de bandengoot uit. Je voelt direct hoe robuust deze drager dan is. De bewegende onderdelen voelen stevig aan en de scharnieren bewegen soepel zonder veel kracht te hoeven zetten.

Klaar voor gebruik! Het monteren was letterlijk in 20 seconden gepiept, zonder gereedschap. Je hoeft dus zelfs niet eens onderdelen zoals de verlichting of het nummerbord op hun plaats te zetten. Handig.

In de video hieronder kun je nog eens zien hoe eenvoudig de montage van de Thule EasyFold XT 2 933 is.

E-bikes laden en vastzetten op de Thule EasyFold XT 2 933

Als de fietsendrager zelf op de trekhaak zit is het tijd om de e-bikes er op te zetten. De fietsen heb ik op de drager getild. Dit is niet hoog: ±80 cm, en niet veel zwaarder dan de drager zelf.

Oprijgoot beschikbaar indien nodig
Mocht dit te zwaar zijn voor je, dan kun je een oprijgoot bestellen. Die klik je aan de zijkant van de EasyFold XT 2 933 en dan kun je de de fietsen vanaf de grond de drager opduwen.

Zet de e-bike(s) vast met de framehouder
Eenmaal op de fietsendrager zet je iedere fiets vast met een framehouder. Die gaat om het frame van je fiets en draai je stevig aan. Het is goed dat deze grijper een maximale aandraaikracht toestaat. Want hiermee voorkom je schade aan het frame van je e-bike, en staat de fiets toch stevig vast. Op deze framebevestiging zit ook een slot, zodat je e-bike er niet zonder sleutel afgehaald kan worden. Wel zo veilig.

Zet de banden op hun plek met de spanbanden
Als de framebevestiging vastzit zet je per fiets ook nog beide wielen op hun plek met de spanbanden naast de wielgoot. Let op dat het ventiel niet precies in de weg zit. Die spanbandjes maak je ook zo weer los door het hendeltje dat er op zit omhoog te trekken. That’s it, je kunt nu gaan rijden!

Thule EasyFold XT 2 933: Bijzonder comfortabel in gebruik

Waar de EasyFold XT 2 933 van Thule echt onderscheidend in is, is gebruiksgemak.

De drager wordt geleverd in een stevige doos, en is al volledig gemonteerd. Je kunt hem dus direct gebruiken.

Compact en handzaam
Ik liet net al even doorschemeren dat je de drager in opgevouwen stand op de trekhaak kan plaatsen. Je vouwt het apparaat namelijk compact op als die niet in gebruik is. Hiermee wordt het geheel aanzienlijk kleiner en een stuk handzamer. Opbergen in de schuur of mee te nemen in de achterbak van de auto is geen probleem.

Verrijdbaar met wieltjes
In opgevouwen stand hoef je de XT 2 niet te tillen. Er zitten namelijk wieltjes onder waardoor deze verrijdbaar is, vergelijkbaar met een koffer.

Ook geschikt voor dikke banden
De EasyFold XT 2 933 is voorzien van brede wielgoten. Onderstaande video laat goed zien dat een zware elektrische mountainbike (met dikke banden) ook prima op deze fietsendrager past. Ook zie je hoe de wieltjes onder de drager helpen bij verplaatsen.

Kantelbare fietsendrager
Een tweede toppunt van het gebruiksgenot is dat de EasyFold XT 2 933 kantelbaar is. Dat betekent dat je de fietsdrager, met fietsen en al, 90° naar voren (van de auto af) kunt klappen.

Vervolgens kun je de achterklep van de auto open doen, omdat de drager niet meer in de weg zit. Dit is superhandig, want bij fietsendragers zonder kantelfunctie kan de achterbak niet open zolang de dragerop de auto zit. Vervelend als je bedenkt dat je dan weer de fietsen, of de hele drager van de auto moeten halen omdat je een tas vergeten bent in de kofferbak te doen.

Om de drager te kantelen duw je met je voet op het pedaal aan de voorkant van de drager.

EasyFold XT 2 kantelen

Handige accessoires voor de EasyFold XT 2 933

De volgende accessoires worden niet meegeleverd als je de EasyFold XT 2 koopt. Mocht je ze wel nodig hebben dan zijn ze los verkrijgbaar. Af en toe zijn ze als bundel-deals verkrijgbaar.

Verloopstekker – Als je auto een 7-pins stroomaansluiting heeft past de 13-pins stekker van de fietsendrager niet. Klik deze omvormer op de 13-pins stekker, nu past deze wel in een 7-pins contact.

Opberghoes – Met deze draagbare opberghoes houd je de fietsendrager schoon en droog en neem je het makkelijk mee.

Oprijgoot – Als je de zware e-bikes niet op de fietsendrager wilt, of kunt tillen, is deze opklapbare oprijgoot een mooie uitkomst. Je klikt hem aan de zijkant van de drager en je duwt de fietsen zo de drager op. Bovendien kun je de oprijgoot onder het middenstuk van de fietsendrager opslaan als je hem niet gebruikt.

Framebeschermer – Ik hoor wel eens dat sommige frames toch beschadigd kunnen raken door het strak aandraaien van de klemmen waarmee de fiets op de fietsgedrager wordt gehouden tijdens het rijden.

Om dit te voorkomen kun je een frameprotector gebruiken. Dit dient als een extra laag tussen het frame en de klemgreep, en voorkomt baschadigingen én houdt wel grip. Zeker voor extra lichte of carbonframes raad ik dit echt aan.


ProUser Diamant review

Pro User Diamant fietsendrager

Voor de topafwerking en kwaliteit van de Thule EasyFold XT 2 933 betaal je op dit moment rond de 750 euro. Dat is een hoop geld. Daarom heb ik nadrukkelijk gezocht naar een goedkoper alternatief die de beste prijs/kwaliteitsverhouding biedt.

Speciaal voor e-bikes ontwikkeld
Ik stuitte al snel op het merk ProUser. ProUser heeft, jaren geleden al, een trekhaakfietsendrager ontworpen voor elektrische fietsen genaamd ‘Diamant’. En deze is een stuk goedkoper: zo’n 320 euro op het moment van schrijven. De ProUser Diamant wint al jaren de ‘beste koop’ prijzen, en dat is niet zonder reden heb ik gemerkt.

De ProUser Diamant heeft alle belangrijke gemakken die de Thule EasyFold XT 2 933 ook heeft, maar voor een flink lagere prijs.

Pluspunten ProUser Diamant

  • Supereenvoudig op de auto te monteren
  • Goed betaalbaar en toch compleet
  • Stevige constructie
  • Hoog draaggewicht (60 kg), sterk genoeg voor twee e-bikes
  • Inclusief opbergtas
  • Verstelbare wielstraps
  • Inklapbaar- en kantelbaar
  • 13-/7-polige combistekker
  • Vier jaar op rij ‘beste koop’ volgens consumentenbond

Minpunten ProUser Diamant

  • Kantelhendel zit op onhandige plek
  • Wielgoten moet je apart uitklappen en vastgedraaien
  • Geen wieltjes
Dit is toch een oud model? Klopt, er is inmiddels een nieuwere versie uit van de ProUser Diamant. De Pro User Diamant SG2 (second generation). Dit nieuwe model is wat duurder dan de klassieke Diamant, zonder dat daar écht noemenswaardige verbeteringen tegenoverstaan. Daarom raad ik nog steeds de standaard Diamant van ProUser als beste aan.

Ter vergelijking met de EasyFold XT 2 933 van Thule:

  • Je levert wat in op met name de afwerking, de bouwkwaliteit en op een paar gemakken zoals de maximale klemdruk van de framehouders en het voetpedaal voor de kantelstand.
  • Ook moet je bij de ProUser Diamant wat meer dingen uitklappen en vastdraaien voordat je wegrijdt. Voor sommigen is het gemak en de superieure kwaliteit van de EasyFold XT 2 933 het geld waard, anderen besparen lieveren wat geld zonder grote concessies te doen.

De ProUser Diamant kan in grote lijnen wat de Thule EasyFold XT 2 933 ook kan: Twee elektrische fietsen meenemen en kantelen om de achterklep te kunnen openen. De drager is opvouwbaar en makkelijk de bevestigen op de trekhaak.

De ProUser Diamant monteren op de trekhaak

Hoe ga je te werk?

Zet ‘m op de trekhaak
De ProUser zet je net als de Thule EasyFold XT 2 933 in opgevouwen stand op de trekhaak. Daarna duw je de grote hendel aan de rechterkant naar beneden. Om hem echt te vergrendelen schuif je nog het slot op de hendel naar links en draai je deze op slot als het groene icoontje te zien is. Een eenvoudig proces.

Kijk of je ‘m nog wat strakker moet aandraaien
Mocht de drager na het vergredendelen alsnog wat speling hebben, dan zit er aan de linkerkant een intstelbout die je met een steeksleutel kunt aandraaien. Hiermee pas je de standaardpakking van de drager op de trekhaak aan. Meestal is dit niet nodig en zit de drager gelijk goed vast.

Tip: let bij het plaatsen van de drager goed op dat er geen kabels op of rond de trekhaak slingeren. Als die tussen de trekhaak en de drager komen is de kans groot dat de kabel beschadigd raakt. Dan moet je naar de garage om ze te laten vervangen.

Sluit de verlichting aan
Als de fietsendrager eenmaal op de trekhaak vergrendeld zit, sluit je de stekker aan voor de verlichting. Met de stekker heeft ProUser iets moois gedaan: Deze heeft namelijk twee kanten, een 13-polige en een 7-polige. Erg slim, hierdoor heb je nooit een verloopstuk nodig en is de drager op alle auto’s aan te sluiten.

ProUser Diamant ingeklapt

Klap de fietsgoten uit
Het uitklappen van de fietsgoten is bij de Diamant wat meer werk dan bij de EasyFold XT 2 933:

  • Bij dit model moet je vier fietsgoten uit het frame schuiven en vastdraaien met handschroeven.
  • Als dat is gelukt klap je de drager open en draai je de kentekenplaat naar het midden en klik je hem vast.
  • Nu zul je alleen nog even de lichten uit moeten klappen. Die draai je als het ware onder de fietsendrager door en ook die klik je vast op hun plek.

Zoals je leest, met name is het uitklappen en vastzetten van alle onderdelen wat meer werk dan bij de EasyFold XT2 van Thule. Maar al-met-al is het prima te doen. En ook bij dit model heb je geen gereedschap nodig!

E-bikes laden en vastzetten op de ProUser Diamant

Het laden en vastmaken van elektrische fietsen op de Diamant fietsdrager gaat vrijwel hetzelfde als bij de EasyFold XT 2. Makkelijk en snel.

Oprijgoot beschikbaar indien nodig
De ProUser Diamant wordt net als de EasyFold XT 2 zonder oprijgoot geleverd. Deze accessoire is wel los verkrijgbaar mocht je de fietsen niet willen of kunnen optillen om ze op de drager te zetten. Dit scheelt op de totaalprijs als je de oprijgoot niet nodig hebt.

Framebevestiging zonder beveiliging
Eenmaal op de drager zet je de fietsen vast met een klem om het frame. De klem draai je strak aan. Helaas zit hier geen beveiliging tegen te strak aandraaien op zoals die wel op de EasyFold XT 2 zit. Pas dus op dat je de framebevestiging niet té strak aandraait anders beschadig je de fiets.

Beide frameklemmen zijn op slot te zetten. Daarmee voorkom je dat de fietsen makkelijk van de drager kunnen worden gestolen.

Zet de wielen vast met de wielstraps
Om de elektrische fietsen stevig vast te zetten zitten er ook nog per fiets, twee wielstraps op de wielgoot. Met de straps zet je de fietsen goed vast op hun plek, en voorkom je dat bijvoorbeeld het voorwiel gaat draaien door de wind.

Fijn aan deze wielbevestigingen is dat ze te verschuiven zijn op de wielgoot. In tegenstelling tot die van de EasyFold XT 2 933. Handig als je bijvoorbeeld ook een kinderfiets mee willen nemen op de fietsdrager. Je maakt dan de afstand tussen de bevestigingen wat kleiner.

Extra: spanbanden
Tenslotte worden bij de ProUser Diamant ook nog een paar kleine spanbanden meegeleverd. Ik vroeg me eerst af wat de toegevoegde waarde daar van is. Maar blijkbaar zijn ze bedoeld om de e-bikes extra goed vast te maken aan de draagstang achter de fietsen. Of het echt nodig is weet ik niet. De EasyFold XT 2 heeft deze extra bandjes niet.

ProUser Diamant: Makkelijk, functioneel én betaalbaar

Qua functies doet de ProUser Diamant eigenlijk niet onder voor de EasyFold XT 2 van Thule. Deze budgetfietsendrager is op te klappen en compact op te bergen. Hij is kantelbaar, zodat je altijd de achterklep van de auto open kunt doen.

Je kunt er prima twee elektrische fietsen op meenemen á dertig kilo per stuk. Zowel de drager als de frameklemmen kunnen op slot. De stekker past op zowel een zeven als een dertienpolig contact.

Je mist alleen wieltjes om de fietsendrager mee te verplaatsen, en je moet iets meer werk verzetten om de drager op de auto te monteren.

In deze video zie je de voordelen en functies van de ProUser Diamant op een rijtje gevolgd door een demonstatie.

Handige accessoires voor de ProUser Diamant

De volgende accessoires worden niet meegeleverd als je de ProUser Diamant koopt. Mocht je ze wel nodig hebben dan zijn ze los verkrijgbaar. Af en toe zijn ze als bundel-deals verkrijgbaar.

Oprijgoot – Als je de zware e-bikes niet op de fietsendrager wilt, of kunt tillen, dan biedt ook deze opklapbare oprijgoot uitkomst. Je legt hem aan de zijkant op de drager. Vervolgens rijdt je de fietsen de drager op. Je hoeft zo niets te tillen.


Overige fietsendragers voor elektrische fietsen

De volgende fietsendragers zitten in het topsegment en je zal er geen buil aan vallen. Maar de Thule EasyFold XT 2 en de ProUser Diamant zijn in bijna alle gevallen een betere keuze.

Toch bespreek ik ze wel even, omdat je in sommige gevallen toch beter af kan zijn met één van de volgende fietsendragers.

Yakima FoldClick 2

Yakima FoldClick 2 fietsendrager

De Yakima FoldClick 2 wordt door de ANWB aangeprezen omdat het een erg compacte, lichte en complete fietsendrager is. Deze drager concurreert met de Thule EasyFold XT 2 in hetzelfde prijssegment.

Met 14,5 kg is dit een bijzonder lichtgewicht systeem dat compact is op te vouwen naar 67cm × 74cm × 28cm. De wielgoten zijn opbouwbaar en ook de FoldClick 2 beschikt over een kantelsysteem op de trekhaak. Toch is de EasyFold XT 2 net iets steviger, netter afgewerkt en sneller te installeren. Maar zoek je een lichtgewicht alternatief voor de EasyFold XT 2, kijk dan vooral even naar dit model van Yakima.

Uebler i21

Uebler i21 fietsendrager

De Uebler i21 valt direct op tussen de concurrentie. Deze drager is namelijk bijzonder klein en licht (13 kg). Je kunt de drager ook opvouwen en daarmee heel compact opbergen. Het lage gewicht biedt uitkomst als de trekhaak van je auto niet veel gewicht aankan, zelf zegt Uebler dat een maximale kogeldruk van 50 kg genoeg is.

De reden waarom ik deze Uebler fietsendrager niet verkies boven de EasyFold XT 2 van Thule, is de prijs. De EasyFold XT 2 is iets goedkoper en heeft een net wat verfijndere afwerking. Zoek je echter de meest lichte fietsendrager voor je elektrische fietsen omdat de trekhaak te ontzien, dan is de Uebler i21 wel degelijk een betere keuze dan de EasyFold XT 2.

Hapro Atlas 2

Hapro Atlas 2 fietsendrager

De Hapro Atlas 2 krijgt veel goede reviews bij verschillende webshops. Bovendien is het een stevige fietsendrager die ook nog eens bijzonder compact is. In dat opzicht lijkt de Hapro Atlas 2 op de Uebler i21.

Een probleem bij de Atlas 2 is dat het maximale draaggewicht maar 50kg is, in tegenstelling tot de 60kg van de meeste concurrenten. Opzich is 50 kg genoeg voor de meeste elekrtische fietsen, maar als je twee zware e-bikes wilt vervoeren, kan het zijn dat de Atlas 2 niet sterk genoeg is.

Bosal Tourer

Bosal Tourer fietsendrager

De Bosal Tourer lijkt heel erg veel op de ProUser Diamant. Eerlijk gezegd vermoed ik dat ze door dezelfde fabrikant, of in de zelfde fabriek zijn gemaakt. Qua gebruiksgemak en afwerking komen ze om die reden ook overeen.

Op moment van schrijven is de ProUser Diamant wat beter verkrijgbaar en meestal iets goedkoper dan de Bosal Tourer daarom is de Diamant mijn eerste keuze als budget fietsendrager voor e-bikes.

XLC Azura Xtra

XLC Azura Xtra fietsendrager

De XLC Azura Xtra ligt qua prijs tussen de nummer 1 en 2 in. De XLC Azura kan tot 60 kg gewicht dragen, genoeg voor twee e-bikes dus. Dit model wordt gebruiksklaar geleverd in de doos en heeft ingeklapt en ongevouwen een zéér compacte afmeting van 50x25x70 cm. Een ander pluspunt aan de XLC Azura Xtra dat deze fietsendrager voorzien is van LED verlichting, dat wat zuiniger is en sneller reageert dan gewone verlichting.

Ook is er optioneel plek voor een derde wielgoot, die krijg je er alleen niet bij. Ook kun je je afvragen of dit nodig is en of je daar extra voor wil betalen, want in de praktijk zul je niet makkelijk 3 (elektrische) fietsen kunnen vervoeren met een maximum draaggewicht van 60 kg. Met een eigen gewicht van 16 kg, is de XLC Azura Xtra niet de lichtste, maar zeker ook niet de zwaarste fietsendrager.

Twinny Load E-Wing

Twinny Load E-Wing fietsendrager

De Twinny Load E-Wing concurreert op het prijsniveau met de ProUser Diamant. Helaas laat de E-Wing een aantal steken vallen. De bouwkwaliteit is minder goed dan de Diamant en deze fietsendrager voelt niet zo solide aan. Ook zijn de kabels niet netjes weggewerkt.

Nog een minpunt is dat de fietsen op de drager niet op slot gezet kunnen worden. Hierdoor riskeer je dat de e-bikes van de drager worden gestolen.


Fietsendragers voor elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan normale fietsen. Daarnaast kunnen fietsendragers en de trekhaak van een auto maar een beperkt gewicht dragen. Hierdoor komt het er in de praktijk op aan dat de meeste fietsendragers niet geschikt zijn om elektrische fietsen mee te vervoeren.

Waar heb ik naar gekeken bij het selecteren van de beste fietsendrager?

Vanwege de gewichtscriteria vallen veel normale fietsdragers direct af voor het vervoeren van e-bikes.

Ik ben opzoek gegaan naar dragers die wel geschikt zijn voor e-bikes. De beste daarvan met elkaar vergeleken op veiligheid, bouwkwaliteit, gebruiksgemak en prijs.

Ik heb niet specifiek gekeken naar fietsendragers waarmee je slechts één elektrische fiets kunt vervoeren. Het minimum aantal elektrische fietsen dat ik wil kunnen vervoeren is twee.

Waarom dan alleen trekhaakdragers?

Naast fietsendragers voor op de trekhaak, zijn er ook fietsendragers die je op het dak van de auto kunt bevestigen. Dakdragers worden vaak gebruikt in de wielersport. Ook zijn er fietsendragers voor op de achterklep. Dit is vaak een goede optie als geen trekhaak hebt.

Maar helaas: er zijn op dit moment geen dak- en achterklepdragers die geschikt zijn voor elektrische fietsen. Dit type dragers heeft namelijk een lager maximaal laadgewicht dan de trekhaakvariant.

  • De meeste achterklepdragers laten je maar 30 kilo vervoeren.
  • Dakdragers nog minder. Daar is 17 kilo per fiets ongeveer de max

Om met deze type fietsendragers toch elektrische fietsen te vervoeren zou onverantwoord zijn.

Wat ook goed is om te weten: een fietserdrager geschikt voor op de trekhaak kun je ook gebruiken als fietsendrager op de dissel van je caravan, met een trekhaakhulpstuk.

Heb je een caravan, of overweeg je die? Dan heb je meteen een geschikte fietsendrager voor op de caravan zonder een aparte fietsendrager voor op de caravan te hoeven aanschaffen.

Wil je meer weten over fietsendragers voor op de caravan? We hebben uitgezocht wat de beste caravan fietsendragers zijn van dit moment in dit artikel.

Kogeldruk trekhaak

Als elektrische fietser ben je aangewezen op een fietsendrager die je op de trekhaak van je auto monteert. Heb je geen trekhaak op de auto? Overweeg dan eerst om een trekhaak te laten installeren op je auto. Heb je wel een trekhaak? Mooi! Controleer dan nog wel de maximale kogeldruk.

Let op de maximale kogeldruk
Het zit zo. De fietsendrager zelf moet sterk genoeg moet zijn om het gewicht van twee elektrische fietsen te kunnen dragen (zeg 22 + 22 = 44 kg). Daarnaast moet de trekhaak zelf ook in staat zijn om het gewicht van fietsendrager plus twee e-bikes te kunnen dragen. Weegt de fietsendrager zelf 17 kilo, dan moet de maximale kogeldruk dus 44 + 17 = 63 kg zijn.

De maximale kogeldruk staat op een metalen plaatje naast de trekhaak, in de buurt van de stekkeraansluiting. Kijk naar: ‘Maximum vertical load’.

Conclusie

Er zijn inmiddels aardig wat fietsendragers te koop die geschikt zijn voor elektrische fietsen. Goed nieuws dus.

Wil je het beste van het beste? Koop dan een Thule EasyFold XT 2. Deze fietsendrager is voorzien van alle gemakken en is kwalitatief erg goed afgewerkt

Wil je wat geld besparen? Dan raad ik de ProUser Diamant aan. Die is vergelijkbaar met de EasyFold XT 2 qua functies, maar aanzienlijk goedkoper.

Wat je keuze ook wordt: veel plezier en rijgenot met je fietsendrager!


De beste keuzes samengevat

1. Thule EasyFold XT 2 933

De beste fietsendrager voor elektrische fietsen


Thule EasyFold XT 2 beste fietsendrager

De EasyFold XT 2 933 scoort bijzonder goed op alle vlakken. Deze fietsendrager springt boven alle concurrenten uit door het totaalplaatje van ultiem gebruiksgemak, Scandinavische bouwkwaliteit en de aandacht voor detail in de afwerking.

bekijk op bol.com
bekijk op amazon.nl

2. ProUser Diamant

De budgettopper elektrischefietsendrager


Pro User Diamant beste fietsendrager

De ProUser Diamant blinkt al jaren uit in prijs/kwaliteit-verhouding. Deze fietsendrager is een goedkoper alternatief voor de Thule Easyfold XT 2 933. De ProUser Diamant heeft alle belangrijke gemakken die de Thule EasyFold XT 2 933 ook heeft, maar voor een flink lagere prijs.

bekijk op bol.com

11 gedachten over “De beste fietsendrager voor elektrische fietsen 2023”

  1. Bedankt voor het delen van dit handige overzicht van fietsendragers. Ik zoek er zelf ook nog een, omdat we onze fietsen dit jaar mee willen nemen op vakantie. Ik ga de verschillende modellen snel met elkaar vergelijken!

    • Dat is gek, Jo. Thule zegt zelf dat dit niet zou moeten kunnen omdat de klemmen niet ‘te’ strak aangedraaid kunnen worden voor stalen frames. Maar als je zelf ziet dat je frame beschadigd raakt is het inderdaad verstandig om er een frame protector bij te nemen. Bedankt voor het melden. Ik zal het erbij zetten.

  2. Ik heb al 5 jaar de diamant fietsendrager en deze werkt fantastisch. Heel handig ook, dat samenvouwen. Ook leuk dat ie zowel 7 als 11 pins connectie heeft. Zeer aanbevelenswaardig product voor prettige prijs.

  3. Wij hebben een kleine auto met een afneembare trekhaak met een max kogeldruk van 50 kg. Te weinig voor 2 elektrische fietsen. Maar om nu alleen hiervoor een grotere auto te kopen lijkt me overkill.
    Is er niet een systeem dat een achterklepdrager combineert met een trekhaakdrager? Dan zou het makkelijk moeten kunnen.
    Er moet toch een manier zijn om een auto van 750 kg een last van 65 kg achterop te laten meenemen?

  4. Vraagje: ik bezit een opvouwbare tandem van Multicycle. Zou die ook op de ProUser Diamant passen? Want daarvan staan de wielen in opgevouwen toestand behoorlijk dicht bij elkaar.

  5. Wij hebben 2x Finez E-go® Power Exclusive fietsen met dikke voorframe buizen met 625wh accu’s. De passen niet goed op div. fietsendragers, omdat die voorbuizen te dik zijn. Een fiets kan met de korte verbindingsstang aan de zadelbuis verbonden worden. De andere fiets dient dan met de verbindingsstang tussen voorspatbord en framebuis door van de ene fiets naar de zadelbuis van de andere fiets verbonden worden. Die verbindingsstang gaat scheef staan, komt tegen de framebuis van de 1e fiets aan , waardoor zodat de strop van de lange verbindingstang niet goed recht zit aan het achterraamwerk frame van de drager. Wie heeft er ervaring mee en welke drager zal wel geschikt zijn voor onze 2 Batavussen. Alvast dank voor het meedenken.

Een reactie plaatsen