Fiets GPS tracker: een must voor je e-bike?

Steeds meer nieuwe elektrische fietsen worden tegenwoordig standaard uitgevoerd met een ingebouwde GPS tracker. Ook zijn er steeds meer bedrijven die zich specialiseren in GPS trackers met abonnement, zoals Tracefy, waarbij opsporing van je e-bike inbegrepen zit. Hoe werkt een fiets GPS tracker, waarom zou je het willen en wat zijn de mogelijkheden voor je e-bike? Ik zocht het uit.

Meteen naar:

 1. Hoe werkt een GPS tracker?
 2. Waar verstop je een GPS tracker in je e-bike?
 3. Wat kost een GPS tracker op je elektrische fiets?
 4. GPS tracker fiets zonder abonnement
 5. GPS tracker fiets met abonnement
 6. Is een fiets GPS tracker inbouwen makkelijker zelf te doen?
 7. Conclusie: een GPS tracker op je e-bike heeft veel voordelen

Waarom een GPS tracker op je fiets?

Helaas worden elektrische fietsen vandaag de dag met regelmaat gestolen. Zo deden in 2021 22.539 personen aangifte van fietsendiefstal van hun e-bike. Dat is 25% meer dan in 2020 [Bron: Trouw].

Geen fijne gedachte als je erg gehecht bent aan je dure e-bike, of als jij van plan bent om er een aan te schaffen.

Zeker niet ook nu er in de keten van aanlevering van elektrische fietsen en fietsonderdelen, nog steeds flinke schaarste heerst. Als je e-bike nu gestolen wordt, zul je met een beetje pech lang moeten wachten op een nieuwe.

Met een GPS tracker op je fiets vergroot je de kans dat deze wordt teruggevonden mocht je e-bike gestolen worden. Ook kan een high-end GPS systeem met connectiviteit je e-bike uitschakelen op afstand. Met sommige fiets GPS trackers met abonnement ben je bovendien verzekerd van opsporing (door de politie) van jouw dure e-bike.

De voordelen van een fiets GPS tracker op een rij:

 • Je krijgt meldingen van diefstal of oneigenlijk gebruik via de bijgeleverde app
 • Geeft zeer nauwkeurige locatiebepaling aan via Bluetooth
 • Vergroot aanzienlijk de kans op het terugvinden van je e-bike
 • Is er met een mogelijkheid tot het uitschakelen van je e-bike op afstand
 • Is beschikbaar met alarmfunctie om dieven af te schrikken
 • Je kunt een veilige zone instellen met geofencing

Neem ook een e-bike fietsverzekering

Een (losse) GPS tracker op je fiets is één van de maatregelen die je kunt nemen om zorgeloos te blijven fietsen. Ik raad je ook aan een om een e-bike verzekering af te sluiten, in ieder geval tegen diefstal. Lees daar meer over in dit artikel over je e-bike verzekeren.

Schaf je een e-bike met ingebouwde GPS tracker met full service abonnement aan, dan zit daar automatisch een diefstalverzekering bij met terughaalservice. Een bekend voorbeeld hiervan zijn Van Moof fietsen.

Wist je dat: Veel fietsverzekeraars bieden nu de optie aan om een GPS tracker in je fiets te laten inbouwen als onderdeel van je fietsverzekering. Het voordeel hiervan is dat alles erbij in zit van opsporing tot de garantie van een nieuwe fiets. Je hoeft dan zelf alleen nog maar zelf een GPS fietssticker op je fiets te plakken om fietsendieven af te schrikken.

Ook geven sommige verzekeraars korting op een e-bike verzekering voorzien van ingebouwde GPS tracker. Een voorbeeld hiervan is Kingpolis.

Fietsverzekeraar ENRA gaat een stapje verder en stelt een ingebouwde GPS tracker zelfs verplicht voor elektrische bakfietsen.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om te voorkomen dat je e-bike wordt gestolen? Lees dan dit artikel met 7 tips om te voorkomen dat je e-bike wordt gestolen.

Hoe werkt een fiets GPS tracker?

Een GPS tracker is een track en trace systeem. Dit is een klein apparaatje met een chip erin, dat verbonden is met GPS satellieten. Deze satellieten kunnen uiterst nauwkeurig de plaats bepalen van jouw elektrische fiets.

Omdat er ook een simkaartje in de tracker zit ingebouwd kunnen de locatiegegevens van de GPS tracker via sms of e-mail verzonden worden naar je smartphone. Ook kun je meldingen ontvangen via de bijgeleverde app. Daarmee kun je meteen zien waar je fiets zich bevindt.

Waar verstop je een GPS tracker in je e-bike?

Een GPS tracker heeft natuurlijk pas echt zin wanneer deze niet (snel) gevonden wordt. Dus waar bevestig je een GPS tracker op je elektrische fiets? Dat ligt eraan wat voor type GPS tracker je kiest: inbouw, of een losse bevestiging.

Inbouw fiets GPS tracker
Een inbouw GPS tracker wordt vaak bij de middenmotor bevestigd, onder de behuizing. Een andere optie is om ‘m in je bagagerek te monteren (bij de accu). Heb je een elektrische racefiets? Dan zijn er ook varianten die in het stuur te bevestigen zijn.

Losse fiets GPS tracker
Een losse GPS tracker kun je aan je zadelpen bevestigen met een magneet of clip. Vaak zijn de GPS chips verwerkt in een fietslampje of reflector, zodat ze zo min mogelijk opvallen.

Wat kost een GPS tracker op je elektrische fiets?

Aan een inbouw GPS tracker hangt een hoger prijskaartje dan een losse GPS tracker.

Kosten inbouw GPS tracker

Een inbouw GPS tracker kost tussen de € 80,- en de € 200,-. Laat je ‘m inbouwen door een fietsspecialist, dan komen daar nog kosten bij.

BikeTrax GPS tracker
Misschien wel de beste doe-het-zelf inbouw fiets GPS tracker van dit moment is die van BikeTrax. Dit merk heeft goede inbouw GPS trackers voor € 200,-. Deze trackers zijn door TestKees uitvoerig getest, met zeer positieve resultaten.

BikeTrax fiets gps tracker

Hoe werkt BikeTrax
BikeTrax GPS trackers hebben een ingebouwde simkaart waardoor je niks hoeft te installeren, en de sim werkt in de hele EU. Ook zijn de trackers zo gemaakt dat je ze zelf in principe makkelijk kunt inbouwen in de behuizing van je middenmotor als je enige kennis van zaken hebt.

BikeTrax werkt op een flexibele abonnement basis. Je betaalt per maand € 3,50 aan abonnementskosten en krijgt daar een volledig uitgeruste app bij met allerlei nuttige functionaliteiten. Het eerste jaar betaalt BikeTrax de abonnementskosten.

Voordelen BikeTrax GPS tracker:

 • Je kunt de sim aan en uit zetten wanneer je wil (handig als je je fiets een tijd niet gebruikt)
 • GPS tracker werkt in de hele EU
 • Met bewegingssensor
 • Wordt onzichtbaar in de motorbehuizing geïnstalleerd
 • Met dagboek functie voor het bijhouden van ritgegevens
 • Gebruikersprofiel ook op andere apparaten te gebruiken
 • GPS tracker wordt opgeladen door de fietsaccu
 • Extra batterij voor aan de GPS tracker (mocht je accu leeg zijn)
 • Standby-modus tot 3 weken
Let op: de BikeTrax GPS trackers werken op een e-bike met Bafang motor of Gen4-motoren (Bosch): Cargo line, Performance line en Perfomance Line CX.

Onderstaande video legt je de voordelen en het gemak van BikeTrax haarfijn uit.

Kosten losse GPS tracker

Een losse GPS tracker voor je fiets kun je zelf aanschaffen vanaf een paar tientjes. Deze zijn verkrijgbaar als mini GPS tracker.

GPS tracker fietslamp of reflector
Als je een losse GPS tracker wil aanschaffen zijn de fietslampjes en reflectoren met GPS het meest succesvol. Hiervan is op het oog niet zichtbaar dat er een GPS track en trace systeem in de fietslamp zit.

Voor een fietslamp GPS tracker betaal je op het moment van schrijven zo’n € 89,-. Een GPS reflector is iets duurder. De Invoxia GPS reflector krijgt goede reviews en ziet er stijlvol uit.

Wel betaal je hier naar verhouding fors voor, zo’n € 150,-. Naar mijn mening kun je dan beter kiezen voor een inbouw GPS fiets tracker die minder makkelijk vindbaar is, voor een paar tientjes meer, zoals de BikeTrax.

GPS tracker fiets zonder abonnement

De fietslamp en reflector GPS trackers zijn voorbeelden van GPS trackers zonder abonnement. Je betaalt voor deze trackers eenmalig aanschafkosten, en koopt zelf los ‘prepaid’ tegoed voor je simkaart zodat je data gegevens over je fiets blijft ontvangen.

Een nadeel van een GPS fiets tracker zonder abonnement is dat je zelf goed in de gaten moet blijven houden of je nog tegoed op de simkaart hebt staan om data binnen te halen.

Wil je niet het risico lopen dat je fiets ontvreemd wordt en je daarvan geen melding krijgt omdat je tegoed ontoereikend is? Of wil je het gedoe niet van zelf elke keer moeten bijladen? Dan kun je beter een fiets GPS tracker met abonnement nemen.

GPS tracker fiets met abonnement

De meest gekozen optie voor een GPS tracker is met een abonnement. Je betaalt dan naast aanschafkosten iedere maand, tussen de € 2,50 en € 4,50,- aan abonnementskosten.

Daarmee wordt het tegoed op je simkaart iedere maand automatisch aangevuld. Hiermee voorkom je dat je geen gegevens meer ontvangt omdat je tegoed telkens wordt bijgeladen.

Inmiddels zijn er bedrijven die zich richten op een soort all-inclusive abonnementen met extra service: terughaalservice en opsporing. Dit zijn fiets GPS tracker abonnementen met het doel om je compleet te ontzorgen. Van installatie tot opsporing.

All-in abonnement van Tracefy
Een bedrijf met all-inclusive service dat hard aan de weg timmert en veel lovende reacties krijgt is Tracefy. Je betaalt voor een GPS tracker van Tracefy eenmalig € 179,-. Deze wordt voor je ingebouwd op professionele wijze door een erkend fietsspecialist van Tracefy.

Daarbij neem je een abonnement naar keuze af, en betaal je de abonnementskosten op jaarbasis. Je kunt kiezen uit een abonnement voor alleen app functionaliteiten voor € 49,95 per jaar, of een abonnement waarbij óók opsporing en terughalen inbegrepen zit voor € 79,95 per jaar.

Tracefy heeft een opsporings- en terughaalpercentage in Nederland van 90%. Behoorlijk hoog dus.

Met het meest uitgebreide abonnement van Tracefy krijg je:

 • Een volledig uitgeruste app, met o.a. ritinformatie en shocksensor (app gaat af bij verplaatsing)
 • Eigen opsporingsteam komt altijd in actie met één druk op de knop in de app
 • Politie komt in actie waar opsporingsteam niet kan komen (op privé terrein)
 • Optionele optie voor periodiek onderhoud

Is een GPS tracker fiets inbouwen makkelijk zelf te doen?

Het ligt eraan hoe handig je bent of je dit eenvoudig zelf kunt doen. Ik moet toegeven dat het best wel gepriegel kan zijn met elektriciteitsdraadjes, omdat je meestal in de motorbehuizing moet zijn.

Maar fabrikanten als BikeTrax hebben het zo eenvoudig mogelijk gemaakt om het zelf te kunnen doen, met een duidelijke uitleg.

Twijfel je of dit gaat lukken? Dan kun je het inbouwen ook door een fietsspecialist laten doen, of die even laten meekijken. Dan ben je er zeker van dat het goed gebeurt.

E-bike met standaard ingebouwde GPS tracker kopen

Heb je nog geen e-bike, maar overweeg je er een aan te schaffen? Dan kan het interessant zijn eens te kijken welke merken standaard een GPS tracker hebben ingebouwd en een full service abonnement bieden.

Voorbeelden zijn Sparta en Van Moof. Van Moof haalt hier zeer succesvolle resultaten mee binnen. Bij Van Moof wordt zo’n 70% van de gestolen e-bikes teruggevonden.

Ik ken persoonlijk iemand met een Van Moof fiets die tot twee keer toe gestolen is. De eerste keer is de fiets niet teruggevonden en kreeg de persoon in kwestie een nieuwe fiets (als onderdeel van de diefstalgarantie), de tweede keer is de fiets wel teruggevonden en teruggebracht.

E-bikes met een al ingebouwde GPS tracker zijn in aanschaf duurder, maar dit kan het waard zijn als verder alles geregeld is, mocht je fiets een keer verdwenen zijn. Je hoeft dan ook geen losse diefstalverzekering meer af te sluiten.

Conclusie: een GPS tracker op je e-bike heeft veel voordelen

Is een GPS tracker vooral marketing praat of niet? Naar mijn mening niet. Het aantal diefstallen van e-bikes blijft helaas toenemen, en eerlijk gezegd is dat geen goede marketing voor de verkoop. Want als zoveel elektrische fietsen ieder jaar gestolen worden, wie wil er dan straks nog een e-bike kopen?

Het is hoopgevend dat e-bikes met vooral ingebouwde GPS-trackers een behoorlijk succes slaan met terugvinden met percentages tussen de 70% – 90%.

Fiets GPS tracker met full service abonnement de beste optie

Wat mij betreft is een ingebouwde GPS tracker met full service abonnement de beste optie. Ja, je betaalt er wel wat voor, maar bovenop de aanschafprijs van € 2,000 van een gemiddelde e-bike vallen die kosten nog wel mee, en heb je het er wellicht juist voor over.

Gemak en ontzorging
Dit is vaak de beste keuze als je echt puur voor het gemak gaat en verder geen zorgen wil. Fietsen moet natuurlijk wel leuk blijven. Zo hoef je je niet druk te maken over: of je GPS tracker snel gevonden wordt, of er nog tegoed op staat en vooral: wie de fiets gaat terughalen mocht deze onverhoopt gestolen worden.

Zeker wanneer deze zich aan de andere kant van het land bevindt en op privé terrein staat. Zou je zelf de politie bellen dan wordt er wel melding van gemaakt, maakt ontbreekt vrijwel altijd de actie.

Kortom: Stap je vaak op je e-bike dan heb je met een volledig abonnement altijd de zekerheid dat er een opsporingsteam, of de politie, achter je fiets aan gaat.

Blijf vooral zorgeloos fietsen. Ik wens je veel fietsplezier!

Een reactie plaatsen