Voorkom dat je elektrische fiets wordt gestolen! 7 concrete tips

Elektrische fietsen zijn erg populair onder fietsendieven. Ze leveren veel geld op en staan vaak niet beter op slot dan een normale fiets. Fietsendieven gaan georganiseerd te werk om e-bikes te stelen, en steeds meer elektrische fietsers worden geconfronteerd met een verdwenen e-bike. Gelukkig kun je ervoor zorgen dat de kans kleiner wordt dat jou dit overkomt. Lees hier hoe je fietsendieven ontmoedigt zodat ze jouw e-bike laten staan!

Met deze 7 anti diefstal tips voorkom je dat je e-bike gestolen wordt:

 1. Gebruik meerdere sloten (ringslot + kettingslot)
 2. Zet je elektrische fiets ergens aan vast
 3. Maak de sloten hoog en strak vast
 4. Maak een beugelslot zo vast dat er geen kracht op gezet kan worden
 5. Gebruik sloten met ART-keurmerk
 6. Zet je e-bike op een diefstalonvriendelijke locatie
 7. Neem het display en de accu mee als deze los te koppelen zijn

2 bonus tips:

Achtergrond: diefstal van elektrische fietsen is een groeiend probleem

Voordat ik het ga hebben over wat je het beste kunt doen om de kans op e-bike diefstal zo klein mogelijk te houden, eerst kort wat feiten.

In 2021 was er een stijging op te merken van elektrische fietsendiefstal van maar liefst 25%, ten opzichte van 2020. Dit meldt Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE) op basis van een analyse van aangiftecijfers. Het gaat hier om miljoenen euro’s schade als je bedenkt wat een elektrische fiets kost: al gauw zo’n € 1500,- of meer.

Titus Visser van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit meldt dat het aantal gestolen elektrische fietsen 2,5 tot 3 keer gegroeid is in de afgelopen jaren. Dit komt voor een deel door het gestegen aantal elektrische fietsen in het algemeen.

In 2021 deden fietseigenaren 22.539 keer aangifte van e-bike diefstal. Over de afgelopen 2 jaar is sprake van een stijging van maar liefst 74%.

E-bike dieven gaan steeds vaker georganiseerd te werk

Soms worden e-bike-diefstallen gepleegd door gelegenheidsdieven. Maar steeds vaker lijkt er sprake van georganiseerde diefstal door met name Oost-Europese bendes. Zo blijkt ook uit het onderzoek van SAFE.

De fietsen worden hier gestolen en vervolgens in het buitenland weer op de (zwarte) markt gebracht. Lees hier de in 2020 uitgebrachte publicatie van SAFE e.a. over fietsendiefstal in Nederland.


Hoe voorkom dat jouw elektrische fiets gestolen wordt? (7 tips)

Je kunt nooit garanderen dat jouw elektrische fiets niet gestolen wordt. Wat je wel kunt doen is jouw gestalde e-bike zo onaantrekkelijk mogelijkmaken voor een fietsendief.

Dit doe je door de fiets zó op slot te zetten dat de dief direct ziet dat het veel moeite en tijd gaat kosten om jouw fiets te stelen, en hem daarom laat staan.

Hoe zet je elektrische fiets dan echt goed op slot? Nou, zo:

1. Gebruik minimaal twee sloten

Zet je e-bike met minimaal twee sloten vast. Dat is om twee redenen belangrijk:

 1. Je zorg er daarmee voor dat de dief langer bezig is om de e-bike open te krijgen. Tijdwinst is belangrijk, omdat het de kans vergroot dat de dief betrapt wordt.

 2. De dief moet dan ook voor beide sloten de juiste spullen bij zich hebben om de sloten te kunnen forceren.

Een goede combinatie van sloten is een ringslot door het achterwiel en een ketting-, kabel- of beugelslot om het frame. Het ringslot blokkeert de fiets waardoor deze niet kan rijden. Het kettingslot of beugelslot zorgt er voor de de fiet in zijn geheel niet verplaatst kan worden.

2. Zet je fiets altijd ergens aan vast

Zet je e-bike altijd vast aan een niet te bewegen object met het kettingslot of beugelslot. Goede rotsvaste objecten zijn bijvoorbeeld:

 • Een lantaarnpaal
 • Een stevig (metalen) hekwerk
 • Een boom
 • Aan een muur of betonnen vloer met een muuranker of vloeranker
 • Moderne fietsenrekken met een slotbevestigingslus

Een fiets die vaststaat op een locatie kan niet door de fietsendief verplaatst worden naar een veilige plek om hem vervolgens open te breken. Door de fiets vast te zetten op de stallingslocatie dwing je de fietsendief om hem ter plekke open te breken.

Ook voorkom je hiermee dat proffessionele dieven de fiets niet geheel met sloten in hun busje kunnen zetten, om het vervolgens thuis open te breken.

Let er op dat de fiets echt vast zit aan een solide object! Ik heb wel eens gezien dat iemand bijvoorbeeld een kettingslot om een laag paaltje of amsterdammertje heeft geslagen… Dit gaat je natuurlijk niet helpen.

kettingslot om het frame en aan een lantaarpaal
kettingslot om het frame en aan een lantaarnpaal

Zet je e-bike bij voorkeur met het slot om het frame vast. Niet aan het voorwiel of de bagagedrager! Die onderdelen kan de dief relatief makkelijk losmaken en achterlaten.

TIP: Kun je je e-bike nergens aan vast maken en moet je ‘m toch op die plek stallen? Zet dan met het ketting- of beugelslot het voorwiel vast aan het frame. Dan kan de dief je fiets niet wegrijden door alleen het achterwiel op te tillen.
E-bike met kettingslot hoog aan een hek vastgemaakt
E-bike met kettingslot hoog aan een hek vastgemaakt

3. Maak het kettingslot hoog vast en zorg dat er niet teveel spanning op staat

Als je een kettingslot gebruikt, zorg er dan voor dat deze niet op de grond ligt. Het is veel makkelijker om het slot met een steen of betonschaar open te breken als deze op een stevige ondergrond ligt. De dief kan dan meer kracht gebruiken om het slot te forceren.

Als het slot op een voor de dief onhandige plek zit, wordt het openbreken een stuk lastiger en tijdrovender.

Een kettingslot dat op de grond ligt is makkelijker open te breken
Een kettingslot dat op de grond ligt is makkelijker open te breken

4. Beugelslot juist niet midden op de fiets bevestigen

Beugelsloten zijn open te breken door er heel veel kracht op de zetten. Bijvoorbeeld door de fiets op te tillen en hem op het slot te laten vallen.

Let er daarom op dat als je je fiets met een beugelslot ergens aan vast maakt dat er genoeg vrije ruimte is waarin het slot en de fiets kunnen bewegen. Bijvoorbeeld de spijlen van een hek. Zorg ervoor dat de dief niet met je fiets als hefboom het slot kan forceren.

5. Gebruik een goed slot met een ART-keurmerk

Niet elk slot is even veilig. Op de website van ART kun je jouw slot opzoeken en bekijken hoe goed dit slot scoort.

ART slotenkeurmerk website
Zoek jouw slot op in de database van ART

ART keurt sloten voor verschillende doeleinden. Zo wordt er gekeken hoe moeilijk het is om een slot open te maken/breken. Afhankelijk hiervan geeft ART een score en een keurmerk.

ART slot categorieën

Het ART-keurmerk wil dus niet zeggen dat een slot niet open te maken is, maar het geeft aan dat het in de prijs-/doelcategorie goed genoeg is.

Een motorslot van de categorie ART-5 van ruim honderd euro of meer, moet moeilijker op te maken zijn dan een kabelslot van twee tientjes voor een stadsfiets van categorie ART-1.

Categorie ART-2 is bedoeld voor fietsen, de dikte van de ketting is hier ook op gemaakt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een ART-4, of ART-5 motorslot om je fiets te hangen.

Investeer in een goed gecertificeerd tweede fietsslot

Mijn advies is om voor je elektrische fiets een betaalbaar (ketting)slot te vinden dat een goede veiligheidsbeoordeling krijgt met ART certificering. Deze sloten zijn uitvoerig getest en bieden meer zekerheid dan sloten zonder ART-keurmerk.

Onderstaand overzicht van kettingsloten en beugelsloten raad ik aan als extra sloten voor je elektrische fiets. Ze hebben allemaal minimaal het ART-2 keurmerk.

  Abus Granit X Plus 540/160HB300
ABUS Kettingslot 8900/110Vinz araratAxa Newton Pro U-Lock
Type slot Beugelslot
KettingslotBeugelslotBeugelslot
ART-keurmerk3243
Lengte30 cm85 - 100 cm32 cm19 cm
Gewicht1882 gram2102 - 5054 gram1876 gram1507 gram
Extra'sUniversele houder en reservesleutelReservesleutelReservesleutelReservesleutel
Prijs vanaf€ 90,95€ 39,95€ 29,95€ 32,95
In de polisvoorwaarden van veel elektrische fietsverzerekeringen staat dat je een slot moet gebruiken met ART-keurmerk om verzekerd te zijn. Fietsverzekeraar ENRA stelt vanaf 1 april dit jaar een tweede cercertificeerd slot verplicht vanuit de verzekering voor nieuwe polissen van dure e-bikes. Let daar dus op.

6. Zet de fiets op een diefstalonvriendelijke locatie

Het liefst zet je e-bike thuis in de schuur of garage, op slot. Doe ook de schuur- of garagedeur op slot. Denk niet te makkelijk dat omdat je fiets thuis staat, je ‘m open kunt laten staan. Want de kans is nog steeds reëel dat een gelegenheidsdief je e-bike meeneemt. Altijd op slot dus!

Gebruik thuis een muuranker of vloeranker als dat kan

Opvallend is dat juist vanuit tuinen, schuren en garages steeds vaker e-bikes worden gestolen. En dat terwijl je denkt dat je elektrische fiets veilig op je eigen terrein staat!

Ik raad je daarom aan om het zekere voor het onzekere te kiezen en je e-bike thuis ook extra goed op slot te zetten. Een goede manier om dat te doen is met een muuranker of vloeranker.

Een muuranker bevestig je stevig in een stenen muur. Dit kan een muur in de schuur of garage zijn. Veel muurankers zijn weerbestendig, en ook geschikt voor buiten. Zo kun je er ook één aan de buitenmuur bevestigen, voor als je even je e-bike in de tuin moet parkeren omdat je ‘m straks weer nodig hebt.

Een vloeranker bevestig je, zoals de naam al doet vermoeden, aan een stenen (betonnen) vloer in je schuur of garage (of tuin). Qua funtionaliteit is een vloeranker precies hetzelfde als muurankers.

Muur- of vloeranker kiezen?

Houd er rekening mee dat vloerankers iets lastiger te bevestigen zijn. Ook zul je moeten kijken of jouw extra tweede slot lang genoeg is om vanaf het frame van je e-bike tot de grond te komen bij de vloeranker. Meestal heb je met een muuranker iets meer speling en je kunt er niet overheen struikelen.

Ook muur- en vloerankers zijn er met een ART-keurmerk. Kies bij voorkeur voor een muur- of vloeranker van gehard staal. Deze bieden de meeste bescherming tegen doorknippen en zagen. Een muur-of vloeranker van kwaliteit heb je al vanaf rond de 30 euro.

De combinatie van een goed extra tweede ART slot én een solide muur- of vloeranker, verkleint de kans aanzienlijk dat fietsendieven jouw kostbare e-bike weten mee te nemen.

Stal je e-bike in een bewaakte fietsenstalling

Ben je weg van huis: Zet dan je fiets bij voorkeur in een bewaakte fietsenstalling. In de grote steden zie je steeds meer (gratis) bewaakte fietsenstallingen oppoppen. Ten eerste om diefstal tegen te gaan, en ten tweede om fietsen georganiseerd te stallen.

Bewaakte fietsenstalling in Amsterdam
Bewaakte fietsenstalling in Amsterdam

Parkeer in het zicht van anderen

Is er geen bewaakte fietsenstalling in de buurt, zet dan je elektrische fiets in ieder geval in het zicht van voorbijgangers. Fietsendieven kunnen comfortabel te werk gaan als jouw fiets ergens staat waar niemand er zicht op heeft. Zet je je fiets dus juist aan een drukke weg, dan is de kans veel kleiner dan een fietsendief zijn geluk zal beproeven.

7. Haal display (en andere losse onderdelen) van je fiets

Fiets gestalt? Neem de los-te-maken onderdelen altijd mee. Heb je een accu met slot? Zet ‘m op slot! Dat geldt ook voor een fietsstoeltje voorop of achterop. Deze ga je natuurlijk niet elke keer losmaken. Zorg daarom dat ze met een slotje vastzitten aan je e-bike.

Als het kan is het altijd beter om de accu mee te nemen en binnen neer te leggen. Dat maakt je elektrische fiets veel minder interessant.

Als je een los display op het stuur hebt, neem die zeker mee! Thuis is het sowieso verstandig om je accu mee naar binnen. Je accu opladen kun je namelijk het beste doen onder kamertemperatuur.


Deze accu kan alleen verwijderd worden met een sleutel
Deze accu kan alleen verwijderd worden met een sleutel

E-bike toch gestolen? Doe aangifte

Niet iedereen doet aangifte en zeker niet bij fietsendiefstal. Verondersteld wordt dat de gestolen elektrische fiets toch niet teruggevonden wordt en dat de politie geen tijd heeft om er onderzoek naar te doen. Toch is het verstandig om wel aangifte te doen:

 • Om de **criminaliteitsstatistieken** in jouw regio representatief te houden
 • Je helpt andere fietsers doordat diefstal hotspots beter beveiligd kunnen worden.
 • In het geval je e-bike wel wordt gevonden kan de politie de eigenaar terugvinden
 • De meeste fietsverzekeraars stellen bij diefstal aangifte verplicht als voorwaarde voor het verhalen van de schade

Heeft een diefstalverzekering zin?

Je kunt je elektrische fiets laten verzekeren, o.a. tegen diefstal. Afhankelijk van de waarde van de fiets, en wat de verzekeringspolis dekt, betaal je een maandelijkse premie.

Voor alleen een diefstalverzekering via de ANWB, betaal je voor een e-bike van 1950 euro een maandelijkse premie van 4.85 euro voor een 3-jaar lopende dekking. Over totale doorlooptijd van de polis is dit dus meer dan 10% van de waarde van de fiets. Dat is logisch wetende dat ongeveer 10% van de elektrische fietsen gestolen wordt.

Premie berekenen op anwb-website
Premie berekenen op anwb-website

Check op overlap met andere verzekeringen

Je kunt ook een verzekering afsluiten met diefstaldekking en meer voorwaarden, zoals: schadedekking, rechtsbijstanddekking en een ongevallendekking. Let op dat je met dit soort polissen niet oververzekerd bent door overlap in eventuele andere verzekeringen die je al hebt lopen. Meer lezen over elektrische fietsverzekeringen.

Wat doen politie en gemeenten tegen diefstal van elektrische fietsen?

Gemeenten: De kans dat je fiets wordt teruggevonden is niet groot (zo’n 7%). Maar door alle fietsendiefstal aangiftes bij elkaar te brengen kunnen politie en gemeente een beter beeld krijgen van de plekken waar veel fietsen worden gestolen. Dan kan de gemeente gericht maatregelen nemen, zoals:

 • Betere hekjes en fietsenrekken plaatsen waar je je elektrische fiets aan vast kan maken
 • Camerabeveiliging op plekken waar veel fietsendiefstal plaatsvindt
 • Meer surveillance langs hotspots
 • Beveiligde fietsenstallingen inrichtingen waar de vraag hoog is en de diefstalcijfers ook (zoals rondom grote stations in Nederland)

Politie: verwerkt aangiften en vindt eigenaren van teruggevonden elektrische fietsen. Maar wat doet de politie nog meer? In 2016 is de politie begonnen met het actief vangen van fietsendieven door elektrische lokfietsen in te zetten.

Ook recent dit jaar nog heeft de politie met een sterk staaltje elektrische lokfiets werk een bende weten op te rollen waarvan de verdachten bij elkaar zo’n 300 e-bikes hadden gestolen.

Dit werkt goed, juist omdat het merendeel van de diefstallen door een klein aantal professionele dieven wordt uitgevoerd. Politie hoeft er maar een paar op te pakken en het aantal diefstallen neemt drastisch af.


Digislot GPS-tracker wellicht de echte oplossing?

De nieuwste e-bike-modellen van Sparta, Gazelle en Batavus bevatten een elektronisch slot met  een ingebouwde GPS-tracker. Met een app op je smartphone kun je altijd zien waar je e-bike zich bevindt.

Deze GPS-tracker is te verwijderen door een fietsendief maar daarbij is het risico groot dat de elektrische fiets geheel onbruikbaar wordt. Bovendien krijg je direct een melding op je telefoon als iemand je e-bike verplaatst.

Sticker waarschuwt dief: deze fiets bevat een GPS-tracker
Sticker waarschuwt dief: deze fiets bevat een GPS-tracker

De GPS-trackers blijken effectief. Volgens Sparta is nog geen enkele elektrische fiets gestolen (Bron: Volkskrant), van de inmiddels 6000 exemplaren die rondrijden met GPS-tracker.

Dit is mede te danken aan dat het voor de dief direct zichtbaar is dat de fiets vindbaar is op GPS. Op de stang van de fiets plakt Sparta namelijk een opvallende gele sticker met de boodschap: “Deze fiets heeft GPS-bescherming”.

Fietsendieven denken wel twee keer na voordat ze een te volgen fiets stelen.

Deze GPS connected e-bikes hebben nog meer voordelen: 

 • Je kan op je telefoon zien hoeveel lading de batterij nog heeft
 • Je kunt je ritten bijhouden en zien hoeveel calorieën je hebt verbrand
 • Ook zie je als iemand aan fiets zit, of als je elektrische fiets is omgevallen

Lees hier meer over elektrische fiets GPS trackers, en welke losse (inbouw) GPS trackers voor e-bikes het meest effectief zijn tegen fietsendiefstal.

1 gedachte over “Voorkom dat je elektrische fiets wordt gestolen! 7 concrete tips”

Een reactie plaatsen