Speed pedelec helm vanaf 1 januari 2023 ook toegestaan voor snorfietsen

De helmplicht voor snorfietsers is er door. Begin deze maand heeft de overheid definitief de knoop doorgehakt dat snorfietsers verplicht een helm moeten dragen vanaf 2023. Niet iedereen is hier even blij mee, maar het ‘goede’ nieuws is: deze helm mag ook een speed pedelec helm zijn. In dit artikel ga ik kort in op de voordelen van het dragen van een speed pedelec helm boven een brommerhelm. Ook vertel ik je wat de beste modellen van dit moment zijn.

Wat houdt de helmplicht voor snorfietsers precies in?

Alle snorfietsers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. Deze plicht geldt alleen voor gemotoriseerde tweewielers met een blauwe kentekenplaat die een maximumsnelheid tot 25 km/u kunnen halen.

Wordt je gepakt zonder helm, dan staat daar een boete op van € 100,-.

De helmplicht voor snorfietsers schrijft voor dat je als snorfietser zelf mag kiezen of je een brommerhelm draagt of goedgekeurde speed pedelec helm met het keurmerk NTA 8776.

Volgens schatting het gaat om zo’n 800.000 snorfietsers die nu een helm moeten gaan dragen.

Waarom zou je als snorfietser kiezen voor een speed pedelec helm?

De verwachting is dat het merendeel kiest voor een speed pedelec helm, omdat dat een aantal voordelen heeft boven een brommerhelm.

Groter draagcomfort
Zo zit een speed pedelec helm in vergelijking met een brommerhelm een stuk comfortabeler. Een speed pedelec helm is een stuk lichter van gewicht, en weegt ‘maar’ rond de 200 tot 300 gram. Een brommerhelm weegt al gauw zo’n 900 tot 1000 gram, of zelf nog meer.

Ook zijn speed pedelec helmen in uitvoeringen te krijgen met veel luchtventilatie openingen aan de bovenkant, waardoor je hoofd minder snel plakkerig wordt.

Net zo veilig als een brommerhelm
Dit alles doet niet af aan de veiligheid van de helm. Goedgekeurde speed pedelec helmen met het NTA 8776 keurmerk zijn op allerlei aspecten getest met valoefeningen, en bieden een hoge mate van veiligheid bij een val met een snelheid van maximaal 45 km/u.

Schaf op tijd een speed pedelec helm aan
De kans is aannemelijk dat er de komende maanden een flinke ‘run’ op speed pedelec helmen komt. Ik raad je daarom aan om op tijd een speed pedelec helm aan te schaffen.

Hoewel fabrikanten en verkopers meer tijd gegegeven is door het wetsvoorstel al naar januari van komend jaar uit te stellen vanwege eerder voorziene productieproblemen, zou ik het er niet op gokken om er tot december mee te wachten. De kans bestaat dat bepaalde modellen toch moeilijk leverbaar worden de komende maanden.

Ook wanneer je overweegt een speed pedelec aan te schaffen, of te leasen, is het dus even opletten en zaak dat je op tijd een helm aanschaft.

Populaire speed pedelec helmen van dit moment

Ik heb eerder een uitgebreid koopadvies geschreven over de beste speed pedelec helm voor elektrische fietsers. Hier kun je als snorfietser ook je voordeel mee doen.

Benieuwd welke modellen bovenaan de ranglijst staan? Dat zijn de Abus Pedelec 2.0 ACE en de Agu Urban pedelec. In mijn beste speed pedelec helm koopadvies lees je waarom. Ook bespreek ik de beste alternatieven.

Lees hier meer over de beste speed pedelec helmen van dit moment

Betekent dit dat er ook (versneld) een helmplicht komt voor de gewone e-bike?

Dat de langverwachte helmplicht voor snorfietsers er nu doorheen is, maakt tot slot ook wat los onder elektrische fietsers.

Want al eerder werd de vraag gesteld of dit dan ook betekent dat we straks op een gewone e-bike met trapondersteuning tot 25 km/h verplicht een helm moeten gaan dragen. Voor nu is dat nog allerminst zeker, en zullen we het moeten afwachten.

Een reactie plaatsen