E-bike meenemen op vakantie: 7 tips die je wil weten

Je elektrische fiets meenemen op vakantie is niet alleen leuk, maar ook handig. Zo kun je afwisselen tussen wandelen, fietsen en autorijden, en kun je langere tochten uitstippelen die je ook weer op andere plekken brengen. Kortom: het vergroot je mogelijkheden ter plekke.

Wanneer je je e-bike mee wil nemen op vakantie, raad ik je aan op een aantal zaken te letten. Zeker als je nog niet eerder je elektrische fiets op vakantie hebt meegenomen, kunnen deze tips je helpen.

Want het meenemen van je e-bike vraagt net even wat meer aandacht dan een gewone fiets.

Met de volgende 7 tips haal je het meeste plezier uit je (fiets)vakantie en ga je goed voorbereid op reis:

  1. Zorg dat je bandenspanning in orde is
  2. Maak je elektrische fiets van tevoren schoon
  3. Check of je e-bike voor vertrek nog een kleine onderhoudsbeurt nodig heeft
  4. Vervoer je fiets met een fietsendrager die geschikt is voor e-bikes
  5. Bedenk van tevoren hoe je je e-bike gaat opladen
  6. Neem je belangrijkste fietsaccessoires mee
  7. Zet je fiets goed op slot op vakantie

Tip 1. Zorg dat je bandenspanning in orde is

Controleer voor vertrek altijd even je bandenspanning. Dit is wel zo makkelijk om nog thuis te doen.

Het kan zijn dat je op je vakantielocatie misschien wat lucht bij moet pompen, of je banden juist wat moet laten leeglopen, afhankelijk van waar je gaat fietsen (zoals onverharde weggetjes).

Mijn advies is om daarom altijd een (hand)pomp mee te nemen als je met de fiets op vakantie gaat en voor iedere lange tocht even de bandenspanning te checken en eventueel aan te passen.

Fietsen met te harde of te zachte banden heeft niet alleen gevolgen voor de slijtage van je banden, of het risico op een klapband. Met een e-bike heeft dit óók effect op je accu actieradius en de motor, de kostbaarste onderdelen.

Waarom de juiste bandenspanning bij een e-bike extra belangrijk is, en hoe je dit controleert leg ik je uit in het artikel over de juiste bandenspanning voor een elektrische fiets.


Tip 2. Maak je elektrische fiets van tevoren schoon

Zit je e-bike onder het stof of vuil? Maak dan je elektrische fiets voor vertrek even schoon. Hiermee voorkom je dat stof en vuil zich verder opstapelen op vakantie, en mogelijk de kwetsbare onderdelen van je e-bike aantasten, waaronder de motor.

Je e-bike van tevoren goed schoonmaken verkleint de kans dat de kwetsbare onderdelen het begeven tijdens je vakantie. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Het is daarom verstandig van tevoren je fiets nog even grondig af te soppen, en eventueel de ketting te smeren.

Hoe je je elektrische fiets op de juiste wijze schoonmaakt leg ik je uit in het artikel over elektrische fiets schoonmaken.


Tip 3. Check of je e-bike voor vertrek nog een kleine onderhoudsbeurt nodig heeft

Is het een tijd geleden dat je elektrische fiets een onderhoudsbeurt heeft gehad? Of staat het op de planning, maar duurt dit nog even? Dan doe je er goed aan je fiets nog vóór vertrek voor een (kleine) onderhoudsbeurt langs te brengen bij de fietsspecialist.

Laat in ieder geval je motor checken, de conditie van je accu en het display. Maar laat bijvoorbeeld ook even de kwaliteit van de remmen, spaken en ketting controleren.

Een goede check is zeker aan te bevelen als je van plan bent aardig wat kilometers te gaan fietsen op vakantie. Zo ga je met een lekker gevoel weg, wetende dat de belangrijkste onderdelen van je fiets in orde zijn.

Een aantal dingen kun je prima zelf doen aan onderhoud (ook met twee linkerhanden). Lees hier welke 7 dingen je makkelijk zelf kunt doen aan elektrische fiets onderhoud.

Tip 4. Vervoer je fiets met een fietsendrager die geschikt is voor e-bikes

Ga je met de auto, caravan of camper op vakantie, en wil je je e-bike op of aan je voertuig meenemen? Zorg er voor dat je een fietsendrager gebruikt die speciaal geschikt is voor elektrische fietsen.

Een fietsendrager voor elektrische fietsen is namelijk gemaakt op het zwaardere gewicht van een elektrische fiets.

Neem geen onnodig risico door een ‘gewone’ fietsendrager te gebruiken. Ik heb het vervoeren van fietsen met een fietsendrager het afgelopen jaar een aantal keer zien misgaan op de snelweg (!).

Dit was middenin de drukke vakantieperiode met een hoop (vakantie)verkeer op de weg. Ik kan je vertellen: dit leidde tot hachelijke en gevaarlijke situaties. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Koop een goede fietsendrager voor elektrische fietsen

Heb je nog geen fietsendrager voor elektrische fietsen, en ben je van plan er één aan te schaffen voor vertrek?

Lees dan even het artikel over de beste fietsendrager voor elektrische fietsen, als je een fietsendrager zoekt voor op trekhaak van de auto. Dit artikel geeft je een overzicht en review van de beste fietsendragers voor e-bikes van dit moment.

fietsendrager geschikt voor elektrische fietsen
Een auto met fietsendrager op de trekhaak geschikt voor elektrische fietsen

Of zoek je een fietsendrager voor je caravan? Ook daarover heb ik een artikel geschreven met een uitgebreide review van de twee beste caravan fietsendrager dissel modellen van dit moment.


Tip 5. Bedenk van tevoren hoe je je e-bike gaat opladen

Neem je fietsaccu volgeladen mee, en vergeet niet om je acculader in te pakken! Dit klinkt misschien overbodig, maar het is toch lullig als het je overkomt.

Twee andere vragen om te stellen: Waar ga je je e-bike opladen en wanneer moet je een e-bike opladen?

De kans is groot dat je tussentijds je accu weer moet opladen als je van plan bent flink wat kilometers te gaan fietsen.

Om weer een volle fietsaccu te hebben kun je twee dingen doen:

  1. Onderweg opladen
  2. Opladen op je vakantielocatie

1. Elektrische fiets opladen onderweg

In Nederland zijn op dit moment zo’n 3000 fietsoplaadpunten voor onderweg. De meeste daarvan zijn bij horecagelegenheden. Bij veel horecagelegenheden mag je je elektrische fiets gratis opladen. Handig, want zo kun je het opladen combineren met een pauze onderweg, en eventueel wat eten of drinken.

Afhankelijk van of je een gewone lader of snellader gebruikt kan het opladen onderweg best een tijd duren. Houd daar rekening mee als je een lange rit geplanned hebt.

Gebruik je een snellader? Dan kun je deze gelegenheid mooi gebruiken om tussendoor te eten en te drinken. Je lege accu is dan binnen 1,5 tot 3 uur weer helemaal vol. In andere gevallen zul je je accu maar deels kunnen opladen, maar ver genoeg om de fietsstocht te vervolgen.

Fietsoplaadpunten vinden

Op fietsoplaadpunten.nl vind je een overzicht van alle oplaadpunten voor e-bikes. Ook zie je meteen wat voor locatie dit is wat de mogelijkheden ter plekke zijn.

Zo staat er bijvoorbeeld bij of je er gratis mag opladen, hoeveel oplaadpunten ze hebben en wat voor horecagelegenheden er ter plekke zijn.

Prettiger is nog om een app te downloaden waarmee je onderweg oplaadpunten kunt vinden. Er zijn talloze apps waarmee je oplaadpunten kunt vinden voor je e-bike.

Dit is wel zo handig en flexibel als je route ineens anders zal zijn, of een geplande locatie niet bereikbaar is.

Twee apps voor fietsoplaadpunten die ik kan aanraden:

  1. Fietsen 123
  2. Oplaadpunten
fietsoplaadpunten apps screenshots
Screenshots van het vinden van fietsoplaadpunten met beide apps
Sommige van de fietsoplaadpunten zijn voorzien van speciale fietsoplaadpalen. Bekijk van te voren op de kaart, of in de app, wat voor stekkeraansluiting je nodig hebt. Dit kan verschillen per locatie. Zo weet je of jij je e-bike kunt opladen op de door jouw geplande route.

Bij fietsoplaadpunten kun je opladen met de volgende type stekkers:

  • 230 Volt stekker
  • CEE-3 pins stekker
  • 5 pins stekker

2. Elektrische fiets opladen op je vakantielocatie

De andere manier om je accu op te laden is op je vakantielocatie zelf. Bekijk van te voren hoe de oplaadvoorzieningen zijn op jouw vakantiebestemming(en). Misschien zul je een extra verloopstekker mee moeten nemen.

Check ook wáár de oplaadpunten zitten. Kun je de accu alleen in de buitenlucht aan de stroom leggen? Houd dan reken met regen en kou. Een accu beschermhoes, of plastic zak voor om je accu is dan geen overbodige luxe.

Lees het artikel over of je elektrische fiets tegen regen kan om meer te weten over de gevaren van water in je fietsaccu.

Opladen in je camper, caravan of tent

Ga je kamperen met de caravan, camper of tent en sta je op een plek met stroomaansluiting? Dan kun je binnen je accu opladen. Met een tent heb je dan wel een stekkerdoos of haspel nodig.

Binnen opladen verdient de voorkeur, omdat je accu zo beter beschermd is tegen temperatuurinvloeden en uit het zicht is van anderen. Ook kun je bij veel campings een oplaadpunt vinden bij het sanitairgebouw of de receptie, weet ik uit eigen ervaring.

Is het nog onduidelijk wat de mogelijkheden zijn op jouw vakantielocatie? Neem dan even contact op met de camping om te vragen naar de oplaadmogelijkheden. Sommige campings hebben daar speciale plekken voor, zodat andere stopcontacten vrij blijven. Elekrtische fietsen maken de laatste jaren een enorme opmars in Europa, dus de meeste campings hebben hier inmiddels voorzieningen voor.

Je hebt een omvormer nodig als je op een vrije plek staat

Sta je met je caravan of camper op een ‘vrije’ campingplek zonder stroomaanlsuiting? Dan kun je je fietsaccu alleen opladen wanneer je een speciale sinus omvormer hebt.

Een fietsaccu kun je namelijk alleen (probleemloos) opladen met 230 Volt wisselspanning.

Een sinus omvormer zet het stroomsignaal van de huishoudaccu in je caravan of camper om van 12 Volt gelijkspanning, naar 230 Volt wisselspanning.

Ga je voor het eerst met de caravan of camper op vakantie? Verdiep je goed in welke omvormer het meest geschikt is voor jouw situatie. Let er op dat je een omvormer kiest met voldoende Wattage om jouw fietsaccu(‘s) op te laden.

Waarschijnlijk gebruik je op sommige momenten meerdere elektrische apparaten tegelijk. Kies daarom voor ruimvoldoende Wattage.

Bij een omvormer is het zaak te letten op het minimum Wattage van de omvormer en het maximaal aantal Watt in de piekmomenten (wanneer je meerdere apparaten tegelijk gebruikt). Wil je ook tegelijkertijd bijvoorbeeld je telefoon, je elektrische tandenborstel en laptop accu kunnen opladen? Kies dan liever voor een omvormer met 100 tot 200 Watt extra.

Hoeveel Watt vraagt het opladen van één of meerdere fietsaccu’s?

  • Eén fietsaccu laden: ongeveer 200 tot 300 Watt
  • Twee fietsaccu’s tegelijk laden: ongeveer 600 Watt

*Het minimum Wattage verschilt sterk per fietsaccu. Kijk daarom op jouw oplader wat de specificaties zijn als je een sinus omvormer nodig hebt.

Welke sinus omvormer heb je nodig het laden van je fietsaccu in een camper of caravan?

Er zijn twee soorten sinus omvormers:

  1. Zuivere sinus omvormer
  2. Gemodificeerde sinus omvormer
Wat is het verschil tussen beide omvormers?

Een gemodificeerde sinus omvormer zet 12 Volt gelijkspanning rechtstreeks om in 36/42 Volt (wat de meeste fietsaccu’s vragen), maar doet dat via een ‘gemodificeerde sinus’ met aparte golfvorm. Hier kleeft het nadeel aan: de aparte golfvorm kan elektrische apparaten in de war brengen. Dit ‘kan’ schadelijk zijn voor je apparaten, en dus je fietsaccu.

Een zuivere sinus omvormer daarentegen zet 12 Volt gelijkstroom om in 230 Volt wisselstroom, en vervolgens pas in 36/42 Volt gelijkstroom hiermee treedt mogelijk iets verlies van rendement op zonder aparte sinus. Dit maakt een zuivere sinus omvormer duurder in de aanschaf, maar wel zonder functionele nadelen en risico’s voor je fietsaccu.

De meningen lopen uiteen over welke omvormer je het beste kunt gebruiken voor het laden van je fietsaccu.

Sommige fietsspecialisten en elektriciens zeggen dat het geen kwaad kan om met een gemodificeerde sinus omvormer je fietsaccu op te laden. Anderen zeggen juist dat je beter wél een zuivere sinus omvormer kunt gebruiken om risico’s te mijden.

Mijn advies is daarom: kies het zekere voor het onzekere en schaf voor ongeveer € 50,- tot € 80,- extra een zuivere sinus omvormer aan. Deze is weliswaar duurder in de aanschaf, maar daarmee zit je altijd goed voor je fietsaccu.

Waarschijnlijk is dat het je wel waard als je daarmee zeker weet dat je je fietsaccu van een paar honderd euro niet kapot maakt. Dat prijskaartje is immers een stuk duurder.

Fietsaccu opladen in je auto of camper aan de aansteker-input

Met een sinus omvormer voor fietsaccu’s (230V) kun je in principe je fietsaccu ook in de auto of camper opladen, of bijladen. De aansteker-input in auto’s levert ook 12 Volt gelijkspanning, waardoor je dezelfde omvormer kunt gebruiken.

Een nadeel van je fietsaccu opladen in de auto is dat je daarvoor de motor aan moet zetten. Dit is dus eigenlijk alleen handig en aan te raden tijdens het rijden, wanneer de accu van de auto zelf oplaadt. Ga je voor lange tijd laden tijdens stilstand, dan riskeer je dat je de accu leeg trekt.

Hoe zit het met een reislader op vakantie?

Een reislader gebruiken om je fietsaccu op te laden, kan ook. Reisladers zijn er voor bepaalde accu merken, zoals Bosch. Ook zijn er universele opladers die vaak geschikt zijn voor meerdere type accu’s. Handig als je van gemak houdt en niet met extra spullen wil slepen. En je kunt met sommige reisladers twee fietsaccu’s tegelijk laden, ook handig.

Overweeg je een reislader aan te schaffen? Wees er dan altijd zeker van dat jouw type accu ook geladen kan worden met de reislader. Verkeerd gebruik kan je kostbare accu (definitief) beschadigen.

Maar: waarom zou je een reislader aanschaffen als je een originele lader hebt? Een gemiddelde reislader kost rond de € 100,-.

Bovendien duurt laden met een reislader in veel gevallen nog langer dan met de originele lader (wat ook al lang kan duren). Originele opladers hebben namelijk meer power. Zelf zou ik daarom niet meteen willen investeren in een aparte reislader.

Tip 6. Neem je belangrijkste fietsaccessoires mee

Vergeet ook niet je belangrijkste fietsaccessoires mee te nemen. Je zult op vakantie misschien wel boodschappen willen doen op de fiets, of in ieder geval wat spullen mee willen nemen tijdens het fietsen, zoals kleding of een lunchpakket.

Denk daarom aan je fietstassen, reparatiesetje, (hand)pomp, en eventueel je kaart- of navigatiehouder. Gaat jouw speed pedelec mee op vakantie? Vergeet dan niet je speed pedelec helm mee te nemen.


Tip 7. Zet je fiets goed op slot op vakantie

Tot slot mijn laatste tip: zet je fiets goed op slot op je vakantielocatie! En het liefst uit het zicht.

Het is misschien niet waar je meteen aan denkt. Maar ook op vakantie kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en je e-bike goed op slot zetten, want helaas worden steeds meer elektrische fietsen gestolen. Ook op eigen terrein helaas.

Verblijf je in een vakantiehuisje? Dan zou ik de fietsen waar mogelijk in de gang of tuin zetten. Sta je op een camping met de caravan? Dan kun je je fiets(en) op slot in de voortent zetten (met de luifels dicht).

Maar niet iedereen heeft een voortent, of de ruimte en zin om daar fietsen te parkeren. Laat staan om ze ’s nachts in het gangpad van de caravan of camper te zetten. Daarom zijn er ook speciale fietstenten of schuurtenten die je kunt opzetten. Ik zie ze steeds vaker op campings.

Dit zijn aparte tentjes die bedoeld zijn om fietsen en andere dingen in te stallen. Zo staan ze uit het zicht, uit regen en wind en ook niet in de weg. Je hebt bijvoorbeeld losstaande fietstenten, maar ook fietstenten als caravanluifel.

fietstent
Een fietstent voor het stallen van elektrische fietsen

Wil je meer lezen over hoe je voorkomt dat je elektrische fiets gestolen wordt? Lees dan het artikel met 7 tips om te voorkomen dat je elektrische fiets wordt gestolen.

Je weet nu de belangrijkste tips voor als je je e-bike mee wil nemen op vakantie. Veel fietsplezier en een fijne vakantie!

Een reactie plaatsen