Fietskar of elektrische bakfiets: wat is handiger met kinderen?

Wil je je kinderen meenemen op de e-bike, dan heb je aantal opties. De meeste mogelijkheden en voordelen heb je met een fietskar of elektrische bakfiets. Maar welke kun je dan het beste kiezen? Ik bespreek de voor- en nadelen van zowel een fietskar en elektrische bakfiets, en leg je uit waar je rekening mee moet houden. Dan kun je zelf afwegen wat beter bij jouw situatie past.

Wat zij de verschillen tussen een fietskar en bakfiets?

De verschillen tussen een elektrische bakfiets en fietskar in het kort:

 Elektrische bakfietsFietskar
Gewicht (leeg)

65 - 90 kg (incl. accu)

12 - 16 kg

Draaicirkel

Groot

Minder groot

Plaatsing kinderen

Voor

Achter
Model

Open bak

Gesloten kooiconstructie

Prijs

€ 2800 - € 6200

€ 250 - € 1150

Aantal zitplaatsen

2 tot 4

1 tot 2

Wat is een elektrische bakfiets?

Een elektrische bakfiets is een e-bike met een bak of kuip voorop, waarin je kinderen kunt vervoeren, maar ook je bagage of boodschappen. De meeste elektrische bakfiets modellen hebben 2 wielen, zoals de bekende Urban Arrow. Je hebt ze ook met 3 wielen, zoals van het populaire merk Babboe.

Hoeveel kinderen je kunt vervoeren met een bakfiets, verschilt per model, de leeftijd en grootte van de kinderen. Elektrische bakfietsen met 2 wielen hebben over het algemeen iets minder ruimte, dan een driewieler bakfiets. De bak van de tweewieler loopt namelijk iets smaller af. Standaard zijn er twee zitplaatsen in de meeste elektrische bakfietsen.

Wil je je baby van onder de 9 maanden die nog niet zelfstandig kan zitten meenemen? Dat kan ook met de bakfiets. Maar je mag je baby alleen vervoeren in een babyschaal, of Maxi Cosi die aan de eisen voor transport voldoet. Hiervoor heb je een speciale Maxi Cosi bevestigingsbeugel nodig die je in de bakfiets bevestigd, waar je de maxi cosi vervolgens inklikt.

Voordelen elektrische bakfiets:

 • Je hebt altijd zicht op je kind(eren)
 • Plek voor maximaal 4 kinderen, of bagage (afhankelijk van het model)
 • Ook geschikt voor baby’s in een babyschaal of Maxi Cosi
 • Je kunt meer kinderen tegelijkertijd vervoeren, ook een vriendje van school
 • Door de open constructie ben je minder beperkt in de lengte van je kinderen
 • Zeer stevige constructie, kan méér gewicht dragen
 • Meest stabiele wegligging

Nadelen elektrische bakfiets:

 • Je moet vaak nog los een tentkap aanschaffen om je kinderen te beschermen tegen weer en wind
 • Een bakfiets is breed, even inhalen op de weg gaat moeilijker
 • Je hebt een behoorlijke draaicirkel, maakt het lastiger sturen langs smalle stukken
 • Je rijdt minder makkelijk op heuvelig terrein
 • Gevoelig voor diefstal
 • Kwetsbaarder bij botsing omdat de bak en fiets één geheel zijn

Wat is een fietskar?

Een fietskar hang je achter je e-bike, met een bevestigingsbeugel. Deze trek je dus achter je fiets aan, in tegenstelling tot de bakfiets die je duwt. Een fietskar heeft plek voor maximaal 2 kinderen tot een leeftijd van 7 jaar. Er zijn ook eenpersoons modellen, geschikt voor één kind.

Een duidelijk verschil met een bakfiets is dat een fietskar altijd een gesloten kooi constructie heeft. De lengte en leeftijd van je kind(eren) zijn met een fietskar dus extra bepalend voor hoe lang je ze mee kunt nemen in de fietskar. Met een elektrische bakfiets heb je hierin iets meer speling als je er geen tentkap op zet. Iets om rekening mee te houden dus bij je overweging.

Voordelen fietskar:

 • Aanzienlijk goedkoper dan de gemiddelde elektrische bakfiets
 • Veel modellen zijn opvouwbaar, zodat je ze kunt opbergen
 • Lichter om mee te fietsen dan een bakfiets (op heuvelig terrein)
 • Stabiele wegligging vanwege lage zit
 • Multifunctionele modellen zijn ook als wandelwagen of joggingkar te gebruiken
 • Regen-, wind en steentjes proof vanwege de standaard dichte kooi constructie
 • Voor maximaal 2 kinderen tot 7 jaar
 • Ook geschikt voor baby’s met een babyschaal
 • Afneembaar, zodat je ook los met je e-bike kunt fietsen
 • Schuift weg bij een botsing op lage snelheid

Nadelen fietskar:

 • Je bent minder wendbaar met een fietskar
 • Ze zijn vrij breed (max. 1 meter), dit is minder handig in het verkeer
 • Je hebt geen zicht op je kind(eren) zonder fietsspiegel
 • Minder zichtbaar zijn in het verkeer vanwege de lagere ligging
 • Langere remweg, minder handig bij een noodstop
 • Vaak iets minder duurzaam gemaakt qua materialen dan een elektrische bakfiets

Meerdere kinderen vervoeren op de fiets: bakfiets vs. fietskar

Wil je meerdere kinderen vervoeren, of misschien af en toe ook een vriendje van school? Dan is een bakfiets bij uitstek geschikt, en vaak de betere keuze. Zoals ik al even zei kun je tot 4 kinderen vervoeren met sommige elektrische bakfiets modellen. Met een fietskar kun je maar maximaal 2 kinderen vervoeren.

Verschilt het nog per elektrische bakfiets hoeveel zitplaatsen je kunt creëren? Jazeker, bij de meest gangbare modellen kun je uitbreiden naar 3 of 4 zitplaatsen. Ik uitgezocht voor de populairste modellen hoeveel kinderen je maximaal kunt vervoeren.

Merk e-bakfiets

Aantal wielen

Standaard

Uit te breiden naar

Urban Arrow

22 zitplaatsen

3 zitplaatsen

Cangoo

32 zitplaatsen

4 zitplaatsen

Babboe

32 zitplaatsen

4 zitplaatsen

Vogue Carry 2

22 zitplaatsen

3 zitplaatsen

Materialen: bakfiets vs. fietskar

Nog iets waarin de elektrische bakfiets en fietskar verschillen, is dat de bakfiets en fietskar allebei van ander materiaal gemaakt gemaakt zijn. Zo is de bak van veel driewieler bakfietsen van duurzaam hout gemaakt. De kooi constructie van fietskarren bestaat naast een sterk aluminium frame vaak uit uit een deel kunststof in de kap, iets minder duurzaam dus.

Tussen de elektrische bakfietsen zelf zit ook weer verschil in materiaal. De bak van de bekende tweewieler urban arrow bijvoorbeeld is gemaakt van industrieel piepschuim (EPP), en niet van hout.

urban arrow elektrische bakfiets
Urban Arrow elektrische bakfiets.

Gewicht: bakfiets vs. fietskar

Daarnaast is een elektrische bakfiets vele malen zwaarder dan een fietskar. Het zal dus even wennen zijn om hier soepel mee te leren fietsen. Wel voelt een bakfiets door z’n gewicht juist stabieler op de weg. Een fietskar achter je e-bike kan wat minder stabiel aanvoelen. Laat je dus niet meteen afschrikken door het gewicht. De rij ervaring speelt natuurlijk ook mee.

Het zal meestal ook even wennen zijn dat zowel een elektrische bakfiets en en een fietskar een grote draaicirkel hebben. Even snel een scherpe bocht insturen, zit er dus niet bij. Hier zul je op moeten anticiperen. Een tweewieler bakfiets heeft overigens weer een iets kleinere draaicirkel dan een driewieler bakfiets. Goed om te weten dus.

Gazelle Cabby met opvouwbare bak
Ik zie steeds vaker tweewieler bakfietsen rondfietsen van Gazelle waarvan de kuip opklapbaar is, gemaakt van een soort zeildoek. Deze Gazelle Cabby is ook geschikt om kinderen mee te vervoeren.

De cabby’s fietsen een stuk lichter dan gewone bakfietsen, en de bak is afneembaar en opklapbaar. Handig als je minder ruimte hebt om de bakfiets te stallen, en als je je wat onzeker voelt met een zware bakfiets van tientallen kilo’s.

Prijs: bakfiets vs. fietskar

Dan de prijs. Een elektrische bakfiets is een behoorlijke investering. De goedkoopste modellen vind je vanaf zo’n € 2800,-, maar de gemiddelde prijs is al gauw zo’n € 4000,-. Voor de duurste modellen betaal je maar liefst € 6000,-.

Een fietskar is daarentegen is aanzienlijk goedkoper, met een prijskaartje van gemiddeld een paar honderd euro. Veel goede fietskar modellen vind je tussen de € 300,- en € 600,-, zoals de Thule Coaster. Uitschieters naar boven, zoals de Croozer, kosten toch nog € 1150,-.

Een fietskar is dus stukken goedkoper, maar een elektrische bakfiets biedt je wel meer mogelijkheden. Het ligt er maar aan wat je wil en belangrijk vindt.


Is een fietskar of bakfiets veiliger?

Misschien wel het belangrijkste punt als je twijfelt tussen een fietskar of bakfiets is natuurlijk de veiligheid van je kind(eren). Hoe is het daarmee gesteld bij de elektrische bakfiets en fietskar?

Zowel de bakfiets als de fietskar hebben een paar voor- en nadelen als het gaat om de veiligheid. Maar: een fietskar en een elektrische bakfiets zijn allebei een veilig transportmiddel om je kind(eren) mee te vervoeren.

Ik heb van een aantal veiligheidspunten uitgezocht hoe dit zit.

Veiligheid fietskar

Valgevaar
Een groot voordeel van een fietskar is dat je kind(eren) goed beschermd en afgesloten zitten door de gesloten kooi constructie. Daarnaast ligt de fietskar het dichtst op de weg, waardoor het gevaar voor letsel met in- en uitstappen nihil is. Een fietskar heeft ook een parkeerrem, waardoor je kinderen veilig kunnen in-en uitstappen.

Een heel belangrijk en goed doordacht punt van de fietskar is dat deze bij botsingen met een snelheid tot 20 km/h wegschuift in plaats van omslaat.

Veiligsonderzoek naar bakfietsen, fietskarren en kinderzitjes
Hoe zit het met aanrijdingen? Uit Belgisch onderzoek blijkt [bron:test-aankoop.be] aan de hand van een crashtest van 30 km/h, dat je kind bij zijdelingse aanrijdingen het veiligst zit in een kinderzitje of fietskar en niet in een bakfiets.

Opvallend uit de conclusies van deze test is dat vooral wat er ná de crash gebeurt, bepalend is voor de ernst van de gevolgen. Een bakfiets blijft in tegenstelling tot een fietskar doorglijden op z’n zij. Ook bleek één van de driepuntsgordels de impact niet te houden, waardoor de testdummy uit de bak op de weg werd geslingerd.

Je moet er niet aan denken dat dit jou en je kinderen overkomt natuurlijk, maar wel goed om te weten dat hier dus duidelijke verschillen in zitten bij een bakfiets en een fietskar. Ik raad je daarom aan om je kind in een bakfiets altijd een kinderfietshelm te laten dragen.

Zichtbaarheid
Omdat een fietskar lager bij de grond ligt, kan het zijn dat deze niet voor iedere weggebruiker even goed opvalt. Maar tegenwoordig zijn de meeste fietskarren daarop bedacht en zijn ze uitgerust met een vaantje en reflectoren. Ook kun je fietskarren in de meest wilde en opvallende kleuren kopen, wat je zichtbaarheid vergroot.

Beveiliging zitgedeelte
Over fietskarren (zonder ze expliciet te benoemen) zegt de wet alleen dat kinderen onder de 8 jaar op een veilige en doelmatige plek moeten zitten met bescherming voor handen, voeten en rug.

Iedere fietskar heeft voor een speciaal daarvoor bedoeld zitbankje met één of twee driepuntsgordels. Omdat je kinderen bij een fietskar in een afgesloten kar zitten, hebben ze automatisch hun benen en armen binnenboord en zitten ze rechtop met hun rug tegen de achterwand van de fietskar voor voldoende ondersteuning.

Veiligheid elektrische bakfiets

Valgevaar
Goed om te weten is dat een elektrische bakfiets met 2 wielen een stuk wendbaarder is dan een bakfiets met 3 wielen. Je kunt scherper in sturen met een tweewieler zonder het gevaar te kantelen met fiets en al, waar je natuurlijk niet aan moet denken. Bij een driewieler ligt het insturen wat gevoeliger. Bij echt scherp insturen kan het buitenste wiel loskomen van de grond. Let daar dus op met je rijgedrag.

Fabrikanten zijn zich hiervan ook goed bewust. Daarom heeft de Babboe elektrische bakfiets met 3 wielen bijvoorbeeld ook een kantelstop op de wielen gemaakt, om te voorkomen dat de bakfiets kan omslaan bij ‘normaal’ gebruik.

Een bakfiets met twee wielen is voorzien van een sterke standaard in het midden met dubbele poten. Staat de bakfiets op de standaard, dan kunnen de kids zelf in en uit de bakfiets klimmen zonder het gevaar dat deze omvalt.

Bij een driewieler bakfiets staat de fiets natuurlijk al stevig op drie wielen. Bij een driewieler heb je daarom geen standaard, maar een remknopje bij het stuur. Zorg altijd dat de bakfiets op de rem staat, wanneer je kids in en uitstappen.

Zichtbaarheid
Een elektrische bakfiets heeft als voordeel dat je overdag goed zichtbaar bent in het verkeer, omdat de bak wat hoger ligt dan een fietskar.

Wil je ook in het donker en schemering kunnen fietsen, dan is het belangrijk dat achterop een rode reflector hebt en één rood achterlicht. Aan de voorkant mag je op de bak maximaal twee witte koplampen voeren en een onbegrensd aantal witte reflectoren.

Extra reflectoren
Ik lees regelmatig dat vaders en moeders met een bakfiets toch wat problemen ervaren met de zichtbaarheid in het donker. Het plaatsen van extra reflector stickers is wat mij betreft dus geen overbodige luxe.

Zeker op de zijkant van de bak en op de velgen is het plaatsen van extra reflector veiligheidsstickers een slim idee. Je zou er daarnaast voor kunnen kiezen om zelf als bestuurder nog een geel veiligheidshesje met reflectors te dragen in het donker, omdat jij het hoogste zit op de bakfiets.

Beveiliging zitgedeelte
Oók over bakfietsen (zonder ze expliciet te benoemen) zegt de wet alleen dat kinderen onder de 8 jaar op een veilige en doelmatige plek moeten zitten met bescherming voor handen, voeten en rug.

Iedere bakfiets heeft voor de standaard en extra zitplaatsen een driepuntsgordel. Deze zijn veilig gebleken in het geval van een noodstop (bij een aanrijding dus niet altijd). De kinderen moeten op een zitbankje zitten met hun voeten op grond van de bak. Je kinderen kunnen het hun rug tegen de wand van de bak aan zitten, want voldoende bescherming biedt voor de rug.

Belangrijk met een bakfiets is wel dat je van tevoren goede afspraken maakt met de kids over het binnenboord houden van de handen voor hun veiligheid. Omdat de bakfiets open is (als je geen losse tentkap aanschaft), kan het verleidelijk zijn om over de rand te leunen of een hand uit te steken.

elektrische bakfiets met houten kuip

Oefen met een bakfiets of fietskar
Of je nou een elektrische bakfiets of fietskar kiest, neem uit veiligheidsoogpunt altijd ruim de tijd om te leren fietsen met dit ‘apparaat’. Ik heb het ook uit mijn eigen kring gehoord en zelf even mogen ervaren op een bakfiets: het is toch even wennen in het begin.

Probeer eerst zonder kinderen mee te nemen wat hellingen uit, smallere weggetjes te fietsen, scherpere bochten in te sturen, zodat je went aan situaties die minder comfortabel zijn en helaas kunnen voorkomen. Daarnaast is het juist belangrijk dat je rustig fietst en ver van tevoren anticipeert op wat er gaat komen. Neem je kinderen pas mee zodra je je er vertrouwd genoeg mee voelt.


Waar moet je op letten met een fietskar achter je e-bike of een elektrische bakfiets?

Zijn er nog speciale eisen aan een elektrische bakfiets of fietskar, of zaken om extra rekening mee te houden? Ja, die zijn er. Ik heb deze ‘aandachtspunten’ voor je op een rij gezet.

Omdat een elektrische bakfiets een behoorlijke flinke investering is, raad ik je aan na te denken over je elektrische fiets verzekeren. Elektrische bakfietsen zijn helaas gevoeliger voor diefstal.

Ook wanneer je een fietskar aanschaft, is het verstandig te checken bij je fietsverzekering of deze goed is meeverzekerd als accessoire.

Nog een paar aandachtspunten op een rijtje.

Aandachtspunten fietskar:

 • De fietskar mag niet breder zijn dan 1 meter
 • Je kind(eren) moeten vast zitten in de gordels
 • Zorg dat het koppelstuk een extra beveiliging heeft
 • Je eigen e-bike moet sterk genoeg zijn om de fietskar te kunnen trekken
 • De fietskar mag niet langer zijn dan 2,5 meter
 • Je moet een rode reflector voeren volgens de wet en ‘s nachts een rood achterlicht (dan hoeft het achterlicht van de fiets niet aan)
 • Gebruik voor een baby die niet zelfstandig kan zitten altijd een babyschaal
 • Zorg dat de bandenspanning goed is, dit rijdt comfortabeler en minder zwaar
 • Maak niet té scherpe bochten om te voorkomen dat de fietskar omvalt
 • Check of de fietskar op de parkeerrem staat en niet spontaan kan gaan rijden bij stilstand

Aandachtspunten elektrische bakfiets:

 • De accu is extra gevoelig voor diefstal weet ik uit ervaring. Vooral die van de Urban Arrow. Het kan daarom zinvol zijn om daar een speciaal accuslot aan te schaffen wanneer je bakfiets niet binnen en uit het zicht kunt stallen.
 • Kies voor een middenmotor met voldoende power (180 Watt is te weinig)

Alternatieven voor een fietskar of bakfiets

Een groot voordeel van een fietskar en bakfiets is dat je er meerdere kinderen tegelijk mee kunt vervoeren. Maar valt een elektrische bakfiets of fietskar buiten je budget, welke opties heb je dan nog meer om je kind(eren) mee te vervoeren op de e-bike?

Kinderzitje

Het beste alternatief om je kind(eren) te vervoeren op je e-bike is met een kinderzitje voorop of achterop, afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van je kind. Deze optie is een stuk goedkoper dan een fietskar of bakfiets.

Het voordeel van kinderzitjes is dat je ook twee kinderen tegelijk kunt vervoeren. Het nadeel is wel dat dit niet kan als de kinderen van dezelfde leeftijd zijn. In ieder geval niet voorop.

Achterop zou je een dubbel kinderzitje kunnen nemen, maar persoonlijk ben ik hier geen fan van omdat daar een aantal nadelen aan zitten als het gaat om de veiligheid van je kinderen.

Voordelen kinderzitje:

 • Goedkoper dan een fietskar en elektrische bakfiets
 • Geen beperkingen in wendbaarheid
 • Lichter om mee te fietsen

Nadelen kinderzitje:

 • Minder veilig dan een fietskar of bakfiets
 • Je kunt niet twee kinderen van dezelfde leeftijd tegelijk meenemen (voorop)

Wil je weten wat je de beste kinderzitjes van dit moment zijn? Ik heb uitgezocht wat het beste kinderzitje voor voorop is wat het beste kinderzitje voor achterop de e-bike is.

Zadel op stang

Het goedkoopste alternatief voor een fietskar of bakfiets is een zadel op de stang monteren. Dit is eigenlijk alleen geschikt als je één kind te vervoeren hebt, met de juiste leeftijd. Voor hele jonge kinderen is dit geen optie.

Ook zul je met een zadel op de stang extra moeten opletten met de veiligheid van je kind. Zo zul je extra waakzaam moeten zijn dat de voeten van je kind niet tussen de spaken komen. Zorg dus dat de voeten van je kind op de bijgeleverde voetsteunen geplaatst worden.


Conclusie: wanneer kiezen voor een fietskar of bakfiets?

Zowel een fietskar als een elektrische bakfiets zijn tot slot absoluut een veilige en handige keuze om kinderen mee te vervoeren. Beide hebben hun voor- en nadelen en een heel ander prijskaartje. Wat past bij jou?

Ik raad je aan te kiezen voor een fietskar wanneer:

 • Je de best betaalbare optie zoekt van de twee
 • Je geen plek hebt om de e-bakfiets te stallen thuis, maar wel een opvouwbare fietskar
 • Wanneer je kinderen droog en beschut wil vervoeren, zonder te moeten investeren in extra accessoires zoals een tentkap voor de bakfiets
 • Je een multifunctionele oplossing zoekt met een wandelwagen of joggingkar

Een elektrische bakfiets is een betere keuze als:

 • Je te allen tijde controle wil over je kinderen
 • Je veel kinderen tegelijkertijd moet kunnen vervoeren
 • Je ook de meest praktisch oplossing zoekt voor boodschappen en bagage
 • Je een ruimer budget hebt

Veel fietsplezier!

Een reactie plaatsen