Welke elektrische fiets voor zware mensen? 10 geschikte modellen

Weeg je een beetje meer dan gemiddeld? Dan kun je helaas niet op een gewone e-bike fietsen. Maar geen man overboord, want gelukkig zijn er steeds meer (duitse) fabrikanten die speciale e-bikes ontwerpen voor zware mensen, waarbij veel aandacht wordt geschonken aan extra sterke onderdelen. Zo is er voor iedereen inmiddels wel een geschikte elektrische fiets. Ik bespreek 10 modellen die ik ben tegenkomen die geschikt zijn voor stevige mensen, waarvan er 2 tot maar liefst 200 kg draaggewicht aan kunnen houden.

Overzicht van elektrische fietsen voor zware mensen

De volgende e-bikes zijn in ieder geval geschikt voor zware mensen:

Model e-bikeDraagvermogen

Vanaf prijs
Azor PKW premium

Tot 200 kg€ 2609,-
Azor LKW premium

Tot 200 kg

€ 2609,-
Hercules E-Imperial serie

170 - 180 kg

€ 3699,-

Kalkhoff XXL serie

Tot 170 kg

€ 3199,-

Victoria eUrban

Tot 170 kg€ 3899,-

Velo de Ville CEB 800

Tot 160 kg€ 2649,-


DoppioTot 180 kg€ 2299,-

Pegasus STRONG EVO 10 LITETot 180 kg€ 3849,-

Flyer UPSTREET 3 Tot 180 kg€ 4949,-

Riese & Muller Nevo 3 GH Tot 160 kg€ 4489,-

Lankeleisi MG600 Plus Fat BikeTot 200 kg€ 1999,-

*De lijst is niet volledig. Weet jij merken of modellen die hier niet tussen staan? Laat het me dan vooral weten.

Prijs
E-bikes voor zware mensen met een aangepast draagvermogen zijn naar verhouding vaak helaas iets duurder dan ‘gewone’ e-bikes. Maar dit is niet altijd het geval.

Meer weten over de prijs van e-bikes? In dit artikel vertel ik je alles over wat een elektrische fiets kost.

Lage instap
Het fijne aan veel van de bovengenoemde modellen is dat ze een lage instap hebben. Zo hoef je niet moeilijk te doen met je been omhoog gooien, als dat misschien lastig gaat.

Kalkhoff XXL model en Hercules XXL model met lage instap

Hoeveel gewicht kan een e-bike dragen?

Om te beslissen welke e-bikes geschikt zijn voor zware mensen, is het eerst goed om eens even te kijken hoeveel gewicht een e-bike in het algemeen kan dragen.

De meeste elektrische fietsen kunnen tussen de 100 en 130 kg dragen. Hierin is ook het eigen gewicht van de fiets meegerekend. Het maximale draaggewicht per model staat in de fiets specificaties van de fabrikant. Dit is online vrij eenvoudig op te zoeken.

Het totale draagvermogen berekenen van een e-bike

Hoe vindt het je nou het juiste draagvermogen bij jouw lichaamsgewicht? Daar kom je achter met een simpele berekening:

Door je eigen gewicht, het gewicht van de fiets én het gewicht van je bagage bij elkaar op te tellen, weet je het totale gewicht dat een e-bike zou moeten kunnen dragen.

Dus: Je eigen gewicht + gewicht fiets + gewicht bagage = totale gewicht

Je weet waarschijnlijk wat je zelf (ongeveer) weegt. Maar wat weegt een e-bike?

Gewicht fiets
Met de accu er in of op, ligt het gewicht van een normale elektrische fiets ligt tussen de 24 kg en 28 kg. Speciale e-bikes voor zware zitten qua gewicht tegen de bovengrens aan, heb ik het idee. Zo heb ik kunnen vinden dat de Kalkhoff XXL 27 kg weegt en de Vicotoria eUrban 26,6 kg.

Bagage gewicht
En hoe zwaar is bagage? Dat ligt er natuurlijk aan wat je allemaal meeneemt op de fiets. Om je een idee te wat veelvoorkomende fiets bagage weegt, een paar voorbeelden:

 • Twee volle boodschappentassen aan je fiets weegt al snel 15 kg
 • Een kinderzitje voor voorop (zonder kind) weegt zo’n 3 kg
 • Een kinderzitje voor achterop (zonder kind) weegt zo’n 5 kg
 • Trekking bagage voor een fietsvakantie weegt zo’n 20 – 30 kg
Stel: Je weegt zelf 100 kg en je wil je e-bike vooral gebruiken voor dagelijkse dingen als boodschappen doen. Dan neem je misschien nog eens 15 kg mee. Samen is dit 115 kg. Kies je voor een e-bike met een gewicht van 26 kg, dan is het totale draagvermogen 141 kg.

Een gewone e-bike met een maximaal draaggewicht tot 130 kg is in dat geval niet aan te raden. Ik zou kijken naar een e-bike die begint vanaf 150 kg (zodat je ook nog een paar kg speling hebt met bagage).

Een ander voorbeeld: Je wilt je kleine kinderen kunnen meenemen op de fiets, zowel voor- als achterop. Je hebt twee kinderzitjes met een totaalgewicht van ongeveer 8 kilo. Je kleinste kind voorop weegt 12 kg en je kind achterop weegt 18 kg. Zelf weeg je 98 kg. En je kiest voor een e-bike met een gewicht van 26 kg. Het totale draagvermogen komt dan op 162 kg.

Je zou in dat geval het beste kunnen kiezen voor een e-bike met een maximaal draagvermogen van 170 kg, of meer.

Pas op met overbelasting van je e-bike

Om je gerust te stellen: iedere e-bike heeft ‘iets’ van een marge in draagvermogen. Het is dus niet zo dat de fiets het niet houdt als je er 5 kg boven zit.

Maar je wil wel voorkomen dat je structureel het maximale draagvermogen van je e-bike overschrijdt, en een e-bike kiezen die het totaalgewicht ruimschoots kan dragen.

Dit is namelijk een stuk minder belastend is voor een heel aantal fietsonderdelen. Je e-bike slijt aanzienlijk sneller als je ‘m te zwaar belast.

Deze fietsonderdelen zijn (extra) gevoelig voor overbelasting:

 1. Motor
 2. Accu
 3. Velgen en spaken
 4. Banden
 5. Zadelpen
 6. Remmen

Hoe zit dat? En hoe is dat geregeld op de speciale modellen voor extra gewicht?

1. Motor
Bij extra draaggewicht krijgt de motor het extra te verduren. Je kunt daarom het beste kiezen voor krachtige middenmotor, in plaats van een voorwielmotor. Hierbij is het verstandig om te letten op het aantal koppel dat de motor heeft.

De beste sterke middenmotoren zijn bijvoorbeeld de Bosch Performance Line (Duits) met maximaal 85 Nm aan koppel en de Bafang (Chinees) met maximaal 75 Nm aan koppel. Bafang is iets betaalbaarder dan de Bosch Performance Line.

De Hercules E-Imperial serie, Kalkhoff XXL, Velo de Ville CEB 800 en de Victoria eUrban worden in ieder geval geval geleverd met een Bosch Performance Line middenmotor met 65 Nm aan koppel.

2. Accu
Ten tweede is een goede accu extra is ontzettend belangrijk bij zware belasting van je e-bike. Je hebt namelijk een kleinere actieradius bij meer draaggewicht. Helemaal in combinatie met een sterke middenmotor met een hoge koppel, vraagt dit veel van de accu.

Let er daarom op bij het uitzoeken van een e-bike met een hoog draagvermogen dat je ook rekening houdt met de actieradius. Sommige modellen van de Kalkhoff XXL serie beloven bijvoorbeeld een actieradius tot 230 km, terwijl de Hercules E-Imperial serie ‘maar’ een actieradius tot 120 km aangeeft. Een verschil van bijna de helft (!).

3. Velgen en spaken
Zorg er daarnaast voor dat je een e-bike kiest met extra stevige (dubbelwandige) velgen. Je velgen zijn ontzettend belangrijk bij het dragen van zwaar gewicht.

Goed om te weten is dat er zijn speciale velgen op de markt zijn die wat breder zijn. Die wil je eigenlijk hebben. Kies bij voorkeur ook voor een gebutste velg. Hiermee kunnen de spaken niet onder de zware druk voor de velg heen schieten.

4. Banden
Dan de banden. Kies naast een bredere velg ook voor een bredere band. Het liefst een band die geschikt is voor transportfietsen. Deze beschermt niet alleen je velg, maar geeft ook iets meer vering en betere demping tijdens het fietsen. Geschikte maten beginnen vanaf 28 x 1.75.

Zorg er daarnaast ook voor dat je regelmatig de bandenspanning checkt, het liefste eens per maand. Zeker met een zware belasting van je fiets is dit heel belangrijk. Op te zachte banden fietsen namelijk zorgt voor snellere slijtage aan je accu en motor, die sowieso al kwetsbaarder zijn bij een hoger draaggewicht dan normaal.

5. Zadelpen
Ook is het verstandig te letten op de constructie van de zadelpen als je op zoek gaat naar een extra sterke e-bike. De beste constructie voor een hoge belasting van de fiets is die waarbij het zadelframe (zonder buis) op de zadelpen rust. Alle modellen in dit artikel hebben zo’n extra sterke zadelconstructie.

Extra stevige zadel constructie van de Kalkhoff XXL Image 1.B

6. Remmen
De remmen verdienen ook extra aandacht. Met een zware belasting van je e-bike is het ontzettend belangrijk dat je goede remmen hebt. Je hebt namelijk een langere remweg. Ik raad je aan niet te kiezen voor een e-bike met remblokjes, deze zullen veel te snel slijten en moet je te vaak vervangen.

Kies daarentegen bij voorkeur voor hydraulische dremmen op oliedruk. Deze zijn behoorlijk krachtig en minder onderhoudsgevoelig. Wat ik ben tegengekomen is dat alle modellen die ik bespreek in dit artikel hydraulische schijfremmen hebben.

Het frame
“Ik zie het frame er niet bijstaan als kwetsbaar onderdeel” denk je misschien? Hoe zit dat dan?

Veel e-bikes hebben een aluminium frame. Dat zegt an sich niets over hoeveel gewicht het kan dragen. Aluminium kan behoorlijk sterk zijn. Sommige fabrikanten doen er nog een extra coating overheen die het geheel sterker maakt. Ook de extra sterke e-bikes die ik in dit artikel bespreek hebben een aluminum frame.

Niet alleen het frame van veel sterke e-bikes is van aluminium, zo zijn veel onderdelen van bijvoorbeeld de Kalkhoff XXL serie, zoals de stuurpen, de drager, en de zadelpen ook allemaal van aluminium. Het geheel kan dus tot 170 kg dragen zonder problemen.

Conclusie: het juiste draaggewicht van je e-bike kiezen

Met de onderdelen van de e-bikes die speciaal zijn ontworpen voor zware mensen zit het vaak wel goed. Kijk tot slot vooral naar waarvoor je de e-bike wil gaan gebruiken om het juiste model – en dus draagvermogen – te kiezen.

Dus nog even op een rijtje:

 • Wil je er boodschappen mee kunnen doen? Houd dan extra speling in gewicht voor bagage. Volle boodschappentassen kunnen al snel een paar kg per stuk wegen.
 • Wil je er ook je kind mee kunnen vervoeren in een kinderzitje? Houd dan rekening met het gewicht van het fietsstoeltje én het gewicht van je kind.
 • Wil je je e-bike meenemen op vakantie en ermee trekken? Dan neem je al gauw de nodige kilo’s aan bagage mee.

Houd daarbij dus rekening met je eigen lichaamsgewicht en die van de fiets om het juiste draagvermogen te kiezen.

Succes met je zoektocht naar een e-bike en veel fietsplezier!

7 gedachten over “Welke elektrische fiets voor zware mensen? 10 geschikte modellen”

 1. Ik ben ook op zoek heb er nog een paar gevonden:
  Pegasus STRONG EVO 10 LITE 180 kg
  Flyer UPSTREET3 180kg
  Riese & Muller Nevo 3 GH 160kg
  Riese & Muller Charger 3 Mixte GH 160kg

Een reactie plaatsen