Een elektrische fiets huren? Lees dit eerst!

Tijdens een vakantie of uitstapje ter plekke een elektrische fiets huren is een goed idee! Ik heb het zelf ook gedaan en was erg tevreden over de ervaring.

Maar er waren voor mij ook wel wat vragen en onduidelijkheden. Antwoorden op deze vragen heb ik gestructureerd in volgende onderwerpen:

  • De praktische verschillen tussen huren, leasen en kopen op afbetaling van een elektrische fiets
  • De voordelen van een elektrische fiets huren
  • En als je besluit te huren: Waardoe je dit dan? En wat kost huren ongeveer? Bijvoorbeeld op een huurplatform zoals bimbimbikes.nl.

Een elektrische fiets huren, leasen of kopen op afbetaling?

De termen huren, leasen of kopen op afbetaling worden nogal eens door elkaar gebruikt. Dat is niet gek want deze contructies lijken in veel opzichten op elkaar.

In de rest van dit artikel loop ik door de praktische verschillen, maar feit blijft dat aanbieders deze termen door elkaar gebruiken. Wat de één lease noemt, noemt de ander huur.

Een elektrische fiets huren betekent:

De e-bike voor een korte periode tegen betaling gebruiken.

Als je op vakantie of thuis voor een periode van een dag tot een paar maanden elektrisch wilt fietsen is huren de enige logische optie. Lease-contracten lopen namelijk vaak voor een langere periode (minimaal een jaar) en je koopt natuurlijk geen e-bike voor een paar dagen.

Huren kan ter plekke bij een verhuurder zonder afspraak. Je bent dan wel afhankelijk van welke modellen de verhuurder op dat moment beschikbaar heeft. Huren gaat meestal per dag en als je besluit de fiets eerder in te leveren betaal je ook niet meer.

De e-bike blijft altijd eigendom van de verhuurder. Als de elektrische fiets wordt gestolen, en je hebt hem goed op slot gezet, dan is dit niet jouw probleem. Als het goed is, is de verhuurder hier voor verzekerd.

Huren is relatief (per dag) het duurst, maar geeft het meeste flexibiliteit en vrijheid.

Bij de meeste aanbieders betaal je vooraf een borgsom als onderpand. Als je de fiets weer onbeschadigd inlevert krijgt je dit bedrag terug.

Elektrische fiets leasen houdt in:

Bij leasen ga je voor een periode van één of meerderen jaren een bruikleenovereenkomst aan. Je betaalt hier een vast bedrag per maand voor.

Anders dan bij huren, weet je bij leasen precies welke fiets je krijgt toegewezen en in welke staat deze is. Sterker nog, in de meeste gevallen kun je een splinternieuwe elektrische fiets uitkiezen.

Een leasecontract kom je niet zomaar vanaf af als de leaseperiode nog niet is verstreken. Als dit toch echt moet, betaal je een boete.

Ook goed om te weten: de fiets blijft eigendom van de leasemaatschappij.

Leasen is goedkoper dan huren, je betaalt minder per lease-dag dan per huur-dag en je rijdt op een nieuwe goed onderhouden fiets. Waar je op inlevert is flexibiteit. Je er zit gedurende de hele leaseperiode vast.

Kopen op afbetaling:

Een elektrische fiets kopen of afbetaling is anders dan huren of leasen, technisch gezien is het namelijk een lening. Je betaalt net als bij lease over een bepaalde periode een vast bedrag per maand. Het grote verschil is dat de e-bike uiteindelijk jouw eigendom wordt.

Kopen op afbetaling wordt ook wel financial lease genoemd.

Het voordeel van kopen of afbetaling is dat je niet vooraf het hele aankoopbedrag hoeft te betalen, maar deze in termijnen (+ rente) betaalt aan de verkoper.

Een nadeel van kopen op afbetaling is dat je zelf moet zorgen voor onderhoud, pechhulp en eventueel je e-bike verzekering. Nog een nadeel is dat je dus rente betaalt over het totale bedrag en dus aan het einde duurder uit bent dan als je de e-bike direct contant had gekocht.

Voor ondernemers kan financial lease het gunstigst uitpakken omdat er fiscale voordelen aan verbonden zijn.

Elektrische fiets gehuurd

De voordelen van een elektrische fiets huren

Ik heb regelmatig een elektrische fiets gehuurd voor recreatie. Samengevat is dit mijn top zes belangrijkste voordelen van huren:

  1. Je kunt elektrisch fietsen eens proberen en kijken of het iets voor jou is
  2. Je kunt verschillende typen en merken elektrische fietsen proberen en vergelijken
  3. Huren is goedkoper dan kopen als je niet vaak fietst
  4. Je hoeft je elektrische fiets niet zelf mee te nemen naar de bestemming
  5. Je bent niet zelf verantwoordelijk voor onderhoud, afschrijving en pechhulp
  6. Je rijdt op een goed onderhouden elektrische fiets

1. Huren om elektrisch fietsen te proberen

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van elektrische fietsen is een e-bike huren een goede manier om er kennis mee te maken. Niet iedereen ervaart evenveel voordelen van elektrisch fietsen en sommigen willen nooit meer anders.

In tegenstelling tot een proefrit bij de fietsendealer heb je als je een elektrische fiets huurt veel meer tijd en vrijheid om de ins-en-outs ervan te ervaren.

Zo zul je bij een proefrit waarschijnlijk niet de batterij compleet leegrijden en en je accu opladen is vaak niet nodig. Goed om te zien hoe dat werkt.

Ook heb je, als je bijvoorbeeld een week een e-bike huurt, meer tijd om verschillende typen terrein op te zoeken en te ervaren wat de trapondersteuning doet en hoe de motor reageert.

2. Je test snel veel e-bikes van verschillende typen en merken

Als je al vaker op een elektrische fiets hebt gereden is huren ook een goede manier om telkens eens op een andere model te rijden. Probeer eens een voorwiel-, achterwiel-, of middenmotor. Deze voelen totaal anders aan en iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur.

Tussen de merken zit ook verschil. Huur je een Shimano of Bosch motor? Sterker nog, als je in de buurt van heuvelachtig terrein verblijft is het leuk om eens een elektrische mountainbike te huren; die zal je thuis niet snel gebruiken.

Bij een fietsverhuurder is het meestal geen probleem om je fiets halfverwege de huurperiode om te ruilen voor een ander type. (Al dan niet tegen extra kosten.)

Huren elektrische fiets

3. Huren is vaak goedkoper dan kopen, ja echt!

Een elektrische fiets is voor veel mensen duur. Voor een degelijke elektrische fiets ben je al snel 1500 euro kwijt. Voor velen betekent dit dat ze uberhaupt geen elektrische fiets kunnen betalen.

Als je dan toch af en toe elektrisch wil fietsen is huren de oplossing. Voor zo’n 20 euro per dag kun je elektrisch fietsen. Een stuk toegankelijker dan die 1500 euro vooraf ophoesten.

Maar ook al heb je wel het budget om een elektrische fiets aan te schaffen, dan kan huren nog steeds een beter keuze zijn. Als je voornamelijk af-en-toe recreatief elektrisch wil fietsen is huren, voor die paar dagen per jaar een verstandige optie. Zie het volgende voorbeeld:

Huren vs. kopen, een rekenvoorbeeld

Stel dat je drie keer per jaar drie dagen naar de camping gaat en in de omgeving (elektrisch) wilt fietsen. Dan kost dit je ongeveer: 3 x 3 x 20 = 180 euro per jaar.

Pas als je dit langer dan 1500 / 180 = 8,3 jaar zou doen was de aanschaf van een elektrische fiets goedkoper geweest. Maar, wat je dan niet meeneemt zijn de onderhoudskosten en grote reparaties.

Met name de accu van een elektrische fiets gaat maar een paar jaar mee, waarschijnlijk geen 8,3 jaar. Dus, zeg je bent gemiddeld 80 euro per jaar kwijt aan onderhoud: 80 x 8,3 = 664 euro. En de accu begeeft het na 5 jaar, kosten: 350 euro. De werkelijke ‘cost of ownership’ zou voor die 8,3 jaar dan meer in de buurt liggen van: 1500 + 664 + 350 = 2514 euro. Wil je meer weten over de totale kosten van een elektrische fiets? Lees dan: wat kost een elektrische fiets?

Fiets je dus vooral recreatief, en maak je thuis niet zoveel gebruik van een e-bike? Dan kun je naar mijn mening beter af en toe huren een elektrische fiets huren in plaats van kopen.

4. Huren kan ter plekke: Je hoeft niet zelf een elektrische fiets mee te nemen!

Nog een voordeel van huren op locatie is dat je de elektrische fiets daar ophaalt en weer inlevert. Dat betekent dat je je eigen e-bike niet hoeft mee te nemen.
Om je elektrische fiets mee te vervoeren moet je namelijk een fietsendrager aanschaffen, huren of lenen en installeren op je auto of touringcar. Zo’n fietsendrager voor elektrische fietsen is niet goedkoop en past niet op iedere auto.

Heb je een trekhaak op je auto? Dan ligt het er aan met hoeveel gewicht je die trekhaak mag belasten. Lees hier meer over het gewicht van elektrische fietsen

5. Onderhoud, pechhulp en afschijving zijn kosten die vaak worden vergeten als je een elektrische fiets koopt

Onderhoud:Zoals ik in het rekenvoorbeeld al liet zien komen er nog best wat kosten kijken bij het onderhoud van een elektrische fiets. Als je huurt zit dit bij de prijs in begrepen.

Helaas ontkom je vaak ook niet aan de onderhoudskosten als e-bike-eigenaar, ook al ben je nog zo handig. Want technische defecten of software updates kunnen vaak alleen door de fietsenmaker afgehandeld worden omdat hier speciale computeraparatuur voor nodig is.

Bij huur, is ondehoud niet jouw probleem.

Pechhulp: Bij sommige verhuurders zit pechhulp inbegrepen in de huurprijs. Dit moet je wel zelf checken met de verhuurder. Stel dat je een lekke band rijdt tijdens een tocht op een elektrische huurfiets, dan komt de verhuurder jou en die fiets ophalen, of ter plekke de band repareren. Bij e-bike-leaseplannen zit pechhulp vrijwel altijd inbegrepen. Bij huur is het optioneel.

Desalniettemin, als je zelf een elektrische fiets aanschaft moet je ook zelf eventuele pechhulp regelen.

Afschijving: Het voordeel van je eigen elektrische fiets kopen in plaats van huren is dat je eigenaar bent van de fiets. Je kunt ermee doen wat je wilt en dus ook verkopen als je er van af wil. Om die manier kun je een deel van het aankoopbedrag terugverdienen.

Je moet er alleen wel rekening mee houden dan een elektrische fiets over de jaren heen zijn waarde verliest. Met name de accu kun je na zo’n vijf jaar afschrijven.

6. Als je huurt rijd je op een goed onderhouden fiets

De meeste elektrische fiets verhuurbedrijven zijn ook fietsenmaker en doen zelf het onderhoud aan hun fietsen. Dit heeft als voordeel dat alle fietsen die ze beschikbaar hebben goed onderhouden zijn. Want als er iets mis mee is wordt dat gemeld en opgelost.

Met je eigen elektrische fiets moet je voor onderhoud zelf naar de fietsenmaker. Dit komt dan vaak niet goed uit of de klachten zijn niet dusdanig genoeg. Resultaat is wel dat je fietst op een e-bike met wat (kleine) mankementen. Schiet onderhoud er wel eens bij in? Dan is elektrische fiets schoonmaken van tijd tot tijd het minste wat je kunt doen.

Gehuurde e-bike op straat

Waar huur je een elektrische fiets?

Als je een elektrische fiets gaat huren heb je eigenlijk twee opties. 1. Op locatie naar een fietsverhuurder gaan of eventueel van te voren een huur-boeking plaatsen bij die verhuurder. 2. Online zoeken en vergelijken tussen aanbieders op een fietsverhuurplatform.

1. Locale verhuurder: Dit kan een fietsenmaker of fietsendealer zijn op de locatie waar je wilt gaan fietsen, zoals de Veluwe of Texel. Je kunt zelf uitzoeken welke fietsverhuurders er in de regio zijn en of zij elektrische fietsen verhuren. Nog niet iedere verhuurder heeft namelijke elektrische fietsen. De vraag is dan of je die e-bike(s) van te voren kunt reserveren en of er niet een goedkopere aanbieder vlak in de buurt zit.

2. Online verhuur vergelijker:
Je kunt ook online prijsvergelijken voor de huur van een elektrische fiets.
Bijvoorbeeld bij bimbimbikes.nl zoek je op de locatie waar je een elektrishe fiets wil huren. Je ziet dan op de kaart of er verhuurders in de buurt zijn, welke modellen ze te huur hebben en wat het kost per dag.

Je kunt dan direct online reserveren en betalen.

Het aanbod is niet in iedere regio even groot heb ik gemerkt, dus je soms een beetje geluk hebben dat er wat tussen zit, maar het is zeker de moeite waard om even te kijken.

Stel, je gaat een weekendje naar Haarlem en je wil daar over een elektrische fiets beschikken. Dan kun je naar bimbimbikes.nl gaan, en zoeken op ‘Haarlem’ als locatie en ‘Elektrische Fiets’ als fietstype.

Screenshot van bimbimbikes.nl

Op moment van schrijven heeft Van Der Valk Hotel daar een elektrische fiets te huur voor 27,50 euro per dag.

Fiets selecteren op bimbimbikes.nl

Je vult dan in vanaf wanneer, hoeveel dagen en voor hoeveel personen je de gekozen e-bike wilt huren. Dan zie je de totaalprijs.

Als je doorklikt wordt er ook gevraagd naar je lengte of je een mannen of vrouwen model wilt.

Opties selecteren op .bimbimbikes.nl

Tenslotte vul je je gegevens in en kies je een betaalmethode, bijvoorbeeld met ideal of creditcard. Je hoeft dan straks bij de verhuurder niet meer af te rekeken.

Mocht er toch nog iets tussenkomen dan kun je tot 24 uur van tevoren de reservering kosteloos annuleren.

Je vind op bimbimbikes best wat aanbod, zeker in de grotere steden zoals Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Maastricht en Utrecht.

Wat kost een elektrische fiets huren?

Er zijn geen vaste prijzen voor het huren van een elektrische fiets. ’t Is maar net wat de verhuurder er voor vraagt. Maar je mag verwachten dat de huurprijs per dag ergens tussen de 10 en 40 euro ligt. Dit is afhankelijk, het type e-bike dat je huurt, het merk en b.v. de accugrootte. Je ziet ook dat je voor een elektrische fiets meer betaald dan voor een ‘normale’ fiets.

Hieronder zie je een willekeurige sample van wat huurprijzen om je een idee te geven de kosten.

Model e-bikeVerhuurderPrijs per dagPrijs per week
Victoria (Dames)Fiets Huren Veluwe (via bimbim.nl)€ 29,50€ 188,50
SMART eBike - Mercedes BenzCool Electric - Amsterdam (via bimbim.nl)€ 35€ 280,00

Wat je dus ook ziet is dat de huurprijs per dag minder wordt als je meerdere dagen huurt.

Vergeet de borg niet

Veel verhuurders verwachten dat je voorafgaand aan de huurtermijn borg betaalt. Dit is zodat zijn mogelijke schade (door schuld van de verhuurder) niet afteraf hoeven te verhalen. De hoogte van de borgsom verschilt ook weer per verhuurder en kan afhankelijk zijn van de marktwaarde van de e-bike die je huurt.

Een reactie plaatsen